Wim Wenders je znova združil moči z avstrijskim pisateljem Petrom Handkejem in na njegovi igri zasnoval svojo najnovejšo dramo o ljubezni Les beaux jours d'Aranjuez. Foto: EPA
Wim Wenders je znova združil moči z avstrijskim pisateljem Petrom Handkejem in na njegovi igri zasnoval svojo najnovejšo dramo o ljubezni Les beaux jours d'Aranjuez. Foto: EPA
Benetke
Beneški filmski festival bo potekal med 31. avgustom in 10. septembrom, v osrednjem tekmovalnem programu pa se bo za zlate leve potegovalo 20 filmov. Foto: EPA
Festival 31. avgusta odpira La La Land, hommage zlati dobi ameripkega muzikla.
Festival 31. avgusta odpira La La Land, hommage zlati dobi ameriškega muzikala. Foto: Promocijsko gradivo
Hacksaw Ridge
Mel Gibson se deset let po Apocalyptu vrača z biografsko pripovedjo o vojnem zdravniku Desmondu T. Dossu (igra ga Andrew Garfield), ki je v času druge svetovne vojne zavrnil nošnjo orožja. Foto: Promocijsko gradivo
Voyage of Time
Terrence Malick predstavlja Voyage of Time, dokumentarno potovanje po vesolju od njegovega nastanka do konca. Foto: Promocijsko gradivo
Emir Kusturica
Kusturičev film Na mljiječnom putu je nastal v koprodukciji Srbije, Velike Britanije in ZDA. Foto: Reuters
V tekmovalno sekcijo Obzorja se je ob 13 kratkih filmih z vsega sveta uvrstila tudi slovensko-hrvaška-avstrijska koprodukcija Srečno, Orlo! slovenske režiserke Sare Kern
V tekmovalno sekcijo Obzorja se je ob 13 kratkih filmih z vsega sveta uvrstila tudi slovensko-hrvaška-avstrijska koprodukcija Srečno, Orlo! slovenske režiserke Sare Kern. Foto: Slovenski filmski center

Festival bo odprl poklon zlati dobi ameriškega muzikala La La Land, film Damiena Chazelleja (Ritem norosti), v katerem se na veliko plazno skupaj vračata Ryan Gosling in Emma Stone. Film se predstavlja v sklopu osrednjega tekmovalnega programa, v katerem je letos še 19 filmov. Med njimi je Wim Wenders, ki se bo na ljubem mu festivalu predstavil s francosko-nemško koprodukcijo Les beaux jours d'Aranjuez. Zgodba temelji na igri Petra Handkeja, s katerim sta sodelovala že leta 1987 pri klasiki Nebo nad Berlinom. Tudi tokrat se bo v filmu pojavil Nick Cave, sicer pa je drama, posneta v 3D-tehniki, neke vrste razmišljanje o ljubezni, o kateri se pogovarjata Reda Kateb in Sophie Semin.

Emir Kusturica se po letu 2007 vrača s filmom Na mljiječnom putu, epopejo, v kateri Kusturica igra možakarja v treh življenjskih dobah. V eni izmed teh se med vojno zaplete tudi v strastno afero z žensko, ki jo igra Monica Bellucci.

Michael Fassbender in Alicia Vikander na avstralski obali
Za zlatega leva se poteguje tudi Derek Cianfrance (The Place Beyond the Pine) z dramo The Light Between Oceans, v katerem nastopa eden najbolj iskanih igralskih parov v tem hipu Michael Fassbender in Alicia Vikander, ob njiju pa vidimo še Rachel Weisz. Drama, ki prihaja tako rekoč sočasno v ameriške kinematografe - premiera je napovedana za 2. septembra -, je postavljena v čas tik po koncu prve svetovne vojne, dogaja pa se v osamljenem svetilniku na avstralski obali.

Od Sundancea do Benetk
Med ameriškimi naslovi, ki so se uvrstili v tekmovalni program, je tudi The Bad Batch, distopična ljubezenska zgodba z Jimom Carryjem in Keanujem Reevesom v glavnih vlogah. Film je posnela Ana Lily Amirpour, ki je lani na Sundanceu vtis naredila z vampirskim filmom A Girl Walks Home Alone at Night.

