Letošnje leto se je za film Roka Bička Razredni sovražnik začelo s severnoameriško premiero. Po premieri v Palm Springsu bo film pot po ZDA nadaljeval februarja in marca na filmskih festivalih v Cinequestu v Kaliforniji in v Clevelandu. Foto: Slovenski filmski center
Letošnje leto se je za film Roka Bička Razredni sovražnik začelo s severnoameriško premiero. Po premieri v Palm Springsu bo film pot po ZDA nadaljeval februarja in marca na filmskih festivalih v Cinequestu v Kaliforniji in v Clevelandu. Foto: Slovenski filmski center
Okoli leta 1970 je mladi filmar Karpo Godina s kamero potoval po Vojvodini in posnel nenavaden 'film ceste' z naslovom Imam jednu kuću, ki je danes ohranjen samo fragmentarno. Štirideset let pozneje se po istih poteh poda neka druga kamera, ki sestavlja in si predstavlja potovanje mladega K. G. Foto: Kinodvor

Velik del nagrade je finančna podpora promociji filma v Franciji. Filmu so namenili 15.000 evrov, ki jo lahko izkoristi lokalni distributer. Film ga - distributerja - sicer še nima, a v producentski hiši Triglav film upajo, da mu bo nagrada pomagala na poti v francoske kinematografe. Festival v Angersu, ki je potekal med 17. in 26. januarjem, je posvečen prvim delom mladih filmskih ustvarjalcev.

Dogajanje Bičkovega filma je postavljeno v eno izmed slovenskih srednjih šol, na kateri dijaki ne morejo dohajati (in sprejeti) zahtev novega učitelja nemščine, nato pa vanj usmerijo še vso svojo nemoč in jezo zaradi samomora sošolke. V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev, v stranskih pa še Nataša Barbara Gračner in Tjaša Železnik.

Lapajne prepričal žirijo in občinstvo
Uspešen je bil tudi kratki igrani film Janeza Lapajneta Kdo se boji črnega moža?, ki je na filmskem festivalu v ameriškem Montgomeryju, ki je potekal v petek, 24. januarja, med 14 filmi prejel dve nagradi - nagrado festivala za najboljši film in nagrado občinstva. Lapajnetov film je tako postal veliki zmagovalec festivala, kjer v enem večeru prikažejo izbrane kratke filme z vsega sveta.

V Rotterdamu pa se je preteklo sredo začel 43. mednarodni filmski festival. Eden pomembnejših festivalov se ponaša s tekmovalno sekcijo prvencev in nagrado filmski tiger. Na festivalu bo mednarodno premiero doživel film Karpopotnik v režiji Matjaža Ivanišina, ki je na festivalu v Portorožu prejel nagrado za najboljši scenarij. Ivanišin je posnel impresionistično-liričen portret režiserja Karpa Godine, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

V Rotterdamu bodo predvajali tudi film Mama Evropa v režiji Petre Seliškar. Film prikazujejo v programu EU-29, ki je posvečen Evropi. V ospredju filmske zgodbe je šestletna deklica, ki je kažipot za prihodnje rodove, ki bi želeli državo Evropo brez stvarnih in miselnih meja, so zapisali v SFC-ju.