David Lynch je v Cannesu leta 2001 poziral z  zvezdnicama skrivnostne drame Mulholland Drive, Lauro Eleno Harring in Naomi Watts. Foto: Reuters
David Lynch je v Cannesu leta 2001 poziral z zvezdnicama skrivnostne drame Mulholland Drive, Lauro Eleno Harring in Naomi Watts. Foto: Reuters
Richard Linklater je 12 let vsako poletje pred kamero zbral isto skupino igralcev in z njimi ustvaril zgodbo o odraščajočem fantu in njegovi družini. Foto: Kinodvor
Farhadi v svojem filmu odpira vprašanja zakona v krizi, razredne delitve v Iranu, versko konservativnost in tamkajšnji sodni sistem, obenem pa vzdržuje napetost kriminalnega trilerja.
Iranski režiser Ashgar Farhadi v svojem filmu Ločitev odpira vprašanja zakona v krizi, razredne delitve v Iranu, versko konservativnost in tamkajšnji sodni sistem, obenem pa vzdržuje napetost kriminalnega trilerja. Foto: Kinodvor
Adelino življenje je izjemna ljubezenska zgodba in natančen, neposreden film o odraščanju, o iskanju lastne identitete.
Adelino življenje je izjemna ljubezenska zgodba in natančen, neposreden film o odraščanju, o iskanju lastne identitete. Foto: Promocijsko gradivo

V kulturnem uredništvu BBC-ja so sestavili seznam najboljših filmov 21. stoletja. Največ glasov je žirija, sestavljena iz 177 filmskih kritikov in drugih poznavalcev sedme umetnosti iz 36 držav, namenila v uvodu omenjenemu Mulholland Drivu, kar je številne presenetilo, saj tudi najbolj goreči Lynchevi oboževalci priznavajo, da je film, ki je gotovo stilistični presežek, mestoma tudi precej nerazumljiv izdelek.

A kot je zmago pojasnil Luke Buckmaster, gre razloge morda iskati tudi v tem, da je 21. stoletje nova zlata doba televizije, Mulholland Drive pa je bil najprej zamišljen kot miniserija, iz katere je nastal genialen komentar hollywoodskih spletk. David Lynch je namreč že v času svojega kultnega šova Twin Peaks začel razvijati nov projekt in leta 1998 končno predstavil zamisel za Mulholland Drive. Mreža ABC mu je dala zeleno luč, saj so upali, da bodo ponovili uspeh Twin Peaksa. A "za televizijo predolga in prezapletena" pilotna epizoda je bila razočaranje za studijske vodje in Lynchu je komaj uspelo rešiti projekt - tako, da je privolil v celovečerec.

Seznam 100 (v resnici 102, saj si 100. mesto delijo trije) največjih filmov 21. stoletja najdete na tej povezavi.

Na drugem mestu se je znašla kultna kitajska drama Razpoložena za ljubezen (2000); sledita družinska saga o naftnem mogotcu Tekla bo kri (2007) in japonski animirani film Čudežno potovanje (2001), peterico pa zaokrožajo Fantovska leta, predlani dokončani projekt Richarda Linklaterja, v katerem je zgodbo o odraščanju nekega fanta posnel v "resničnem" času. Nato se zvrstijo Večno sonce brezmadežnega uma (Michel Gondry, 2004), Drevo življenja (Terrence Malick, 2011), Yi Yi: A One and a Two (Edward Yang, 2000), Ločitev (Ashgar Farhadi, 2011) in O Llewynu Davisu (Joel in Ethan Coen, 2013).

Najbolj priljubljeni režiserji našega časa so, če gre soditi po tem seznamu, Wes Anderson, Apichatpong Weerasethakul, Christopher Nolan, Michael Haneke, Paul Thomas Anderson ter brata Joel in Ethan Coen, saj so se v izboru vsak pojavili s po tremi filmi.

Kot je povedal BBC-jev kulturni urednik Matthew Anderson, so želeli s seznamom filmov, ki so še sveži in imajo tudi ljudje do njih najmočnejši odnos, sprožiti debato, pa ne le med kritiki in filmskimi navdušenci, ampak med vsemi, ki radi gledajo filme in imajo mnenje o tem, kaj sploh je dober film. Želeli so dokazati, da kljub dramatičnim napovedim film vseeno še ne izumira in da je tudi v sodobnosti mogoče posneti pravo filmsko klasiko, ki se je bodo spominjale generacije zanamcev.

Vsak izmed glasujočih, ki prihajajo z vseh koncev sveta razen z Antarktike, pišejo pa za različne medije ali so s filmom povezani v akademski sferi, je lahko predlagal deset svojih favoritov, na ta način so dobili 599 filmov, ki so jih nato po številu glasov razvrstili v lestvico najboljših 100. Največ jih prihaja iz leta 2012 (10), zelo uspešno pa je bilo z devetimi filmi na seznamu tudi leto 2013, ko sta denimo na platna prišla 12 let suženj in Adelino življenje.

Med najboljšimi 100 ni prav veliko izjemno komercialno uspešnih filmov, morda velja omeniti lanskega Pobesnelega Maxa, ki je navdušil tako kritike kot pometel s konkurenco na blagajnah. V več kot polovici filmov s seznama je glavni jezik angleščina, le ducat med njimi podpisujejo režiserke, med katerimi je najuspešnejša Kathyrn Bigelow, ki se na lestvici pojavi dvakrat (Bombna misija, 2008; Zero Dark Thirty, 2012).

Kateri med najboljšimi filmi se bodo obdržali na seznamu tudi po koncu tega stoletja, bo pokazal čas, glasovanje gotovo velja ponoviti, če ne prej, vsaj čez 84 let, ko se bo izteklo.