Malickovo poetično slikanje vesolja
Terrence Malick se v Benetke vrača s poetičnim dokumentarcem Voyage of Time, ki ga opisujejo kot "poklon kozmosu, razodetje časa od njegovega začetka do končnega kolapsa". Naracijo je režiser zaupal Cate Blanchett.

Tekmovalno dvajseterico dopolnjujejo še Une vie (Stephane Brize, Francija/Belgija), El Ciudadano Ilustre (Mariano Cohn, Gaston Duprat, Argentina/Španija) in dokumentarec Spira Mirabilis (Massimo D'Anolfi, Italija/Švica). Za prestižne leve se potegujejo še Ang Babaeng Humayo (The Woman Who Left) režiserja Lava Diaza (Filipini), La Region Salvaje (Amat Escalante, Mehika), Nocturnal Animals (Tom Ford, ZDA), Piuma (Roan Johnson, Italija), Rai (Paradise) Andreja Končalovskega (Rusija/Nemčija), Brimstone (Martin Koolhoven, Nizozemska/Nemčija) in Jackie (Pablo Larrain, ZDA/Čile), El Cristo Ciego (Christopher Murray, Čile/Francija) in Frantz (Francois Ozon, Francija/Nemčija). Italijanski režiser Giuseppe Piccioni se bo letos predstavil s filmom Questi Giorni, Američan Denis Villeneuve (Sicario) pa z znanstveno fantastiko Arrival.

Zunaj tekmovalnega programa bo svojo režijsko novost predstavil Mel Gibson, ki v Hacksaw Ridgeu pripoveduje zgodbo o Desmondu T. Dossu, ki je med drugo svetovno vojno zaradi vesti zavrnil nošnjo orožja in postal prvi takšen oponent, ki je v ameriški zgodovini prejel medaljo časti.

Brez besed o intimni tragediji, ki dečku zaznamuje življenje
Sara Kern se bo v tekmovalni sekciji Obzorja predstavljala v konkurenci trinajst kratkih filmov z vsega sveta. Srečno, Orlo! je slovensko-hrvaška-avstrijska koprodukcija. Slovenski producent je Cvinger Film, ki ga vodi Rok Biček, film pa je sofinanciral Slovenski filmski center (SFC).

Kratki film pripoveduje o sedemletnem dečku in njegovem opazovanju žalujočih staršev, ki trpijo ob nepričakovani izgubi dojenčka. Orlo se odloči, da ju bo razveselil. Sara Kern je povedala, da je film posvetila svojemu očetu in njegovi sestri, ki je umrla kot dojenček. Kot pojasnjuje režiserka, je želela posneti film o tem, kaj pomeni biti sam med odraslimi, ki se spopadajo z dogodkom, na katerega niso bili pripravljeni. "Želela sem prikazati tragedijo, o kateri se v očetovi družini ni nikoli govorilo. Odločila sem se to storiti na njihov način - brez besed. Včasih se mi zdi, da v očetu še vedno uzrem sedemletnega dečka. In se sprašujem: je ta dogodek pomenil konec njegovega otroštva? Ali ta trenutek nosimo s seboj do našega zadnjega dne," pravi.

Slovenski film v Benetkah
Slovenski film se je na beneškem filmskem festivalu večkrat predstavil, Sara Kern pa bo prva režiserka, ki bo zastopala Slovenijo na tem mednarodno odmevnem dogodku. Leta 2001 se je v Benetkah prvi predstavil Jan Cvitkovič, ki je za film Kruh in mleko prejel nagrado za najboljši prvenec, festivala pa se je nato režiser udeležil še trikrat. Na festival so se s svojimi filmi uvrstili še Igor Šterk, Vinko Möderndorfer, Vlado Škafar in Rok Biček.

Beneški filmski festival se bo začel 31. avgusta, 10. septembra pa ga bo sklenila priredba vesterna Sedem veličastnih, ki bo dva dni pred tem svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Torontu.