Znanstvenofantastični film je letos relativno močno zastopan; med kandidati je tudi Marsovec Ridleyja Scotta. Foto: Blitz film
Znanstvenofantastični film je letos relativno močno zastopan; med kandidati je tudi Marsovec Ridleyja Scotta. Foto: Blitz film
Povratnik
Povratnik je eden izmed filmov, ki imajo letos najočitnejšo oskarjevsko kampanjo: močan je predvsem "dajte DiCapriu že enkrat oskarja" kamp.
Most vohunov
Zmagovalca bodo 23. januarja razglasili v Los Angelesu. Foto: Blitz film
Ex Machina
Namesto vojne zvezd se je med nominirance uvrstil drug film z Oscarjem Isaacom in Domnhallom Gleesonom v igralski zasedbi: Ex Machina.

Producentski ceh Amerike, ki v svoj nabor po navadi vključi tako "mainstream" spektakle kot tudi neodvisne filme, ki praviloma kraljujejo v sezoni nagrad, je letos v deseterico izbrancev med drugim vključil znanstvenofantastične spektakle Pobesneli Max: Cesta besa, Ex Machina in Marsovec, pa tudi glasbeno biografsko dramo Straight Outta Compton in preživetveno kalvarijo Povratnik.

Letošnji osmoljenci pa so ...
Ker se ob nominacijah vedno vsaj toliko kot o nominirancih govori tudi o tem, kdo je bil iz izbora izpuščen in komu se dela največja krivica, velja omeniti, da sta bila letos med spregledanimi indiefilmi lezbična drama Carol in literarna adaptacija Room (Soba) režiserja Lennyja Abrahamsona; oba veljata za močna favorita za nagrade. Prav tako na seznamu manjka spektakel Vojna zvezd: Sila se prebuja, za katerega si še nihče ne upa trditi, če in koliko mu bo Akademija naklonjena. (Ampak če so ga spregledali celo blockbusterjem naklonjeni producenti, obeti niso dobri.) Ne nazadnje se je med osmoljenci znašel tudi neovestern Quentina Tarantina Osovraženih osem.

Za največji presenečenji v deseterici sta obveljala že omenjeni Ex Machina in policijski triler Sicario, kar pomeni, da manjše, indieprodukcije letos zastopata le filma Spotlight in Brooklyn.

Deseterica nominirancev je naslednja:

Velika poteza / The Big Short (Producenti: Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner)
Most vohunov / Bridge of Spies (Producenti: Steven Spielberg, Marc Platt, Kristie Macosko Krieger)
Brooklyn (Producenti: Finola Dwyer, Amanda Posey)
Ex Machina (Producenti še niso bili uradno navedeni.)
Pobesneli Max: Cesta besa / Mad Max: Fury Road (Producenti: Doug Mitchell, George Miller)
Marsovec / The Martian (Producenti: Simon Kinberg, Ridley Scott, Michael Schaefer, Mark Huffam)
Povratnik / The Revenant (Producenti: Arnon Milchan, Steve Golin, Alejandro G. Iñárritu, Mary Parent, Keith Redmon)
Sicario (Producenti: Basil Iwanyk, Edward L. McDonnell, Molly Smith)
Spotlight (Producenti: Michael Sugar, Steve Golin, Nicole Rocklin, Blye Pagon Faust)
Straight Outta Compton (Producenti: Ice Cube, Matt Alvarez, F. Gary Gray, Dr. Dre, Scott Bernstein)

Steve Golin je letos edini producent, ki gre v boj z dvema nominacijama, za filma Spotlight in Povratnik. So pa med nominiranci med drugim tudi Brad Pitt (Velika poteza) ter Ice Cube in Dr. Dre (Straight Outta Compton).

Statistika pravi, da je v tej deseterici letošnji oskarjevec
Nagrade producentskega ceha po navadi precej zanesljivo napovejo, kateri filmi imajo večje možnosti za oskarjevske nominacije - čeprav organizaciji PGA in Akademija nikoli nista povsem složni. Odkar je Akademija leta 2009 svoj nabor najboljših filmov s petih razširila na 10 nominirancev, je več kot 80 odstotkov nominirancev za producentsko nagrado dobilo tudi nominacijo za oskarja za najboljši film. Še več: čisto vsak film, ki je dobil oskarja za najboljši film, je pred tem dobil tudi nagrado PGA (delna izjema je Gravitacija, ki si je nagrado PGA delila z dramo 12 let suženj, pri oskarjih pa te sreče ni imela).

Kljub temu pa se vsako leto najde vsaj en film z nominacijo PGA, ki mu uide oskarjevska nominacija - po navadi so to lahkotnejše, mainstream produkcije, kakršni so bili filmi Dekliščina, Zvezdne steze, Skyfall, Reševanje gospoda Banksa; lani so bili v tem košu tudi resnejši filmi Foxcatcher, Nightcrawler in Ni je več.

PGA je objavil tudi nominacije v kategoriji animiranega filma, kjer se bosta Pixarjeva Vrvež v moji glavi in Dobri dinozaver pomerila proti Minionom, Anomalisi in Filmu o Arašidkih.