Kutinu sicer niso podelili zlate palme, a so ga razglasili za novega talenta Evropske unije. Foto: Reuters
Kutinu sicer niso podelili zlate palme, a so ga razglasili za novega talenta Evropske unije. Foto: Reuters
Igranje na klavir
Sinovo igranje Laro pripelje do ocenjevanja svojega življenja. Foto: RTV SLO

Na njem so presojali scenarije projektov, ki so jih evropski avtorji, stari do 35 let, razvijali v okviru programa MEDIA. Na njem je Blaž Kutin sodeloval s projektom Lara, ki ga je na Filmski tržnici v Cannesu predstavljal Bela film. Ob navzočnosti evropskih ministrov za kulturo in avdiovizualne medije ter predsednika canskega festivala je Kutin nagrado prejel v ponedeljek, ko se je na Azurni obali začel dan Evrope.

"lep primer sodobnega evropskega filmskega ustvarjanja in delo zelo nadarjenega cineasta, ki izpričuje globoko občutljivost in izjemen dinamizem". Evropska komisija je zato presodila, da je prav Kutin nadarjen avtor, kakršne velja podpreti v sklopu nagrade novi talent EU-ja, ki jo v Cannesu podeljujejo od leta 2004.

Koncert, ki odnese v preteklost
"Velik opazovalec življenja," kot so Kutina še poimenovali, se je v filmu Lara lotil opisovanja koncerta, ki v naslovni junakinji zbudi številne asociacije. Slavnostni koncert, ki ga izvaja njen sin pianist, namreč poteka prav na njen 60. rojstni dan, med melodijami in ob opazovanju znanega sina pa ocenjuje svoje življenje in se spominja neizpolnjene želje, da bi tudi sama postala slavna pianistka.

Blaž Kutin se sicer ne omejuje na ustvarjanje filmov v Sloveniji, trenutno pa pripravlja več kratkih in celovečernih filmov v Sloveniji in na Hrvaškem. Napisal je že več scenarijev, s katerimi je sodeloval med drugim na sarajevskem filmskem festivalu v okviru programa CineLink (Gravitacija leta 2004), diplomirani sociolog kulture in etnologije pa je se podpisal tudi pod scenarij Otoki.