Na Festivalu slovenskega filma v Porotožu je bil Oča nagrajen z vesno za fotografijo in posebne dosežke. Foto: Filmski sklad RS
Na Festivalu slovenskega filma v Porotožu je bil Oča nagrajen z vesno za fotografijo in posebne dosežke. Foto: Filmski sklad RS
Otroci
Po dokumentarnem filmu Otroci in igranem prvencu Oča bo Vlado Škafar posnel še Mamo. Foto: EPA

Po dokumentarnem filmu Otroci in igranem prvencu Oča namerava režiser kmalu posneti še film Mama. Oča, ki je svetovno premiero doživel v eminentni družbi obiskovalcev Mednarodnega tedna kritike na filmskem festivalu v Benetkah, je nekakšen filmski esej o odnosu med očetom in sinom.

Kot je pisalo v katalogu beneškega filmskega festivala, razvoj zgodbe ne poteka vedno sosledno, počasi razodeva njihov simbolni pomen, skupaj z vzdušjem vseobsegajoče narave, ki predstavlja udobno okolje, stalni kontrapunkt, univerzalni odgovor, ki presega posamezne dogodke. Za "čustveni cunami, z globokimi, iskrenimi dialogi in izjemnim talentom mladega Sandija Šalamona" pa so ga označili v festivalskem časopisu argentinskega festivala BAFICI.
Priprave na distribucijo po francoskih kinematografih
Po beneški premieri je gostoval na več kot desetih filmskih festivalih po vsem svetu, med njimi v Rotterdamu, Göteburgu in Buenos Airesu. Junija in julija bodo film Oča predvajali po tujih filmskih festivalih, med drugimi v bližnjem Motovunu in v Sarajevu. Gostoval bo tudi na francoskem festivalu La Rochelle, kjer bo film predvajan s francoskimi podnapisi, pozneje pa ga bodo ponudili v distribucijo po francoskih kinematografih.
"Vesel in presenečen sem, da je zanimanje za naš film zdaj pokazal tudi največji slovenski prikazovalec. Mogoče je res, da se moraš najprej dokazati v svetu, preden te sprejmejo doma, čeprav v našem primeru to ravno ne drži, saj je bil Oča od vsega začetka tudi pri nas v glavnem zelo lepo sprejet. Upam, da bodo novo priložnost gledalci izkoristili," je pred projekcijo filma v Kinoklubu Vič povedal Vlado Škafar.