Filmski studio na območju mesta Čungking bo imel tudi svoj tematski park in turistične atrakcije. Foto: EPA
Filmski studio na območju mesta Čungking bo imel tudi svoj tematski park in turistične atrakcije. Foto: EPA

Ambiciozno zastavljen kompleks ne bo namenjen zgolj potrebam filmskih ustvarjalcev, pač pa bodo s tematskim parkom in turističnimi atrakcijami vanj vabili tudi širšo javnost.

Megalomanski studio bodo postavili na območju mesta Čungking, vrednost projekta pa je ocenjena na 15 milijard juanov (dve milijardi evrov). Kitajski predstavniki so sporočili, da že imajo pogodbe z več tujimi partnerji. Studio bodo poimenovali po programu kitajskega predsednika Ši Džinpinga En pas, ena pot, ki je namenjen povezavi Kitajske z Bližnjim vzhodom, Afriko in Evropo prek kontinentalnih sosedov v srednji Aziji ter držav v jugozahodni in južni Aziji.

Za manjši uvoz tujih filmov
Kitajska velja za drugi največji filmski trg na svetu. Tam domuje družba Dalian Wanda, ki upravlja največjo verigo kinodvoran. Čeprav je med kitajskimi gledalci vse večje povpraševanje po tujih filmih, si oblasti prizadevajo zmanjšati uvoz zahodne filmske produkcije in proizvesti konkurenčne domače filme.

Na Kitajskem velja nacionalna kvota, po kateri je v tamkajšnjih kinematografih dovoljeno predvajati le 34 hollywoodskih filmov letno.