Povezovalki večera sta bili igralki Anna Brüggemann in Aiste Diržiute. Foto: EPA
Povezovalki večera sta bili igralki Anna Brüggemann in Aiste Diržiute. Foto: EPA

Prvi kipec so namenili najboljši režiji in ta je šel - sicer v odsotnosti - v roke Grka Yorgosa Lanthimosa za film Najljubša, ki je bil med drugim na letošnjih oskarjih nominiran za najboljši film. Film je med drugim na podelitvi nagrad neodvisnega britanskega filma (bifas) osvojil rekordnih deset nagrad.

Med nominiranci za evropskega režiserja so bili še Roman Polanski (Obtožujem!), Pedro Almodovar (Bolečina in slava), Celine Sciamma (Portret mladenke v ognju) in Marc Bellocchio (Izdajalec).

Najljubša je imela že pred podelitvijo v žepu štiri kipce
Najljubša je med drugim odnesla nagrado za najboljšo komedijo, poglavitna pa je zmaga v zadnji kategoriji, v kateri so razglasili zmagovalca, saj je postala evropski film tega leta. Od 19. novembra so bili sicer že znani tudi dobitniki nagrad EFA v osmih kategorijah. Med njimi je izstopal Lanthimosov film Najljubša, ki je prejel štiri lovorike, in sicer za filmsko fotografijo, montažo, kostume ter masko. Žal pa na podelitvi ni bilo ne režiserja ne glavne igralke.

MMC-jeve recenzije

Predbožično darilo za Božično darilo in animiranega "Bunuela"
Za evropski kratki film je bila izbrana romunsko-španska koprodukcija Božično darilo režiserja in scenarista Bogdana Muresanuja. Dogajanje je postavljeno v leto 1989, le nekaj dni po Ceausescujevem krvavem zatrtju protestov v Temišvaru. Za nekega družinskega očeta se miren večer spreobrne v katastrofo, saj je njegov sin svoje pismo Božičku oddal na pošto in pred tem pravilno domneval, da je očetova božična želja videti romunskega diktatorja mrtvega.

Animirani celovečerec Bunuel v labirintu želv. Foto: Animafest
Animirani celovečerec Bunuel v labirintu želv. Foto: Animafest

Nagrado za najboljši animirani celovečerec pa je prejela špansko-nizozemska koprodukcija Bunuel v labirintu želv, ki je bil na ogled tudi na letošnji Animateki. "V filmu Bunuel v labirintu želv skušam prikazati mladega umetnika – ne danes znanega filmskega režiserja, temveč tistega Luisa z začetka kariere, preden ga je kdor koli poznal," je o svoji stvaritvi povedal režiser Salvador Simo.

Lovorika za hrvaško producentko
Že pred podelitvijo je akademija naznanila, da je dobitnica nagrade eurimages za koprodukcije hrvaška producentka Ankica Jurić Tilić. "To nagrado želim posvetiti svoji družini in vsem prekrasnim ljudem, s katerimi sem sodelovala. Ko koproduciramo, ko sodelujemo, je zelo naravno biti odprt. In to je duh evropskega filmskega ustvarjanja," je izpostavila ob prejemu nagrade.

Na veliko presenečenje prisotnih se je podelitve udeležil tudi ukrajinski filmar Oleg Sencov, ki je bil do nedavnega več let v ruskem zaporu zaradi obtožb načrtovanja terorističnih napadov. Foto: EPA Twitter
Na veliko presenečenje prisotnih se je podelitve udeležil tudi ukrajinski filmar Oleg Sencov, ki je bil do nedavnega več let v ruskem zaporu zaradi obtožb načrtovanja terorističnih napadov. Foto: EPA Twitter

Najboljši scenarij je napisala Celine Sciamma
Francozinjo Celine Sciamma so ovenčali za najboljši scenarij za film Portret mladenke v ognju, ki ga je tudi režirala. Ta intimna zgodovinska romanca, ki ujame trenutek osvobajanja ženske identitete, ji je že v Cannesu prinesla nagrado za najboljši scenarij. Sicer pa so se za nagrado v Berlinu potegovali še scenaristi filmov Bolečina in slava, Obtožujem!, Izdajalec in Nesrečniki.

Nagrada za najboljšega igralca "Almodovarjevemu alteregu"
Lovoriko za najboljšega igralca so namenili Antoniu Banderasu za vlogo v filmu Bolečina in slava. Igralec se je javil po videopovezavi in v svojem zahvalnem govoru presežne besede hvale seveda namenil Pedru Almodovarju, ki je nato tudi v njegovem imenu prevzel kipec.

Med nominiranci so bili še Jean Dujardin (Obtožujem!), Pierfrancesco Favino (Izdajalec), gruzijski igralec Levan Gelbakhiani (In nato smo plesali v režiji Levana Akina), nemški igralec Alexander Scheer (Gundermann v režiji Andreasa Dresna) in Islandec Ingvar E. Sigurosson za vlogo v filmu Beli, beli dan režiserja Hlynurja Palmasona.

Olivia Colman v Najljubši. Foto: IMDb
Olivia Colman v Najljubši. Foto: IMDb

Olivii Colman še en kipec za upodobitev kraljice
Za vlogo v Najljubši je bila ovenčana Olivia Colman, ki ji je ta vloga med drugim prinesla tudi oskarja. Igralka se je javila po videopovezavi in v kratkem zahvalnem govoru povedala, da je "navdušena in ganjena".

V igri za nagrado za najboljšo igralko so bile še Noemie Merlant in Adele Haenel (Portret mladenke v ognju), Trine Dyrholm se je za nagrado potegovala z vlogo v filmu Kraljica src režiserke May el-Toukhy, Viktorija Mirošničenko z vlogo v filmu Prekla Kantemirja Balagova, 11-letna igralka Helena Zengel pa z vlogo v Razbijalki sistema.

