Kar nekaj nominirancev je trenutno na ogled v slovenskih kinematografih ter na festivalu Liffe.

Jesensko listje finskega režiserja Akija Kaurismäkija je za evropske filmske nagrade nominirano na področjih najboljše igralke, igralca, scenarista, režiserja ter celovečernega filma. Foto: Kinodvor
Jesensko listje finskega režiserja Akija Kaurismäkija je za evropske filmske nagrade nominirano na področjih najboljše igralke, igralca, scenarista, režiserja ter celovečernega filma. Foto: Kinodvor

Za kipec za najboljši celovečerec je EFA nominirala še film Jaz, kapitan italijanskega režiserja Mattea Garroneja, vseh pet režiserjev prej omenjenih celovečercev pa se poteguje tudi za naziv evropskega režiserja leta.

Iz treh nominirancev je EFA izbrala tudi kandidate za najboljšo evropsko igralko oziroma igralca. Sandra Hüller je nominirana tako za vlogo v Anatomiji padca kot Interesnem območju, v katerem je nominiran še Christian Friedel, Alma Pöysti pa za vlogo v Jesenskem listju, kjer se ji pridružuje še Jussi Vatanen.

Sorodna novica Anatomija padca

Na nagrado za najboljšo igralko lahko upajo še Eka Chavleishvili iz filma Kos kos robida, Mia McKenna-Bruce iz filma How to have sex in Leonie Benesch iz filma Zbornica. Med igralci pa so nominirani še Thomas Schubert iz filma Rdeče nebo, Josh O'Connor iz filma Himera in Mads Mikkelsen iz filma Obljubljena dežela.

Med dokumentarci so nominirani Apolonia, apolonia režiserke Lee Glob, Four daughters Kaouther Ben Hania, Motherland v režiji Hanne Badziaka in Alexandra Mihalkovicha, Smoke Sauna Sisterhood Anne Hints in Adamant Nicolasa Philiberta, ki si ga je mogoče ogledati tudi na letošnjem Liffu.

Za nagrado European Discovery – Prix Fipresci, je režija nominirala film How to Have Sex režiserke Molly Manning Walker, The Quiet Migration Malene Choi, La Palisado režiserja Philipa Sotnychenka, lanskega zmagovalca Liffa Varen kraj Juraja Lerotića, Vincent Must Die Stéphana Castanga ter 20.000 vrst čebel režiserke Estibaliz Urresola Solaguren, ki je prav tako na ogled na festivalu Liffe.

Film Interesno območje je trenutno na ogled tudi v sklopu festivala Liffe. Foto: LIFFe
Film Interesno območje je trenutno na ogled tudi v sklopu festivala Liffe. Foto: LIFFe

Kandidati za najboljšega scenarista so Arthur Harari in Justine Triet za Anatomijo padca, Aki Kaurismäki za Jesensko listje, Maciej Pisuk, Gabriela Lazarkiewicz-Sieczko in Agnieszka Holland za Zeleno mejo, Jonathan Glazer za Interesno območje in Johannes Duncker ter Ilker Çatak za film Zbornica.

Za nagrado za animirani celovečerni film se potegujejo A Greyhound of a Girl (Enzo d'Alò), Chicken for Linda (Chiara Malta, Sébastien Laudenbach), Robot Dreams (Pablo Berger), The Amazing Maurice (Toby Genkel) in White Plastic Sky (Tibor Bánóczki in Sarolta Szabó).

Foto: LIFFe
Foto: LIFFe

Prav tako bo podeljena tudi nagrada za kratki film, za katero so nominirani 27 režiserke Flóre Anne Buda, Aqueronte Manuela Muñoza Rivasa, Daydreaming so Vividly About our Spanish Holidays režiserja Christiana Avilésa, Flores del Otro Patio Jorga Cadene in Hardly Working v skupni režiji Susanne Flock, Robina Klengla, Leonharda Müllnerja in Michaela Stumpfa.

Dobitniki nagrad bodo znani 9. decembra, ko bo častno nagrado za svoj filmski opus prejel tudi madžarski režiser Béla Tarr.