V 75 kinematografih po Evropi bodo na ogled brezplačne projekcije evropskih filmov, ki so nastali ali krožijo s podporo podprograma Media.

Dogodek je film francoske režiserke in scenaristke Audrey Diwan, posnet pa je po avtobiografskem romanu francoske pisateljice Annie Ernaux, v katerem je avtorica nadrobno opisala lastno izkušnjo s splavom, ko je bil ta v Franciji še prepovedan. Foto: IMDb
Dogodek je film francoske režiserke in scenaristke Audrey Diwan, posnet pa je po avtobiografskem romanu francoske pisateljice Annie Ernaux, v katerem je avtorica nadrobno opisala lastno izkušnjo s splavom, ko je bil ta v Franciji še prepovedan. Foto: IMDb

V Ljubljani se je pobudi pridružil Kinodvor, v katerem bodo 6. decembra prikazali francoski film Dogodek v režiji francoske režiserke libanonskega rodu Audrey Diwan. V osredju je študentka Anne, ki odkrije, da je noseča. Čeprav je umetna prekinitev nosečnosti zakonsko prepovedana, želi sama odločati o svojem telesu in prihodnosti.

Sorodna novica Dogodek

Film je lani osvojil zlatega leva na mednarodnem festivalu v Benetkah in nagrado Kinotripove mladinske žirije na mednarodnem festivalu v Ljubljani (Liffe). Posneli so ga po romanu letošnje Nobelove nagrajenke za književnost, francoske pisateljice Annie Ernaux. O njenem delu se bo po projekciji s pisateljico Brino Švigelj Merat prek Zooma pogovarjala režiserka in scenaristka Varja Močnik, so sporočili iz Kinodvora.

"Kakšno pot lahko ubere mlada ženska, ki se odloča za skrivni splav? Pogosto o tem lahko samo ugibamo. Ko sem se odločila za filmsko priredbo romana Annie Ernaux, sem poskušala najti način za prikaz fizične plati izkušnje, upoštevati telesno razsežnost poti. Upam, da izkušnja presega časovni okvir zgodbe in spolno neenakost. Usoda mladih žensk, prisiljenih v takšne posege, je tvegana, nedopustna. Iskala sem preprosto gesto, bistvo, ki bi jo upodobilo," je o filmu povedala Audrey Diwan, ki se ogne vsakršnemu moraliziranju, komentarju ali manipuliranju z gledalcem.

Annie Ernaux je o filmu med drugim povedala: "S projekcije Dogodka sem prišla zelo ganjena. Audrey Diwan sem lahko rekla le: 'Posnela si resničen film.' Z resničnim filmom sem mislila, da kar najbolje ujame, kaj je za dekle pomenilo zanositi v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je zakon splav prepovedoval in kaznoval."

V Domžalah se bodo po podatkih Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji pobudi pridružili v Kulturnem domu Franca Bernika, kjer bodo 8. decembra zavrteli film Francoisa Ozon Vse je bilo v redu. V njem se je francoski režiser dotaknil evtanazije na primeru zapletenega odnosa med očetom in hčerjo.

Sorodna novica Avtoportret: 57 sekund z Urško Djukić

Emmanuelin oče Andre pri 85 letih doživi kap, po kateri ostane paraliziran po desni strani telesa. Ko se v bolnišnici spopada z invalidnostjo, hčer prosi, naj mu pomaga končati življenje.

V okviru meseca evropskega filma
Noč evropskega filma je del dejavnosti v okviru meseca evropskega filma, ki poteka od 13. novembra do 10. decembra. V štirih tednih bo več kot 100 kinematografov, članov mreže Europa Cinemas po vsej Evropi, organiziralo dogodke, ki so namenjeni promociji evropskega filma.

Mesec evropskega filma se bo 10. decembra sklenil s podelitvijo evropskih filmskih nagrad v Reykjaviku na Islandiji. Med petimi nominirani kratkimi filmi za nagrado Evropske filmske akademije je tudi večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić.