Nekdanji otroški zvezdnik Corey Feldman že leta trdi, da ima veliko informacij o pedofilskem podzemlju Hollywooda. A večinoma ga ni doslej nihče jemal resno. Foto: Reuters
Nekdanji otroški zvezdnik Corey Feldman že leta trdi, da ima veliko informacij o pedofilskem podzemlju Hollywooda. A večinoma ga ni doslej nihče jemal resno. Foto: Reuters
An Open Secret
Film An Open Secret so pestile tudi težave v sami ekipi. Producent je režiserko tožil, češ da ni izpolnila svojih pogodbenih obvez, kar Amy Berg zanika. V zakulisju je bilo tudi ogromno nesoglasij okrog scenarija in montaže. Foto: IMDb
Amy Berg
Amy Berg intervjujev v povezavi s svojim filmom zdaj ne daje, češ da "govori sam zase". Foto: Reuters

Nevarnost in grožnje, ki čakajo vsakogar, ki spregovori, so zelo resnične. Verjamem pa, da so obtožbe proti Harveyju Weinsteinu odprle vrata za pogovor o različnih oblikah spolnih napadov v zabavni industriji in da bo to koristilo številnim. Skrajni čas je.

Evan Henzi, nekdanji otroški igralec
An Open Secret
Film poimensko našteje številne storilce, kakšne posledice so utrpeli zaradi svojih dejanj (oziroma kako malo posledic) in kaj počnejo danes. Foto: YouTube
An Open Secret
V povezavi s pedofilijo v Hollywoodu se zelo pogosto pojavlja ime režiserja in producenta Bryana Singerja. Film An open Secret ga omeni, a mu izrecno ne pripiše nobenega zločina. Singer je bil že dvakrat predmet zasebne tožbe dveh različnih moških, ki sta trdila, da ju je spolno napadel, ko sta bila mladoletna. Nikoli ni bil obsojen. Foto: YouTube

Po uradni premieri leta 2015 je film preprosto ... zamrl. V kinematografih ga tako rekoč niso predvajali, za predvajanje ga ni odkupila nobena televizija in ni se ga dalo najti v ponudbi vsebin na zahtevo.

"Iz Hollywooda nismo dobili niti ene ponudbe za distribucijo. Nobene. Niti ene same ponudbe za kakršno koli vsoto," je v intervjuju za The Guardian povedal Gabe Hoffman, floridski poslovnež, ki je financiral nastanek filma.

In ta podatek je še zanimivejši, če vemo, da je imela režiserka Amy Berg takrat že oskarjevsko nominacijo (za svoj prvenec Deliver Us from Evil o spolnih zlorabah v Cerkvi) in da je film An Open Secret v resnici razkril eksplozivne informacije o spolni zlorabi najstniških fantov v filmski industriji.

"Nikjer se ga ni dalo videti," se spominja tudi scenaristka Lorien Haynes. "Mislim, da ni imel nikakršnega dometa. Nihče ga ni videl. Izdali smo film, za katerega se je zdelo, da ne obstaja."

A zdaj, dve leti pozneje, se je položaj v Hollywoodu kar naenkrat spremenil: levo in desno bruhajo šokantna razkritja o kriminalnem vedenju vplivnih producentov, režiserjev in igralcev; film Javna skrivnost se zdi bolj aktualen kot kadar koli prej. Na YouTubu in Vimeu, kjer si ga lahko ogledate brezplačno (Hoffman ga je naložil prejšnji mesec, ob izbruhu afere okrog Harveyja Weinsteina), ima že na milijone klikov - pa še vedno nima distribucijske pogodbe.

Potem ko so se zaradi vse številnejših obtožb spolnega nadlegovanja in posilstva začele podirati domine okrog Harveyja Weinsteina, so podobne zgodbe prišle na dan tudi v povezavi z drugimi vplivnimi režiserji in igralci; med njimi so najbolj izpostavljeni James Toback, Kevin Spacey in Brett Ratner.

Nekdanji otroški zvezdnik Corey Feldman, ki je že pred leti razkril, da je bil žrtev "pedofilske naveze", je zdaj s pomočjo množičnega financiranja nabral že 170 tisoč dolarjev za snemanje filma o svoji zgodbi. (Pot do filma je še dolga: pravi, da potrebuje deset milijonov dolarjev.)

Hoffmann pravi, da bo film brezplačno dostopen samo še do konca današnjega dne; od 12. oktobra, ko ga je objavil, je nabral več kot tri milijone ogledov. Producent bi še vedno rad, da bi bil film dostopen naročnikom Netflixovih ali Amazonovih vsebin; pravi, da je "vedno odprt za pogovore".

Minimalne posledice za storilce
Ekipi filma Javna skrivnost je uspelo nabrati dokaze o skupnosti pedofilov v Hollywoodu: menedžerjev, agentov, publicistov in režiserjev, ki so prežali na dečke in najstnike, ki so skušali uspeti v filmski industriji. Moški so pogosto prirejali razkošne zabave, na katerih so fante nacejali z alkoholom in pitali z drogami, nato pa jih med seboj izmenjavali za spolno zlorabo. Spet drugi so svoje žrtve dolga leta "vzgajali", si postopoma pridobili njihovo zaupanje in zaupanje njihovih družin, nato pa so začeli zlorabe.

Peščica teh mož je dejansko končala za zapahi, a večinoma le za krajši čas, in po odsluženi kazni so se lahko vrnili v industrijo. Za igralca in učitelja igre Briana Pecka, ki je sodeloval z Nickelodeonom in franšizo Možje X, je sodišče odločilo, da je kriv dveh obscenih dejanj z otrokom. Zdaj je spet zaposlen v filmski industriji.

Ključna priča v dokumentarcu je Evan Henzi, ki je imel samo 11 let, ko ga je začel njegov menedžer Martin Weiss spolno zlorabljati. Weiss je bil leta 2012 obsojen na leto dni zapora in pet let pogojne kazni. Po zaslugi že odslužene zaporne kazni je bil v resnici prost takoj po koncu sojenja.

Strah "na vrhu prehranjevalne verige"
Gabe Hoffman pravi še, da so dokumentarcu, ki je dobil dobre kritiške ocene, uvrstitev na spored obljubili festivali v Los Angelesu, Londonu in Torontu, nato pa naj bi svoja vabila brez prave razlage umaknili. Haynesova dodaja, da so bili številni televizijski producenti "srednjega ranga" pripravljeni odkupiti film, a da so nato vsakokrat prepoved dobili od svojih vodilnih, direktorjev mrež in postaj. "Zatakne se pri vrhu prehranjevalne verige. Ljudi je strah, da bi ga predvajali. Nezaslišano je, da bi v Hollywoodu izdali film o hollywoodski korupciji."

Čeprav film nikoli ne omenja Harveyja Weinsteina, pa je plaz obtožb proti njemu (in drugim) temo potisnil v ospredje pozornosti, kamor ob izidu ni imel dostopa. "Nevarnost in grožnje, ki čakajo vsakogar, ki spregovori, so zelo resnične," opozarja Henzi. "Verjamem pa, da so obtožbe proti Harveyju Weinsteinu odprle vrata za pogovor o različnih oblikah spolnih napadov v zabavni industriji in da bo to koristilo številnim. Skrajni čas je."

Nevarnost in grožnje, ki čakajo vsakogar, ki spregovori, so zelo resnične. Verjamem pa, da so obtožbe proti Harveyju Weinsteinu odprle vrata za pogovor o različnih oblikah spolnih napadov v zabavni industriji in da bo to koristilo številnim. Skrajni čas je.

Evan Henzi, nekdanji otroški igralec