Francoski minister za kulturo Franck Riester, soustanovitelj Netflixa Reed Hastings in pariška županja Anne Hidalgo na odprtju novih pisarn podjetja v Parizu. Foto: Reuters
Francoski minister za kulturo Franck Riester, soustanovitelj Netflixa Reed Hastings in pariška županja Anne Hidalgo na odprtju novih pisarn podjetja v Parizu. Foto: Reuters

Pri Netflixu so v petek razkrili, da sodelujejo pri 20 novih francoskih projektih. Izpostavili so oskarjevca Damiena Chazella, ki bo zanje snemal serijo, postavljeno v pariški džezovski klub, z naslovom The Eddy. Režiser je serijo v francoski prestolnici snemal 20 dni, premierno pa bodo serijo prikazali prihodnji mesec na berlinskem filmskem festivalu.

Jean-Pierre Jeunet, ki je na mednarodno sceno prodrl leta 1991 s kanibalsko komedijo Delikatese, pa za Netflix trenutno dela futuristični film v podobnem slogu, naslov je Bigbug.

Postajamo vpliven francoski producent in nismo več samo stroj za izvažanje hollywoodskih vsebin.

izvršni direktor Netflixa Reed Hastings

Izvršni direktor Netflixa Reed Hastings je med drugim še napovedal, da bo pri šestdelni seriji v francoščini o mladih komikih, ki se želijo prebiti na pariško stand-up sceno, sodelovala tudi Fanny Herrero, ustvarjalka kultnega šova Call My Agent.

Netflix je na francoskem trgu od leta 2014: v tem času so producirali šest francoskih filmov, devet serij in tri dokumentarce. Po besedah Hastingsa bodo v francosko produkcijo v tem letu vložili okoli 100 milijonov evrov. Že pred časom pa je dejal, da ima Netflix v Franciji 6,7 milijona uporabnikov (del kupcev so "speljali" od plačljivega Canal+), po svetu pa kar 158 milijonov.

"Postajamo vpliven francoski producent in nismo več samo stroj za izvažanje hollywoodskih vsebin," je Hastings poudaril v nedavnem intervjuju za časnik L’Express.

Netflixova ofenziva je tako odgovor na napovedi francoske vlade, da bodo platforme, kakršna je Netflix, obvezali, da do 25 odstotkov svojega prihodka preusmerijo nazaj v financiranje francoske produkcije. Netflixov prihod je namreč povzročil zmedo v prej utečenem sistemu davčnih olajšav, ki naj bi spodbujale domačo produkcijo. "Tako kot Canal+ se tudi mi zavedamo, da imamo določeno odgovornost. A čas za pogovor o tem bo pozneje," je bil na odprtju pisarne razposajen Hastings.