Pet let nastajanja filma se je končno splačalo. Foto: Reuters
Pet let nastajanja filma se je končno splačalo. Foto: Reuters
Naša mala mis
Zgodba o družini, ki pelje svojo hči na lepotno tekmovanje. Foto: Kolosej
Ryan Gosling
Ryan Gosling je nominiran tudi za oskarja za najboljšo moško vlogo. Foto: Reuters

Film je na predvečer oskarjev prejel cel kup nagrad. Poleg cezarja za najboljši tuji film, ki so mu ga podelili na stari celini, je na domačem kontinentu prejel še največ nagrad na podelitvi neodvisnih filmskih nagrad (Independent Spirit Awards). Zgodba o ameriški družini, ki se poda s sedemletno hčerko Olive na potovanje v Kalifornijo, odločena, da jo spravi na lepotno tekmovanje mladih deklic, je prejela štiri nagrade.

Med temi je nagrada za najboljši film, za najboljšo režijo, ki sta jo domov odnesla zakonca Jonathan Dayton in Valerie Faris, za najboljšega stranskega igralca in za najboljši scenarij. Najboljši stranski igralec je tako postal Alan Arkin, ki se v tej kategoriji poteguje tudi za oskarja, nagrado za najboljši scenarij pa je filmu prinesel Michael Arndt.

Življenje drugih je najboljše
Nagrado za najboljšo moško vlogo je domov odnesel kanadski igralec Ryan Gosling, ki je prepričal z vlogo v filmu Half Nelson. Vloga učitelja, ki postane odvisen od drog, mu je prinesla tudi nominacijo za oskarja. Nagrada za najboljšo žensko vlogo ni šla daleč, saj jo je prejela njegova soigralka Shareeka Epps. Žirija je za najboljši tuji film izbrala Življenja drugih (Das Leben der Anderen), ki je prav tako v igri za oskarja.

Največ nominacij si je poleg Naše male mis prislužil še Half Nelson, vsak film s po petimi nominacijami. Z oskarjem nagrajena Frances McDormand je za vlogo v filmu Friends With Money prejela nagrado za najboljšo stransko vlogo.

Neodvisna izbirnost in provokativnost
Neodvisne nagrade Spirit, ki so letos zakorakale v 22. leto, so namenjene nagrajevanju dosežkov na področju nizkoproračunskih filmov, ki temeljijo na izvirnosti, provokativni tematiki in določeni stopnji samostojnega financiranja. Pogosto se sicer primeri, da se nekateri nominiranci prekrivajo s tistimi za oskarje, vendar pa je končni izbor običajno precej drugačen, saj ima filmska akademija raje velike studijske projekte. Med letošnjimi nominiranci za nagrade Spirit je bila le Naša mala mis film, ki je nominiran tudi za oskarja za najboljši film.

Pet let s 7,7 milijoni
Ustvarjalci so za snemanje filma Naša mala mis porabili le 7,7 milijonov dolarjev, film pa je nastajal kar pet let. Po besedah scenarista Michaela Arndta so ga od projekta sprva odpustili (takrat je film nastajal pod okriljem studia Focus Features), kasneje pa so ga k temu ponovno pritegnili. Dokončno obliko je film dobil pod studiem Fox Searchlight, v ameriških in kanadskih kinematografih pa je od prodaje vstopnic prinesel 58 milijonov dolarjev.