Iz filma Forastera, v katerem deklica Antonia med preživljanjem poletja na Mallorci spozna skrite podobnosti med njo in pokojno babico. Foto: Filmin
Iz filma Forastera, v katerem deklica Antonia med preživljanjem poletja na Mallorci spozna skrite podobnosti med njo in pokojno babico. Foto: Filmin

Na virtualni festival International Atlantida Mallorca Film Fest, ki ga organizira Filmin, so letos vključene države Portugalska, Grčija, Slovenija, Albanija in Romunija.

Organizatorji v Španiji sicer pripravljajo tudi filmski festival v živo, in sicer v mestu Palma na Majorki. Nazadnje je potekal konec julija lani. Obenem pa so Atlàntido zastavili tudi kot spletni festival, ki pridobiva novo, širše občinstvo z digitalno distribucijo evropskih filmov.

Filmin vodi Jaume Ripoll, ki je sprva ustanovil eksperimentalno filmsko platformo v Španiji, nato pa v okviru platforme zasnoval festival. Letos so na Majorki med drugim prikazali novo delo Lea Caraxa, muzikal Annette, ki je imel premiero v Cannesu, ter nov film Agustíja Villaronge, Trebuh morja, ki je domov odnesel osrednjo nagrado na filmskem festivalu v Malagi.

Program spletnega festivala pa sestavlja sedemnajst naslovov, med katerimi je štirinajst celovečernih filmov in trije kratkometražci.

"Naš cilj je bil sprva distribuirati celovečerne filme v španskem jeziku, posnete v zadnjih dveh letih, ki še niso bili predvajani v kinematografih," je o spletnem festivalu za madridski časopis El Pais povedal Jaume Ripoll.

Z leti je festival zaobjel tudi druge države. Na letošnjem programu najdemo filme, kot so The Most Beautiful Boy in the World, dokumentarec, ki je bil nominiran za več evropskih filmskih nagrad, pa tudi uspešnice zadnje izvedbe festivala v Španiji, kot so Human Factors, All Eyes Off Me in Lost Boys. Katalonski film se letos predstavlja z naslovi, kot so My Mexican Bretzel, L'ofrena in Ovella.

Festival se je začel 10. decembra, filmi pa so na ogled še do 10. januarja.