Premiera filma se je odvila v soboto v Idriji.

Foto: Promocijsko gradivo
Foto: Promocijsko gradivo

Film temelji na izročilu, ki ga je Pavel Medvešček že pred leti zbiral v Posočju in njegovi okolici. Z leti je pridobil zaupanje omenjenih moških, s tem pa prekinil zavezo molka, h kateri so se zavezali zaradi nasilnega pokristjanjevanja, in mu povedali vse, kar so vedeli o stari veri. Film bodo premierno predvajali danes ob 19.00 v Filmskem gledališču Idrija.

Ko bosta lunina krajca obrnjena proti Zemlji
Ne ve se natančno, kdaj se je staroverstvo na tem območju pojavilo, verjetno pa so določene mitične strukture obstajale že pred prihodom Slovanov. Vero so prakticirali na različne načine, spoznanja o svetu pa so v obliki mitov in legend prenašali iz roda v rod. Medvešček je izročilo popisal v knjigi Iz nevidne strani neba, ki pa je izšla šele 42 let, po tem, ko jo je zapisal, saj je moral obljubiti, da bo knjigo izdal, ko bosta lunina krajca obrnjena proti Zemlji.

V filmu nastopajo Ivan Peternelj, Matija Vastl, Blaž Šef, Klemen Kovačič, Aino Aalto, Kristjan Guček in Zdravko Duša, pripovedovalci pa so Ivan Peternelj, Romana Šalehar, Janez Škof, Andrej Rozman - Roza in Ivo Barišič. Dokumentarec je nastal pod okriljem produkcijske hiše Zavod Zank, s podporo Slovenskega filmskega centra, RTV-ja Slovenija, studia VIBA film in je del programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025.

Premiera dokumentarnega filma Nekoč v Posočju Eme Kugler
Sorodna novica Ema Kugler: Kaj več si človek lahko želi, kot to, da ustvari svet po svoji podobi?

Prešernova nagrajenka Ema Kugler je svojo umetniško pot začela sredi osemdesetih let. Ukvarja se z različnimi disciplinami – od režije, scenaristike, scenografije, kostumografije, montaže do performansov in likovnih instalacij. V središču njenega dela pa vendarle ostaja film: njen filmski opus pa obsega naslove Hydra (1993), Obiskovalec (1995), Tajga (1996), Postaja 25 (1997), Menhir (1999), Homo erectus (2000), Phantom (2003), Le Grand Macabre (2005), Za konec časa (2009), Odmevi časa (2013) in Človek s senco (2019). Na področju dokumentarnega filma je posnela Od Kapelce do KUD-a, dokumentarec o gledališču Ane Monro (2014), Polepšali ste mi dan, dokumentarni portret o raziskovalki starih kultur Fani Okič (2013) ter Orion, dokumentarec o paleolitskih ostankih na Kozjanskem (2012). Leta 2023 je za svoj opus prejela Prešernovo nagrado, prav tako pa je dobitnica Štigličeve nagrade za življenjsko delo, nagrade zlata ptica, nagrade Prešernovega sklada, Župančičeve nagrade in več mednarodnih nagrad.

Ema Kugler je za svoj opus prejela Prešernovo nagrado. Foto: BoBo
Ema Kugler je za svoj opus prejela Prešernovo nagrado. Foto: BoBo