Zadnje leto in pol je Hollywood zlate globuse – nekoč druge najbolj gledane filmske nagrade za oskarji – v celoti ignoriral. Foto: AP
Zadnje leto in pol je Hollywood zlate globuse – nekoč druge najbolj gledane filmske nagrade za oskarji – v celoti ignoriral. Foto: AP

Mreža NBC bo zlatim globusom priskočila na pomoč pri poskusih plezanja spet v pomembnost: podelitev nagrad bodo v neposrednem prenosu predvajali 10. januarja, tako na televiziji kot na svoji pretočni platformi Peacock. "Prepoznavamo predanost organizacije k trajnim spremembam in se veselimo, da bomo zlatim globusom izrekli dobrodošlico ob njihovi 80-letnici v januarju 2023," je potrdila predsednica TV-mreže Frances Berwick.

Sorodna novica Filma leta sta The Power of the Dog in Zgodba z zahodne strani

Nekoč po 18 milijonov gledalcev
Ima pa ta vrnitev trenutno še začasni status: HFPA in NBC sta podpisala zgolj enoletno pogodbo, a z dogovorom, da obstaja možnost za trajnejše sodelovanje v prihodnosti. Finančne podrobnosti pogodbe seveda niso znane, a je moral NBC za prenos verjetno odšteti manj kot dosedanjih 60 milijonov dolarjev. Leta 2021 si je zaradi epidemije okleščeno slovesnost gledalo samo 6,9 milijona gledalcev, kar je le peščica v primerjavi z 18 milijoni gledalcev leto pred tem.

Zlati globusi so bili sicer dolga leta za industrijo pomemben "most" med decembrskimi premierami oskarjevskih favoritov in marčevskim vrhuncem sezone nagrad.

Nominacije za naslednjo podelitev zlatih globusov bodo znane 12. decembra letos, podelitev pa torej sledi v torek, 10. januarja 2023. Pot nazaj pa vendarle ne bo tako preprosta: več pretočnih platform in televizij je v zadnjih letih trajno prekinilo svoje sodelovanje s HFPA. Začelo se je z reportažo v Los Angeles Timesu, ki je razkrila, da med glasujočimi za zlate globuse ni nobenega temnopoltega člana. Obstajale so tudi obtožbe, da člani HFPA sprejemajo podkupnine v obliki različnih daril in potovanj, cela organizacija pa je bila tarča kritik zaradi premajhne raznolikosti.

Sorodna novica Zlati globusi z intenzivnejšimi prizadevanji, da se otresejo vse bolj klavrnega slovesa

Ko so bile objavljene nominacije za letošnje zlate globuse, se je Hollywood večinoma odzval s tišino. Še najdlje je šel Tom Cruise, ki je protestno vrnil vse tri zlate globuse, ki jih je osvojil v svoji karieri.

"Super se bo vrniti v hotel Beverly Hilton za poklon najboljšim dosežkom v filmu in televiziji," je izjavila predsednica HFPA Helen Hoehne. "Organizacija ostaja zavezana pomembnim spremembam, ki dajejo prednost raznolikosti, vključevanju in preglednosti." Od znotraj so namreč svoje težave začeli reševati s priključitvijo 103 novih članov iz 62 držav, med njimi Gane, Nigra in Nigerije. Kljub temu pa glasovalno telo HFPA še vedno šteje samo 19 odstotkov Latinskoameričanov, 12 odstotkov Azijcev, 10 odstotkov temnopoltih in 10 odstotkov članov s Srednjega vzhoda.