Stari, zdaj že retroizvesek, ki bo že čez deset dni spet aktualen. Foto: Matej Špehar
Stari, zdaj že retroizvesek, ki bo že čez deset dni spet aktualen. Foto: Matej Špehar
Primarno dogajanje za Bežigradom bodo gledališke in filmske predstave. Foto: Facebook
Jim Terrier (Sean Penn) v Strelcu dela v pisarni nevladne organizacije, kjer pomaga pri dobavi čiste vode za vaščane. A njegova preteklost je malo manj svetniška ...

"V prvi vrsti sem filmofil in želim si vrniti kino Ljubljančanom in Ljubljani," o sebi za MMC pove Edis Vukalić, sicer lastnik frizerskega salona v Ljubljani, ki stoji na čelu projekta. Zanj je to prvi s filmom povezan poslovni podvig. "V zadnjih mesecih se mi je dogajalo, da sem se moral z ženo in otroki v kino voziti v Kranj. Obenem se mi tudi ne zdi primerno, da Hobita gledam v resni ustanovi, kakršna je Cankarjev dom."

Kino Bežigrad bo torej zapolnil vrzel v ponudbi mainstream hollywoodske produkcije; kot neodvisen kinematograf bo sodeloval z vsemi slovenskimi distributerji. Obljubljajo seveda prenovljeno kinodvorano ("V roke smo dobili samo gole stene") sodobnega formata, s primernim ozvočenjem in platnom.

Za otvoritveni film so izbrali politični triler Strelec: Krvava pogodba (The Gunman) v režiji Pierra Morela (Francoz je odgovoren za začetek franšize Taken z Liamom Neesonom v glavni vlogi). Strelec iz naslova je Sean Penn, nekdanji pripadnik posebnih sil s temačno preteklostjo, ki mu diha za ovratnik tudi deset let po tem, ko je umazane posle v Kongu pustil za seboj, in se ukvarja s humanitarnim delom. Ravno prav zlovešč je v stranski vlogi tudi Javier Bardem, pred kamero pa boste prepoznali vsaj še Idrisa Elbo in Raya Winstona.

Poleg kina tudi - gledališče
Kino Bežigrad, ki se na ljubljanski filmski zemljevid vrača čez deset dni, v novem logotipu poleg "kina" navaja tudi gledališče: konci tedna bodo na Linhartovi ulici 11 v prvi vrsti posvečeni gledališkim predstavam za otroke (v tem pogledu bo z Vukalićem sodelovala komičarka Lucija Čirović), novi lastnik pa napoveduje tudi predstave za odrasle s področja stand upa in komercialnega gledališča. Prav tako upajo na organizacijo manjših koncertov, ki bodo razživeli bežigrajsko četrt, ne da bi ob tem pomenili motnjo za urbano okolje. (Bežigrad tako ne namerava slediti po stopinjah Kina Vič in tamkajšnjega Cirkusa.)

Poleg osrednje dvorane ima prenovljeni kino še eno majhno, za denimo ustvarjalne delavnice, v preddverju pa bo obiskovalce čakal gostinski lokal. Prvemu odprtju v soboto, 28. marca, sledi še odprtje za otroke z zabavnim programom.