Oboževalci Zvezdnih stez si v vlogi gospoda Spocka verjetno težko predstavljajo kogar koli drugega kot Leonarda Nimoya. Foto:
Oboževalci Zvezdnih stez si v vlogi gospoda Spocka verjetno težko predstavljajo kogar koli drugega kot Leonarda Nimoya. Foto:
Zachary Quinto
Zachary Quinto - novi mladi gospod Spock. Foto: Heroes-TV
Vesoljska ladja Enterprise
V filmu J. J. Abramsa bomo izvedeli, kaj se je dogajalo, še preden so zgradili ladjo Enterprise.

Gospod Spock, ključna oseba prve generacije znanstvenofantastične serije Zvezdne steze, se bo vrnil v filmu Zvezdne steze XI. Eden izmed ključnih trenutkov filma režiserja J. J. Abramsa bo ravno vrnitev gospoda Spocka, enega najbolj znamenitih likov znanstvenofantastične filmske in TV-produkcije.

Kako naslediti Leonarda Nimoya?
Quinto lahko pričakuje, da ga bodo oboževalci Zvezdnih stez neusmiljeno primerjali z Leonardom Nimoyem. Danes 76-letni igralec je namreč postal tako rekoč sinonim za vlogo gospoda Spocka, čigar posebnost so prišpičeni uhlji, ki izdajajo, da nikakor ni čiste človeške rase. Gospod Spock pripada humanoidni rasi, ki domuje na planetu Vulkan. Poleg nenavadnih ušes in navzgor privihanih obrvi je posebnost Vulkanovcev tudi težnja, živeti v po zapovedih razuma in logike; čustva so nekaj, česar ne poznajo, zato se tudi gospod Spock odlikuje kot odličen in neustrašen znanstveni sodelavec in prvi oficir zvezdne ladje Enterprise.

Vrnitev pred sam začetek
Zgodba 11. filma Zvezdne steze nas popelje na sam začetek. Zapleti filma so postavljeni še pred prve skupne podvige kapitana Kirka; slednjega je v izvirniku odigral William Shatner. Abramsov film naj bi se namreč dogajal na zvezdni akademiji (Starfleet Academy), kjer se Kirk in Spock prvič srečata. Kaj več o filmu za zdaj ni znanega, govori pa se, da bo v filmu nastopil tudi Nimoy, vendar pa javnosti še ni bilo zaupano, kakšna bo njegova vloga.

Mladost gospoda Spocka
Film bo morda tudi nekoliko bolj pojasnil nekoliko skrivnostno mladost gospoda Spocka. V različnih edicijah Zvezdnih stez so se namreč pojavljale nekoliko različne variacije na temo otroštvo gospoda Spocka. Največ je bilo o Spockovem družinskem zaledju povedano v epizodi z naslovom Journey to Babel (Potovanje v Babilon) - prvič je bila predvajana 17. novembra 1967 -, v kateri gledalec sreča Spockovega očeta in veleposlanika planeta Vulkan, Sareka, in njegovo človeško mater Amando. Izvemo tudi, da sta se Sarek in Spock nekoč srdito sprla; bistvo spora pa je bila Spockova odločitev, da vstopi v zvezdno akademijo. V več epizodah se pojavijo še drugi namigi na Spockovo neposlušnost, saj naj bi se kot mladenič brez očetove vednosti lotil še nekaj drznih podvigov.