Posnetek, ki je nastal med zgodovinskimi dogodki v začetku avgusta 1995. Foto: BoBo
Posnetek, ki je nastal med zgodovinskimi dogodki v začetku avgusta 1995. Foto: BoBo

Po srbskih ocenah je bilo med 4. in 9. avgustom 1995 s hrvaškega ozemlja pregnanih najmanj 250.000 Srbov, okoli 2000 naj bi jih umrlo. Medtem ko na Hrvaškem operacijo Nevihta slavijo, jo v Srbiji vidijo kot eno največjih katastrof srbskega naroda in zločinsko operacijo etničnega čiščenja hrvaškega ozemlja.

Sorodna novica Hrvaški vrh ob obletnici Nevihte poziva k pogledu v prihodnost

"Film in serija Nevihta sta naša vizija vojne"
Tako scenarij kot režijo so zaupali Milošu Radunoviću, v produkciji pa bosta v glavnih vlogah nastopila Zlatan Vidović in Jovo Maksić, ki je odraščal v Kninu in živel tam vse do pregona. Ob njiju bo nastopil tudi Davor Janjić, ki ga poznamo iz slovenskih filmov, kot so Outsider (1997), Petelinji zajtrk (2007) in Sladke sanje (2001). Zaigrali bodo še Jelena Čović, Marija Pikić, Ljubiša Milišić, Ivan Vujić, Milica Stanković in drugi, navaja srbski spletni portal Blic.

To je prvikrat, da srbska kinematografija pokriva temo takratnega trpljenja Srbov. "Film in serija Nevihta sta naša vizija vojne, ki temelji na resničnih zgodbah, v katerih so ljudje resno trpeli. V središču dogajanja so življenjske usode glavnih junakov, ki so ganljive in čustvene do te mere, da si vsaka njihova solza zasluži poseben film. Čutim željo in tudi dolžnost, da s tem projektom spomnim vse na dogodke v zgodovini, na srbsko tragedijo v Krajini, na golgoto, skozi katero so šle celotne družine. Zbrali smo izjemne igralce, med katerimi so nekateri celo osebno doživeli preganjanje, in poskušali ustvariti scenarij, ki intenzivno in dramatično sledi obdobju tik pred, med in po Nevihti. Prepričan sem, da bo občinstvo lahko prepoznalo to in da bosta film in serija imela velik odmev," je za Blic povedal Radunović.

Običajni ljudje, tihi junaki, ki jih zgodovina spregleda
Igralec Maksić je dodal, da bo v filmu in seriji govora o "običajnih ljudeh, ki so tihi junaki, s katerimi se zgodovina nekako ne mara ukvarjati. Navadnega človeka se zanemarja, zgodovino pa so ustvarjali navadni ljudje, navadni kmetje, to je zgodba o navadnih kmetih. To so ljudje, ki so po sili razmer trpeli že zaradi neke politične ali katerih drugih sfer, vendar boste takšne zgodbe našli na drugi in tretji strani, tako da mislim, da se moramo ukvarjati s tem, da bi si na ta način odpustili in razumeli drug drugega."

Davor Janjić in Nina Ivanič v prizoru iz filma Outsider. Foto: Slovenska kinoteka
Davor Janjić in Nina Ivanič v prizoru iz filma Outsider. Foto: Slovenska kinoteka

Iz BiH-a prek Velike Britanije v Slovenijo
Igralec Davor Janjić, ki je med vojno v BiH-u v začetku 90. let pobegnil iz Sarajeva najprej v London, nato pa se je leta 1996 ustalil v Ljubljani, je poudaril, da "so povsod po svetu ljudje, ki so bili v takih situacijah." Dodal je, da je doživel to vojno in ve, "kako tragičen čas je bil to. Z dogovorom vseh strani v sporu in z dogovorom s tujimi silami ter na škodo lokalnega prebivalstva je državo v strahu pred pobojem zapustilo veliko ljudi srbskega porekla, kar je bila resnična tragedija."

Premiera celovečerca v srbskih kinematografih je predvidena za december letos, serijo bodo začeli predvajati marca prihodnje leto, še navaja Blic.