Združenje tujih dopisnikov Hollywooda je zlate globuse prvikrat podelilo leta 1944. Foto: EPA
Združenje tujih dopisnikov Hollywooda je zlate globuse prvikrat podelilo leta 1944. Foto: EPA

Združenje HFPA želi na ta način povrniti ugled zlatih globusov, ki so v zadnjem času deležni vse več kritik. 84-člansko združenje je s 63 glasovi za in 19 proti sprejelo nove ukrepe, vključno z izvolitvijo novega odbora, ki bo prvikrat vključeval tudi več nečlanov.

Sorodna novica Reforme niso bile dovolj korenite: Hollywood obrača hrbet zlatim globusom

Obljuba transformativnih sprememb
Združenje, v katerem so že dalj časa ne zares znani mednarodni novinarji, ki imajo pravzaprav tudi bolj kot ne redke objave, je glasovalo tudi za razširitev svojega članstva, navaja Associated Press (AP).

"Pred tremi meseci smo obljubili, da se bomo zavezali transformativnim spremembam, in s tem glasovanjem smo držali zadnjo in najpomembnejšo obljubo pri ponovnem razmišljanju o HFPA-ju in naši vlogi v industriji. Vse te obljubljene reforme lahko služijo kot merilo v industriji in nam omogočajo, da z napredovanjem znova smiselno sodelujemo s Hollywoodom," je povedal dopisnik iz Turčije Ali Sar, ki je predsednik uprave združenja.

Etična vprašanja spodbudila napoved bojkota
Številna poročila o etičnih pomanjkljivostih in nedavno glasovanje, ki ni vključevalo temnopoltih članov, so na začetku tega leta spodbudili kritične besede, ki so se na zlate globuse zgrinjale z vsega sveta. Nekateri studii in filmske zvezde so naznanili, da bodo bojkotirali te nagrade.

Sorodna novica Tom Cruise vrnil zlate globuse, televizija NBC podelitve nagrad ne bo več prenašala

Tom Cruise je celo vrnil svoje tri zlate globuse, gibanje Time’s Up, ki podpira žrtve spolnega nadlegovanja, pa je pritisnilo na združenje s pozivom, naj se temeljito preobrazi. Televizijska mreža NBC, ki je dolga leta v živo prenašala podelitve zlatih globusov, je sporočila, da v prihodnjem letu ne bo prenašala podelitve.

Vprašanji članstva in sprejemanja daril
Novi podzakonski akti HFPA-ja bodo takoj stopili v veljavo. Novi upravni odbor bo izvoljen do začetka septembra, postopek prijave za nove člane je bil objavljen tudi na spletu. Nekoč nepregleden postopek sprejemanja novih članov pri tem združenju bo postal preglednejši, izbirna komisija pa bo večinsko sestavljena iz nečlanov.

Sorodna novica Filma leta sta Dežela nomadov in Borat 2, nadaljevanka pa Krona

Druge spremembe vključujejo še izobraževanje o raznolikosti in novo prepoved glede daril, ki jih člani HFPA-ja prejemajo od studiev in drugih, še poroča AP.

Porazna gledanost lanske podelitve
Zmagovalca lanske večinoma virtualne podelitve zlatih globusov sta bila drama Dežela nomadov in komedija Borat: Naknadni film, ki sta vsak v svoji kategoriji prejela nagrado za film leta. Chloe Zhao pa je postala prva ženska po 40 letih z globusom za najboljšo režijo.

Sicer pa je podelitev pridelala kar 60-odstotni padec gledanosti, pravzaprav je šlo za najslabšo gledanost, odkar se je podelitev teh nagrad leta 1996 vrnila na NBC.