Michaelu Mooru, ki velja za enega osrednjih ameriških provokatorjev, je širšo slavo in oskarja prinesel dokumentarec Bovling za Columbine iz leta 2002. Foto: Reuters
Michaelu Mooru, ki velja za enega osrednjih ameriških provokatorjev, je širšo slavo in oskarja prinesel dokumentarec Bovling za Columbine iz leta 2002. Foto: Reuters
Harvey Weinstein
Pri Fahrenheit 9/11 je Moore moči združil s producentom Harveyjem Weisteinom. V načrtih je bilo tudi sodelovanje pri filmu Fahrenheit 11/9, a to se zaradi spolnih obtožb, s katerimi se je soočil producent, ni zgodilo. Foto: Reuters

Kot je razvidno iz napovednika, Michael Moore spregovori s preživelim v streljanju na šoli v Parklandu Davidom Hoggom in demokratko Alexandrio Ocasio-Cortez. Donald Trump se vmes oglaša s citati, kot je "Nekatere od teh ljudi sovražim, a jih ne bi ubil.". Moore z gasilsko cevjo škropi onesnaženo vodo iz njegovega rojstnega kraja Flint na posestvo guvernerja Michigana Ricka Snyderja.

Neonacisti, Ku Klux Klan in Trumpovi podporniki
Sledijo prizori protestov neonacistov, Ku Klux Klana in Trumpovih podpornikov s plakatom, ki liberalce poziva, naj pripravijo orožje, če ga bodo poskušali odstaviti. "Dame in gospodje, to je zadnji predsednik ZDA," na koncu napovednika poudari Moore. Preden bo film 21. septembra prišel v kinodvorane, ga bodo premierno prikazali na festivalu v Torontu.

Poln pehar uspešnih dokumentarcev
Moore ima za sabo že nekaj odmevnih dokumentarcev, med katerimi so Bovling za Columbine, Kapitalizem: Ljubezenska zgodba, Sicko, Fahrenheit 9/11 in Koga napasti zdaj? Za najboljšega med njimi se najpogosteje omenja z oskarjem nagrajeni film Bovling za Columbine, ki ga opisujejo kot šaljiv, a grozljiv film o ZDA. Film je bil po 46 letih prvi dokumentarec, ki se je smel potegovati za nagrade v Cannesu. Žirija mu je enoglasno podelila posebno nagrado ob 55-letnici festivala.

Pri 9/11 Weinstein da, pri 11/9 Weinstein ne
Pri Fahrenheit 9/11 je moči združil s producentom Harveyjem Weisteinom. V načrtih je bilo tudi sodelovanje pri filmu Fahrenheit 11/9, a to se zaradi spolnih obtožb, s katerimi se je soočil producent, ni zgodilo.

Z dokumentarcem Fahrenheit 9/11, filmom o terorističnih napadih 11. septembra leta 2001 in boju Georgea W. Busha proti terorizmu, je Moore leta 2004 na filmskem festivalu v Cannesu osvojil zlato palmo. V filmske blagajne je film prinesel 222 milijonov ameriških dolarjev in še danes velja za najbolj dobičkonosen dokumentarec vseh časov.

Spodaj si lahko pogledate napovednik za prihajajoči dokumentarec Fahrenheit 11/9.