Britanski režiser je bil med najbolj ganjenimi slavljenci podelitve. Foto: EPA
Britanski režiser je bil med najbolj ganjenimi slavljenci podelitve. Foto: EPA
Gillian Anderson in David Duchovny
Nekdanja agentka se tokrat ni mogla pohvaliti z nagrado. Foto: EPA

Obe sta prejeli po dve nagradi, Doctor Who tudi še posebej cenjeni bafti za najboljšo dramsko serijo in nadaljevanko. Prav tako z dvema nagradama se lahko pohvalita politična komedija The Thick of It in oddaja najslavnejšega britanskega kuharja Jamieja Oliverja. Med opaznejšimi dobitniki nagrad sta bili tudi oddaja X-Factor, v kateri so iskali naslednjo britansko glasbeno zvezdo, in serija EastEnders, ki že dolga leta vabi pred ekrane kot najboljša limonada.

Rossovi oboževalci razočarani
Nagrade za največje dosežke na malih ekranih podeljuje Britanska akademija, ki letos ni spregledala vrnitve televizijskega napovedovalca Noela Edmondsa, zaradi česar so bili najbolj razočarani oboževalci Jonathana Rossa. Temu bi nagrado privoščil tudi Edmons sam, kar je izjavil tudi v zahvalnem govoru, ko je v rokah že trdno držav svojo bafto. Po njegovem mnenju je oddaja Deal or No Deal tako izjemna prav zaradi Rossovega vodenja, a kot je predvideval, je bila to poražencu dokaj slaba tolažba.

Agentka bi si zaslužila nagrado
Med poraženci se je znašla tudi nekdanja agentka Dosjejev X Gillian Anderson. Nagrado ji je izpred nosa speljala Anna Maxwell Martin, ki pa je svoji konkurentki v kategoriji za najboljšo glavno igralko v seriji kljub temu namenila čestitke in pohvalo, da bi si v tej kategoriji prav ona najbolj zaslužila zmago, saj je izjemna igralka.

Inšpektor preiskuje ...
Za najboljšega igralca so na podelitvi v Londonu razglasili Marka Rylancea, ki je dober vtis napravil v dramski seriji The Government Inspector, sicer nagrajeni tudi za najboljšo dramo v enem delu. Kadar se želijo Otočani nasmejati, jim Britanska akademija ponuja več kakovostnih možnosti, med drugim oddajo X-Factor kot najboljši razvedrilni program in Two's Help, ki je po mnenju žirije najboljša komična serija.

Med nagrajenci tudi Loach
Slavljencem podelitve televizijskih baft se je pridružil tudi pisatelj in režiser Ken Loach, ki je bil ob sprejetju v bratovščino baftine akademije ganjen, trenutek, ko je nagrado prejel, pa je sam označil kot trenutek, v katerem so ga čustva popolnoma preplavila.