Pisateljica, okoli katere obstajajo različni miti, je zaslovela z Neapeljskim ciklom. V Neaplju bodo večinoma tudi snemali televizijsko serijo, ki bo upodobil prijateljstvo med Lili in Eleno skozi 50 let njunega življenja in spreminjajoče se družbe in mesta, od povojnega opustošenja do danes. Foto: EPA
Pisateljica, okoli katere obstajajo različni miti, je zaslovela z Neapeljskim ciklom. V Neaplju bodo večinoma tudi snemali televizijsko serijo, ki bo upodobil prijateljstvo med Lili in Eleno skozi 50 let njunega življenja in spreminjajoče se družbe in mesta, od povojnega opustošenja do danes. Foto: EPA
false
Na fotografiji Jude Law in režiser Paolo Sorrentino med snemanjem nove televizijske serije, ki po dveh uspešnih italijanskih serijah o mafijskem svetu (Gomora in Romanzo Criminale) prinaša tematsko novost. Italijanska serija v angleškem jeziku z zvezdniško zasedbo The Young Pope naj bi na male zaslone prišla letos. Omenjene serije so v zadnjih letih italijansko televizijsko produkcijo dvignile na višjo raven. Foto: EPA

V slovenskem prevodu Anite Jadrič smo lani v zbirki Moderni klasiki dobili njeno delo Dnevi zavrženosti, ki že obstaja na velikem platnu, in se pobliže spoznali s pisateljico, ki osuplja s svojim literarnim slogom in tudi vztrajnim ohranjanjem anonimnosti, saj svoje identitete ne želi razkriti; podpisuje se z izmišljenim imenom Elena Ferrante, na literarnih ali drugih dogodkih ne sodeluje, intervjujev v živo ne daje, komunicira pa le prek založnika Edizioni E/O, poslovnega in zasebnega para Sandre Ozzole Ferri in Sandra Ferrija, vodilnega založnika italijanskega leposlovja od leta 1979, ki njeno željo spoštujeta.
Knjige govorijo zase
Že pred objavo svojega knjižnega prvenca, Troubling Love leta 1991, je namreč pisateljica svojemu uredniku poslala pismo, v katerem je zapisala, da knjige, ko so napisane, ne potrebujejo več svojih avtorjev. "Če imajo kaj povedati, bodo slej ko prej našle bralce; če ne, pač ne." Zapisala je, da ji anonimnost zagotavlja "prostor absolutne ustvarjalne svobode", ki je nujna še toliko bolj, ker njene knjige "prst porinejo v nekatere moje rane, ki so še vedno nezaceljene", je dodala.
Štiri knjige Napolitanskega cikla v 32 epizodah
Zdaj bodo po njenem najbolj poznanem Napolitanskem ciklu, posneli televizijsko serijo. V ciklu pripoveduje o dveh dekletih iz Neaplja, tesnem prijateljstvu med Lili in Eleno, ki ju spremlja skozi 50 let spreminjajoče se družbe in njunih osebnih zgodb. Po My Brilliant Friend, The Story of a New Name in Those Who Leave And Those Who Stay je lani izdala zadnji del cikla, The Story of the Lost Child in ta roman je bil nominiran za najvišjo literarno nagrado v Italiji.
Vsaka izmed štirih knjig bo zaživela v osmih epizodah, snemali bodo v Neaplju, a tudi na drugih lokacijah v Italiji, kot je otok Ischia, Rim, Pisa in Milano, ter v tujini.
Televizijske serije s skupno 32 epizodami sta se lotili produkcijska družba Wildside in Fundango, zadnja z avtorskimi pravicami za romane. Italijanski producenti si želijo k sodelovanju pridobiti tudi mednarodne partnerje, ki bi serijo ponesli po svetu. V končni fazi je Elena Ferrante v Veliki Britaniji in ZDA popularna še bolj kot na domačih tleh.
Sodelovanje s scenaristom po elektronskih pismih
Njene knjige bo v scenarij pretvoril italijanski pisatelj in scenarist Francesco Piccolo in pri tem ga verjetno ne čaka najlažja naloga. Elena Ferrante "ni takšne vrsta oseba, ki bi rekla: 'Sama sem to napisala, zdaj vi naredite ostalo'", pravi Maurizio Dell’Orso, ki ureja televizijske pravice za založnika Elene Ferrante Edizioni E/O. "Ona ne bo dobesedno napisala scenarija, a bo prebrala – kot verjamem – vse. Vsak osnutek, vsak posamezen prizor," je prepričan. To sodelovanje bo nekoliko zapletenejše zato, ker bo Piccolo s Ferrantejevo sodeloval le prek elektronskih sporočil, saj pisateljica svojo identiteto želi ohraniti kot skrivnost. Nadzora nad projektom tako ne bo izpustila, prebrala bo vse napisano in svoja mnenja, predloge in nasvete izrazila prek elektronskih sporočil, s komunikacijo prek njenih založnikov.
Televizijska serija bo prvič predvajana predvidoma leta 2018 ali še pozneje, saj je razvoj projekta še v začetni fazi. Za zdaj ni izbran še niti režiser. Vsekakor pa projekt že zdaj vzbuja zanimanje in jasno je, da bo tudi serija pod natančnim pregledom številnih literarnih oboževalcev pisateljičinih del.
Vzpon italijanske televizijske produkcije
Projekt med drugim tudi opozarja na spremenjeno pokrajino italijanske televizije v zadnjem času. To sta na novo raven povzdignili seriji Gomora na podlagi knjige Roberta Savianija in Romanzo Criminale po knjižni uspešnici Giancarla De Catalda. Dva poznana avtorja, knjigi, ki sta se prodajali v ogromnih nakladah in dve zgodbi o kriminalnih mafijskih združbah. Zadnja serija, ki je že vzbudila pozornost, je težko pričakovana The Young Pope, osemdelna serija v angleščini, ki jo snema oskarjevec Paolo Sorrentino, v njej pa igra Jude Law in Diane Keaton.