Lahko igrani Ghost in the Shell sploh splava izpod toče negativnih odzivov na izbiro glavne igralke? Foto: IMDb
Lahko igrani Ghost in the Shell sploh splava izpod toče negativnih odzivov na izbiro glavne igralke? Foto: IMDb
Ghost in the Shell
Statistična raziskava iz leta 2013 je pokazala, da je v najdonosnejših hollywoodskih filmih le 4,4 odstotka azijskih likov. Foto: IMDb
"Oh, ko bi le kje obstajala kaka močna japonska igralka ..." Tviteraši si dajejo duška s sarkazmom. (Na sliki je Rinko Kikuchi). Foto: Twitter

Prva uradna fotografija iz filma Ghost in the Shell, ki v kinematografe prihaja v letu 2017, je sprožila nov plaz pritožb na račun tega, da se je producentom zdelo primerno v igrano adaptacijo kultnega animeja postaviti igralko, ki ni azijskega rodu. Jezni so, ker je glavni lik očitno zelo zvesta kopija tistega v animeju - v vseh pogledih, razen po rasi.

Tokrat ni prvič, da se je ta problematika razplamtela. "Izvirna zgodba se dogaja na Japonskem in vsi osrednji liki so Japonci," smo lani lahko prebrali v spletni peticiji, naslovljeni na studio Dreamworks. "Zakaj naj bi bila torej na čelu ameriške priredbe bela zvezdnica? Industrija je že tako dovolj nenaklonjena azijskim igralcem, ne da še znane zgodbe spreminjajo tako, da jih lahko izključijo."

"Pri Dreamworks bi lahko to priložnost izkoristili, da bi ponudili priložnost azijskoameriškim igralcem, ki se sicer nikoli ne znajdejo pod žarometi. Podpišite peticijo, ki poziva k razmisleku o zamenjavi Johanssonove z igralko, ki bo bliže duhu izvirnika!" Takrat je krožilo več predlogov, katere igralke vzhodnoazijskega rodu bi bile za vlogo primerne, in še najpogosteje se je najbrž omenjalo ime Rinko Kikuchi (Ognjeni obroč).

Grožnje z bojkotom
Za menjave v igralski zasedbi je zdaj seveda že prepozno, so pa oboževalci animeja na Twitterju še vedno ogorčeni. "Pri taki odločitvi ne gre samo za brisanje azijskih obrazov, pač pa za odmik zgodbe od njene osrednje teme. V samem bistvu je to japonska, ne pa univerzalna zgodba," denimo tvita v Ameriki živeči stripar John Tsuei. Spet drugi napovedujejo, da bodo film bojkotirali.

Scarlett v filmu igra glavno vlogo kiborga, detektivke Motoko Kusanagi, okrog katere se je vrtela stripovska serija (manga) in nato leta 1995 tudi prvi animirani film. Ameriška igralka, ki se je pred časom preizkusila v tematsko sorodnem akcijskem filmu Lucy ter v franšizi Maščevalci, naj bi si izposlovala honorar v višini deset milijonov dolarjev.

"Belka po imenu Motoko? Krasno"
Ni še jasno, ali bo Scarlett v tem filmu ime Motoko, v promocijskih materialih jo za zdaj omenjajo zgolj kot "majorko".

Japonski Ghost in the Shell, ki ga je leta 1995 režiral Mamoru Oshii, velja za kulten žanrski film, ki naj bi v določenih prvinah navdahnil tako Matrico kot tudi Avatar.

V igrani adaptaciji Johanssonovo režira Rupert Sanders (Sneguljčica & lovec), snemanje pa ravno v teh dneh poteka na Novi Zelandiji. V stranskih vlogah bomo videli še Michaela Pitta in Juliette Binoche, pri projektu pa sodeluje tudi Mitsuhisa Ishikawa, čigar produkcijsko podjetje je bilo odgovorno za original.