Čas za čaj bo v nedeljo ob 17. uri. Lokacija: stolp Škrlovec. Foto: FilmMixer
Čas za čaj bo v nedeljo ob 17. uri. Lokacija: stolp Škrlovec. Foto: FilmMixer
Svet je čudovit
Glavni protagonist filma Svet je čudovit se v začetku aprila po dveh letih študija matematike in fizike na Univerzi Bostonu za praznike vrača v domačo Moldavijo. V glavnem mestu potekajo protesti proti novoizvoljeni vladi ... Foto: FilmMixer

V Layerjevi hiši, Stolpu Škrlovec, na Vovkovem vrtu, gradu Khislstein in v praznem pritličnem prostoru Petrčkove hiše na ​glavni ulici bodo potekale projekcije celovečernih in kratkometražnih filmov, ki bodo ​prikazali in ​povezal​i različne skupnosti, generacije in okuse.

Razkroj skupnosti in novi ekonomski modeli
Po odprtju na terasi Layerjeve hiše s provokativnim moldavskim filmom ​​Svet je čudovit, ki prikazuje razkroj skupnosti in bo ​​na festivalu doživel slovensko premiero, bo o policijski brutalnosti in ozadju protestov 2009 v Moldaviji osebno spregovoril ​​režiser Anatol Durbală.

Pred projekcijo je na istem mestu organizirana ​​okrogla miza, naslovljena Nove priložnosti (množičnega) financiranja filmskih projektov, ki jo bo moderiral Luka Piškorič (Crowdfunding Slovenija, Kreativni center ​​Poligon). Poleg osvetlitve vprašanj, vezanih na nove ekonomske modele financiranja filmov, bodo gostje svetovali tudi kranjskemu igralcu in producentu​ ​​​Aljažu Tepini, ki se podaja na pot iskanja sredstev za svoj novi celovečerni film ​​Silence of Consciousness, so zapisali organizatorji. ​​

Celotni program festivala si lahko pogledate na tej povezavi.

​​Vsak ogled filma družabni dogodek
Ob nedeljskem ogledu čilenskega dokumentarnega celovečerca ​​Čas za čaj se obeta pitje te dotične pijače, humorni filmski kabaret z ​​Nočjo filma ter gostiteljema Zoranom Kelav​​​​o in Ivom Podržajem (zasedba Žoambo Žoet Workestrao), pogovor s kranjskimi dijaki o francoskih najstnicah iz filma ​​Banda punc.

Izpostaviti velja še zasanjani film ​​Hide and Seek, ki je na sporedu v soboto. Sicer pa je ta ​dan ​posvečen igram, njihovim igralcem ter gejmarjem, ki jih predstavlja domači ustvarjalec ​​Luka Marčetič v seriji WASD, ki bo zaokrožila popoldansko druženje z društvom Igrolog, LARP Slovenija in Magic the Gathering Kranj. ​

Opominjanje na neizkoriščene prostore v mestu
Med drugim bo na ogled ​tudi izbor najboljših filmov​​ ​​filmskega maratona Muvit/6x60​ in filmov ​​natečaja Odprto platno,​ ki bodo prikazani v praznem pritličnem lokalu v Petrčkovi hiši. Z umeščanjem programa v enega številnih praznih lokalov starega dela Kranja želi festival opozoriti na problematiko lokalne skupnosti in ponuditi širitev kulturnih vsebin v tovrstne prostore kot začasno rešitev.

Na festivalu Film Mixer bodo za najmlajše predvajani kratki animirani filmi v sklopu Rumeni slon, ​​Mojca Perše pa pripravlja ​​delavnico za vse starosti, na kateri bodo udeleženci izdelovali uporabne in okrasne predmete iz ​​VHS in filmskih trakov. Na ogled bo tudi njena razstava ​​Stopi v film.

Sobotni večer festivala bo v znamenju glasbe. Reper ​​N'toko in producent ​​Igor Vuk bosta nastopila s programom, ki sta ga pripravila v okviru glasbene rezidence Dvocikel. Na mesto računalnika sta glasbenika postavila robustno mašinerijo, s pomočjo katere bo koncert postal še bolj organski preplet rapa in elektronike.

Festival se bo končal v nedeljo zvečer s projekcijami najboljših​ kratkih​ film​ov​ zadnje izdaje ​zagorskega filmskega festivala Tabor.