Ian McKellen je Gandalfovo pipo zamenjal za Holmesovo. V filmu Billa Condona najslavnejšega detektiva 19. stoletja, ko se ta umakne v pokoj. Foto:
Ian McKellen je Gandalfovo pipo zamenjal za Holmesovo. V filmu Billa Condona najslavnejšega detektiva 19. stoletja, ko se ta umakne v pokoj. Foto:
Knight of Cups
Christian Bale, glavni protagonist filma Knight of Cups, nove poetične drame Terrencea Malicka. Foto: Youtube
Darren Aronofsky se že veseli prevzema vajeti žirije letošnjega Berlinala, za katerega pravi, da vedno postreže z vznemirljivim in privlačnim programom.
Darren Aronofsky se že veseli prevzema vajeti žirije letošnjega Berlinala, za katerega pravi, da vedno postreže z vznemirljivim in privlačnim programom. Foto: EPA
Jafar Panahi
Džafar Panahi, ki je leta 2006 na Berlinalu slavil s filmom Offside, pred dvema letoma pa v odsotnosti (iranske oblasti mu niso dovolile udeležbe na festivalu) predstavljal film Pardé, letos berlinskemu občinstvu prinaša Taxi. Foto: EPA
Berlinale
Na Berlinalu, ki bo potekal od 5. do 15. februarja, bodo prikazali 400 filmov z vseh koncev sveta. Foto: EPA

Medtem ko se na drugi strani Atlantika s sezono podeljevanja nagrad poslavljajo od lanske filmske bere, bo v nemški prestolnici eden ključnih mednarodnih filmskih festivalov stare celine tradicionalno nakazal naslove, ki bodo v večji ali manjši meri krojili letošnji filmski program.
Med 5. in 15. februarjem bodo na 65. Berlinalu predstavili 400 filmov z vseh koncev sveta, v igri za zlatega in srebrne medvede jih je 19.
Terrence Malick, ki je leta 1999 v Berlinu slavil s filmom Tanka rdeča črta, se po Drevesu življenja in Čudežu naproti vrača z novo poetično dramo, Vitezom čaš (Knight of Cups), v katerem nastopajo Christian Bale, Natalie Portman in Cate Blanchett. Film bo v Berlinu doživel svetovno premiero, ki se je bo ob režiserju udeležila tudi igralska zasedba.
Med zvenečimi imeni je tudi britanski režiser Peter Greenaway, ki se po postanku med figurami Rembrandtove nočne straže in ikonografiji Goltziusa in Pelikanove druščine s filmom Eisenstein in Guanajuato posveča ruskemu cineastu judovsko-nemškega rodu. Njegov rojak Kenneth Branagh se bo zunaj konkurence predstavil s Pepelko (Cinderella).
Med tekmovalne filme sta vključena tudi dokumentarni film El boton de nacar (Biserni gumb) v režiji čilskega režiserja Patricia Guzmana in japonski film Ten no chasuke (Chasukejevo potovanje), režijo podpisuje Sabu. Letošnjo žirijo z Darrenom Aronofskym na čelu bo poskušal očarati še Benoit Jacquot s filmom Sobaričin dnevnik (Journal d'une femme de chambre) z nagrajeno Leo Seydoux v glavni vlogi. Na ogled bo čilska produkcija Klub (El Club) v režiji Pabla Larraina, s prvencem Zaprisežena devica (Vergine giurata) se je na prestižni seznam uspelo uvrstiti italijanski režiserki Lauri Bispuri, pod romunski film Aferim! pa se podpisuje režiser Radu Jude.
Ian McKellen kot premeteni Holmes
Zunaj konkurence se predstavlja nemško-kanadsko-francosko-švedsko-norveška koprodukcija Vse bo v redu (Every Thing Will Be Fine) Wima Wendersa (režiser je tudi dobitnik letošnjega častnega medveda) in nemški film Elser Oliverja Hirschbiegla. Ian McKellen je tokrat upokojeni detektiv Sherlock Holmes v filmu Billa Condona Mr. Holmes (tudi tega bodo predvajali zunajkonkurence). Poleg zvezdniške ekipe, ki bo pospremila premiero Viteza skodelic, na rdeči preprogi med drugim pričakujejo tudi Stellana Skarsgarda in Charlotte Rampling. Festival odpira špansko-francosko-bolgarska koprodukcija Nihče ne mara noči režiserke Isabel Coixet.


Celoten seznam filmov v tekmovalnem programu:

Aferim!
(r. Radu Jude; Romunija, Bolgarija, češka)

El botón de nácar
(r. Patricio Guzmán; Francija, Čile, Španija)

El Club
(r. Pablo Larraín, Čile)

Ten no chasuke
(r. Sabu; Japonska)

Vergine giurata
(r. Laura Bispuri; Italija, Švica, Nemčija, Albanija, Kosovo)

45 Years
(r. Andrew Haigh; Velika Britanija)

Als wir träumten
(r. Andreas Dresen; Nemčija Francija)

Body
(r. Malgorzata Szumowska, Poljska)

Cha và con và
(r. Di Phan Dang; Vietnam, Francija, Nemčija, Nizozemska)

Eisenstein in Guanajuato
(r. Peter Greenaway; Nizozemska, Mehika, belgija, Finska)

Ixcanul
(r. Jayro Bustamante; Gvatemala, Francija)

Journal d'une femme de chambre
(r. Benoit Jacquot; Francija, Belgija)

Knight of Cups
(r. Terrence Malick, ZDA)

Nobody Wants the Night
(r. Isabel Coixet; Španija, Francija, Bolgarija)

Pod electricheskimi oblakami
(r. Aleksej German; Rusija, Ukrajina, Poljska)

Queen of the Desert
(r. Werner Herzog, ZDA)

Taxi
(r. Džafar Panahi; iran)

Victoria
(r. Sebastian Schipper; Nemčija)

Yi bu zhi yao
(r. Wen Jiang; Kitajska, ZDA, Hongkong)