Festival so na trgu Piazza Grande odprli s projekcijo filma Lucy režiserja Luca Bessona s Scarlett Johansson v glavni vlogi. Foto:
Festival so na trgu Piazza Grande odprli s projekcijo filma Lucy režiserja Luca Bessona s Scarlett Johansson v glavni vlogi. Foto:
Locarno
Kot vsako leto bodo tudi tokrat v središču festivalskega dogajanja filmske projekcije na trgu Piazza Grande, ki sprejme 8.000 gledalcev. Občinstvo na trgu je tudi največja žirija na svetu, saj vsako leto izbere najboljši film. Foto: EPA
Zvezdniško noto daje festivalu tudi režiser otvoritvenega filma Luc Besson z ženo Virginie Besson-Silla.
Zvezdniško noto daje festivalu tudi režiser otvoritvenega filma Luc Besson z ženo Virginie Besson-Silla. Foto: EPA
Mednarodna žirija bo podelila zlatega leoparda za najboljši film, posebno nagrado žirije ter leoparde za režijo, igrani celovečerni prvenec in za najboljšo igralko in igralca.
Mednarodna žirija bo podelila zlatega leoparda za najboljši film, posebno nagrado žirije ter leoparde za režijo, igrani celovečerni prvenec in za najboljšo igralko in igralca. Foto: EPA

Zgodba o 25-letni Lucy (igra jo Scarlett Johansson), ki jo mafija v Tajpeju skuša izkoristiti za transport mamil, ob tem pa doživi metamorfozo v neusmiljeno bojevnico nadčloveških sposobnosti, je tako v švicarskem mestu odprla že 67. mednarodni filmski festival. Poleg ameriške igralke pričakujejo organizatorji obiske zvezdniških imen, kot so Helen Mirren, Mia Farrow in Florian David Fitz.
Do 16. avgusta bodo v različnih sekcijah predvajali približno 250 igranih, dokumentarnih in kratkih filmov. Kot vsako leto bodo v središču festivalskega dogajanja projekcije na trgu Piazza Grande, kjer bodo na sporedu večinoma svetovne, mednarodne ali evropske premiere. Pod zvezdnim nebom si bodo lahko letos med drugim ogledali hrvaško-nemško-švicarsko-bosansko koprodukcijo Love Island bosanske režiserke Jasmile Žbanić.
Mednarodna žirija bo izbirala med 17 filmi mednarodne tekmovalne sekcije in podeljevala zlatega leoparda za najboljši film, posebno nagrado žirije ter leoparde za režijo, igrani celovečerni prvenec in za najboljšo igralko in igralca. Sestavljajo jo italijanski režiser Gianfranco Rosi (predsednik), nemški režiser Thomas Arslan, brazilska igralka Alice Braga, danska igralka Connie Nielsen in kitajski režiser Djao Jinan.
Med obetavnimi kritiki tudi Tina Poglajen
V sklopu festivala tretje leto poteka tudi delavnica obetavnih filmskih kritikov The Critics Academy, na kateri sodeluje tudi Tina Poglajen. Slovenska filmska kritičarka se je med dvanajst finalistov delavnice, ki jo organizirajo v sodelovanju s spletno Indiewire in The Film Society of Lincoln Center, uvrstila izmed več kot 120 prijavljenih z vsega sveta.
Armin Mueller-Stahl od igre k slikarstvu
Nagrado za življenjsko delo bo prejel 83-letni nemški igralec Armin Mueller-Stahl, ki je v pol stoletja dolgi karieri utelesil raznolike karakterje in sodeloval z režiserji, kot so Costa Gavras, Andrzej Wajda, Jim Jarmusch in Steven Soderbergh. Mueller-Stahl se v zadnjih letih intenzivneje posveča slikarstvu in glasbi.
Vzponi in padci hiše Titanus
Letošnja retrospektiva je namenjena eni najstarejših italijanskih produkcijskih hiš Titanus. V središču bodo filmi iz obdobja med letoma 1945 in 1965, najbogatejšega obdobja italijanske kinematografije, ki so ga zaznamovali tako vzponi kot padci.
Filmski festival v Locarnu spada ob canskem, berlinskem in beneškem med najpomembnejše tovrstne evropske dogodke. Lani je zlatega leoparda domov odnesel Albert Serra za špansko-francoski film Historia de la meva mort (Zgodba o moji smrti).