Režiser je s filmom želel sporočiti, kako mlajša generacija gleda na 'neporavnane račune' in na razmišljanje, 'kdo je naš in njihov'. Foto:
Režiser je s filmom želel sporočiti, kako mlajša generacija gleda na 'neporavnane račune' in na razmišljanje, 'kdo je naš in njihov'. Foto:
27-minutni igrani film je diplomsko delo Žige Virca (na fotografiji), ki je tudi avtor scenarija. Foto: MMC RTV SLO
Komandanta Franca (Gojmir Lešnjak) najbolj teži, da mlada generacija noče sprejeti partizanskih vrednot, ki so se prenašale skozi generacije. Foto: MMC RTV SLO

Virčev film je bil izbran skupaj s še štirimi finalisti, ki se potegujejo za 2010 Honorary Foreign Film Award oziroma za tujejezičnega študentskega oskarja, ki ga podeljuje Ameriška akademija filmskih znanosti in umetnosti. Zmagovalec bo razglašen 12. junija na podelitvi v Los Angelesu.

V finalnem izboru mu konkurirajo filmi The Confession režiserja Tanela Tooma, ki obiskuje Nacionalno filmsko in televizijsko šolo (National Film and Television School) v Veliki Britaniji, Janna in Liv Therese Ahlbeck s švedskega Inštituta za dramatiko (Dramatiska Institutet), The Night Father Christmas Died nemškega režiserja Martina Schreierja s Filmske akademije Baden-Wurttemberg (Filmakademie Baden-Wurttemberg) in The Road Home, ki ga je posnel Rahul Gandotra, študent Londonske filmske šole (London Film School). Slovenski film je bil izbran konkurenci 61 filmov iz 36 držav.

Bo komandant Franc osvobodil Trst?
Titovska nostalgija ali Film Trst je naš! je bil premierno predvajan 6. novembra 2009 v Sežani, še pred projekcijo pa je sprožil burno reakcijo Italijonov, celo italijanskega zunanjega ministra Franca Frattinija. Med drugim je tržaški predstavnik desnosredinskega vladajočega Ljudstva svobode Roberto Menia o filmu dejal, da je "apologija komunističnih pokolov" in izdelek, ki predstavlja "titovsko nostalgijo".

Pravzaprav pa gre za film o skupini vojaških navdušencev pod vodstvom komandirja Franceta (Gojmir Lešnjak - Gojc), ki se na fiktivni lokaciji odloči zavzeti Trst. S svojim 'bojnim planom' naleti na nerazumevanje žene in hčerke, prav tako pa more opraviti tudi s policijo, ki ne more več dovoliti uprizarjanja bitk. To pa Franceta ne ustavi, še najbolj pa ga teži, da mlada generacija noče sprejeti partizanskih vrednot, ki so se prenašale skozi generacije. Tako podari hčerki Mateji babičino titovko. Vprašanje, ki se zdaj postavlja pa je, na čigavo stran se bo postavila Mateja in ali bo Trst spet naš?

Film diplomsko delo Žige Virca
27-minutni igrani film je sicer diplomsko delo za režijo Žige Virca, ki je napisal tudi scenarij. Nastalo je kot projekt AGRFT-ja v koprodukciji z RTV Slovenija z delovnim naslovom Bitka, ki je ni. Zgodba ni postavljena v leto 1945, temveč v 2009 in je opis poskusa skupine partizanskih vojakov, da bo popravila stare krivice iz druge svetovne vojne in osvobodila Trst.

Avtor filma, absolvent filmske in televizijske režije na AGRFT-ju, je za Trst je naš! prejel študentsko Prešernovo nagrado in štiri akademijske nagrade, ki se imenujejo zlatolaske. Po podatkih, ki jih je posredoval, si je film na projekcijah po Sloveniji ogledalo prek 6.000, na TV Slovenija pa več kot 230.000 gledalcev.