Ekipa serije Babylon Berlin. Foto: EPA
Ekipa serije Babylon Berlin. Foto: EPA

Posebno priznanje za Skyevo serijo
Serija Babylon Berlin avtorjev Achima von Borriesa, Henka Handloegtena in Toma Tykwerja je prejela nagrado za posebne dosežke na področju fikcijskih serij. Njeni avtorji pa so ob prejemu nagrade napovedali že snovanje četrte sezone.

Evropsko odkritje – nagrada fipresci za Nesrečnike
Francoski film Nesrečniki so razglasili za evropsko odkritje in je bil torej ovenčan z nagrado fipresci, ki ga je režiral Ladj Ly, scenarij zanj pa napisal skupaj z Giordanom Gederlinijem in Alexisom Manentijem.

Juliette Binoche med zahvalnim govorom. Foto: EPA
Juliette Binoche med zahvalnim govorom. Foto: EPA
Režiserju Pawlu Pawlikowskemu je film Hladna vojna prinesel nagrado po izbiri občinstva. Film je posvetil svojim staršem, saj sta glavna lika ohlapno zasnovana na njunih usodah. Foto: MMC RTV SLO
Režiserju Pawlu Pawlikowskemu je film Hladna vojna prinesel nagrado po izbiri občinstva. Film je posvetil svojim staršem, saj sta glavna lika ohlapno zasnovana na njunih usodah. Foto: MMC RTV SLO

Častno priznanje za Juliette Binoche
Že pred podelitvijo je bilo znano, da bodo častno priznanje za evropski prispevek v svetovni kinematografiji drevi podelili francoski igralki Juliette Binoche. V zahvalnem govoru je svojim mladim stanovskim kolegicam položila na srce, da so soodgovorne, kakšne filme snemajo in naj zato izbirajo pametno.

Werner Herzog, samouki izumitelj kinematografije
Nagrado za življenjsko delo so namenili nemškemu režiserju Wernerju Herzogu, ki mu jo je v ganljivem govoru izročil Wim Wenders. "Si genij, samouki izumitelj kinematografije," je med drugim dejal o Herzogu, ki mu je občinstvo namenilo stoječe ovacije. "Lahko smo srečni, da evropska kinematografija ne obstaja z enim samim slogom. Vesel sem, da je evropska solidarnost majhnim državam omogočila snemanje čudovitih filmov," je poudaril Herzog ob prejemu kipca.

Werner Herzog z nagrado za življenjsko delo. Foto: EPA
Werner Herzog z nagrado za življenjsko delo. Foto: EPA
Seznam nominacij (zmagovalci so izpisani odebeljeno)

Evropski film:
- Obtožujem! (Francija / Italija)
- Nesrečniki (Francija)
- Bolečina in slava (Španija)
- Razbijalka sistema (Nemčija)
- Najljubša (Združeno kraljestvo / Irska)
- Izdajalec (Italija / Nemčija / Francija / Brazilija)

Evropska komedija:
- Ditte & Louise (Danska)
- Tel Aviv v plamenih (Luksemburg / Francija / Izrael / Belgija)
- Najljubša (Združeno kraljestvo / Irska)

Evropsko odkritje – nagrada fipresci:
- Aniara (Švedska / Danska)
- Atlantics (Francija / Senegal / Belgija)
- Slepa pega (Norveška / Danska)
- Irina (Bolgarija)
- Nesrečniki (Francija)
- Ray & Liz (Velika Britanija)

Evropski dokumentarec:
- Za Samo (Združeno kraljestvo / ZDA)
- Medena dežela (Severna Makedonija)
- Putinove priče (Latvija / Švica / Češka)
- Selfie (Francija / Italija)
- Izginotje moje matere (Italija / ZDA)

Evropski animirani celovečerec:
- Bunuel v labirintu želv (Španija / Nizozemska)
- Izgubil sem svoje telo (Francija)
- Maronina fantastična zgodba (Francija / Romunija / Belgija)
- Lastovke Kabula (Francija / Luksemburg / Švica)

Evropski kratki film:
- Psi, ki lajajo na ptice (Portugalska)
- Rekonstrukcija (Češka)
- Božično darilo (Romunija / Španija)
- Čudovite nezgode kamnite dame (Francija / Portugalska)

Evropski režiser:
- Roman Polanski (Obtožujem!)
- Pedro Almodovar (Bolečina in slava)
- Celine Sciamma (Portret mladenke v ognju)
- Yorgos Lanthimos (Najljubša)
- Marc Bellocchio (Izdajalec)

Evropska igralka:
- Viktorija Mirošničenko (Prekla)
- Noemie Merlant in Adele Haenel (Portret mladenke v ognju)
- Trine Dyrholm (Kraljica src)
- Helena Zengel (Razbijalki sistema)
- Olivia Colman (Najljubša)

Evropski igralec:
- Ingvar E. Sigurosson (Beli, beli dan)
- Jean Dujardin (Obtožujem!)
- Levan Gelbakhiani (In nato smo plesali)
- Alexander Scheer (Gundermann)
- Antonio Banderas (Bolečina in slava)
- Pierfrancesco Favino (Izdajalec)

Evropski scenarist / evropska scenaristka:
- Robert Harris in Roman Polanski (Obtožujem!)
- Ladj Ly, Giordano Gederlini in Alexis Manenti (Nesrečniki)
- Pedro Almodovar (Bolečina in slava)
- Celine Sciamma (Portret mladenke v ognju)
- Marco Bellocchio, Ludovica Rampoldi, Valia Santella, Francesco Piccolo (Izdajalec)