Tehnika ljudstvu je zgodba o mladih entuziastih, ki so postavljali prve mejnike popularnemu računalništvu v nekdanji državi. Foto: Invida, RTV Slovenija
Tehnika ljudstvu je zgodba o mladih entuziastih, ki so postavljali prve mejnike popularnemu računalništvu v nekdanji državi. Foto: Invida, RTV Slovenija
Jani Kovačič
Spomine obujajo osebe, ki so utirale pot popularnemu računalništvu v Sloveniji. Foto: Invida, RTV Slovenija

V obdobje, ko so na ljubljanski tržnici uradovali softverskih pirati, na Radiu Študent pa je delovala piskajoča Softverski redakcija, sta se vrnila Jaka Terpinc in Slobodan Maksimović in posnela film Tehnika ljudstvu.

Film, ki so ga premierno predvajali v ljubljanskem Kinu Šiška, nas popelje v čas pred kakšnimi tremi desetletji. Že davno minulega obdobja, ko so se mladi prvič srečali s čari spectruma in drugih računalnikov, se spominjajo Jonas Žnidaršič, Primož Jakopin, Jernej Pečjak, Sergej Hvala, Jure Longyka, Saša Albert, Žiga Turk, Matevž Kmet, Jani Kovačič in Andrej Vihtelič.

O osembitni sceni iz prve roke
"Nisem pisal scenarija, scenarij tega filma je takrat pisal mene. Večina teh zgodb so hkrati tudi moji osebni spomini ali pa del kolektivnega spomina neke generacije, ki sem jih želel slišati iz ust glavnih junakov," pravi avtor filma Jaka Terpinc, ki je z režiserjem Slobodanom Maksimovićem pripravil zabavno, za marsikoga nostalgično, a hkrati humorno dokumentarno zgodbo, ki temelji na pogovorih z osebami, ki so utirali pot popularnemu računalništvu v Sloveniji. "Če vam bo med projekcijo filma Tehnika Ljudstvu dolgčas, lahko mirno tvitate in objavljate zanimive statuse na družbenih omrežjih," svetuje režiser.
Tehnika ljudstvu, ki je nastal v produkciji Invide in RTV Slovenija, je zgodba o osembitni sceni v Sloveniji iz prve roke, o Radiu Študent, Mojem Mikru in igri Kontrabant, pa tudi o tem, kako so se zanesenjaki znašli tudi ob prepovedi uvoza hišnih računalnikov.