Igor Prodnik meni, da ga je ob prvem dnevu na direktorskem mestu kolektiv dobro sprejel. Dodal je, da se z večino članov kolektiva pozna že dalj časa, kajti tri leta in pol je bil predsednik sveta Viba filma, znan pa mu je tudi ustroj dela studia. Foto: MMC RTV SLO
Igor Prodnik meni, da ga je ob prvem dnevu na direktorskem mestu kolektiv dobro sprejel. Dodal je, da se z večino članov kolektiva pozna že dalj časa, kajti tri leta in pol je bil predsednik sveta Viba filma, znan pa mu je tudi ustroj dela studia. Foto: MMC RTV SLO
Filmska pobuda zaslofilm je predstavila svoje razloge za nestrinjanje z imenovanjem Igorja Prodnika na mesto direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film in zahtevo po razveljavitvi sprememb sklepa o ustanovitvi Viba filma.
Filmska pobuda zaslofilm je pred kratkim predstavila svoje razloge za nestrinjanje z imenovanjem Igorja Prodnika na mesto direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film in zahtevo po razveljavitvi sprememb sklepa o ustanovitvi Viba filma. Foto: BoBo
Prodnik prevzel vodenje Viba filma

O svojem programu dela je Prodnik na kratko dejal, da obsega več kot sto strani s prilogami in gre v smeri "profesionalizacije, transparentnosti, poštenosti in odprtosti za vse". Sam sledi načelu, da vsem pripada enako, ne pa da imajo prednost zgolj nekateri, "kot je bilo do zdaj".

Je bil na razpisu obravnavan pristransko?
Prodnik je v času prve vlade Janeza Janše pod ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem opravljal funkcije generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo, predsednika nadzornega sveta in v. d. direktorja Filmskega sklada RS ter predsednika sveta javnega zavoda Filmski studio Viba film.

Imenovanje je med delom filmskih ustvarjalcev naletelo na ogorčenje, saj naj bi Prodnik med letoma 2005 in 2009, ko je opravljal vrsto funkcij na področju filma, deloval razdiralno in povzročil zastoj filmske produkcije. Kot poudarjajo, je bil imenovan brez predhodnega mnenja sveta Viba filma, poleg tega je bil od razpisne komisije obravnavan pristransko, za svoje delovanje med omenjenima letoma je prejel tudi negativno mnenje Računskega sodišča.

Več kot 100 pisem in SMS-jev podpore
Na vprašanje, ali se vendarle namerava dobiti s filmskimi ustvarjalci, ki so bili kritični do njegovega imenovanja, je odgovoril: "Jaz se bom z vsakim lahko tudi dobil in se tudi bom, z vsemi temi producenti." Po njegovih besedah pa zadeve ne gre posploševati: "Niso vsi filmarji proti meni. Zgolj nekateri filmarji so proti meni, ki tudi vedo, zakaj je tako. Ampak jaz se s tem ne obremenjujem, kajti čas vedno pokaže svoje."

Filmarji so v ponedeljek napovedali, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da bi dosegli razveljavitev odločbe ministra Žige Turka o imenovanju Prodnika za obdobje petih let. Poleg tega so na ponedeljkovem sestanku Turku izrekli državljansko nezaupnico in prekinili vsakršno komunikacijo z njim, saj navkljub vabilom filmarjem ni bil pripravljen predstaviti svojih argumentov v podporo Prodniku. "Kdo me ni sprejel, je vprašanje, kajti v tem času sem dobil več kot 100 pisem in SMS-jev podpore, da sem na pravi poti in da naj vztrajam," je dejal Prodnik.

Prodnik prevzel vodenje Viba filma