Maršala Tita je v filmu Sutjeska, ki velja za enega največjih dosežkov jugoslovanske kinematografije, upodobil Richard Burton. Foto:
Maršala Tita je v filmu Sutjeska, ki velja za enega največjih dosežkov jugoslovanske kinematografije, upodobil Richard Burton. Foto:
Plitvice
Pred štirimi desetletji so se po Narodnem parku Plitvička jezera med snemanjem Winnetouja preganjali kavboji in Indijanci. Foto: RTV SLO/G. K.
Mirovnik
Nekaj prizorov lova za teroristi v Mirovniku so posneli tudi na Hrvaškem in v Makedoniji.
Pierce Brosnan v Ribnici na Dolenjskem
Bonda smo (ko še ni bil Bond) v objektiv ujeli 'davnega' leta 1992, ko je s krajevnimi statisti snemal akcijske prizore za Vlak smrti. Foto: RTV SLO/Osebni arhiv A. K.
Branko Djurić v Nikogaršnji zemlji
Bosansko-hercegovsko-slovensko-italijansko-francosko-britansko-belgijska koprodukcija si je leta 2002 prislužila oskarja za tujejezični film.

Medtem ko so bili zadnji tedni na Bovškem v znamenju snemanja drugega dela Zgodb iz Narnije, natančneje Princa Kaspijana, smo se ozrli v preteklost in se spomnili nekaj (bolj ali manj znanih) filmov, za katere so vsaj nekaj prizorov posneli na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Orson Welles kot četnik, Richard Burton kot Tito
Eden najbolj legendarnih filmov je zagotovo Bitka na Neretvi iz leta 1969. Za tujejezičnega oskarja nominirano vojno dramo (zgodba se dogaja v Bosni leta 1943) Veljka Bulajića, v kateri se poleg Ljubiše Samardžića, Bate Živojinovića (in Demetra Bitenca) pojavijo tudi velika hollywoodska imena, kot sta Orson Welles in Yul Brynner, so snemali v slikoviti dolini Neretve.

Sutjesko, eno najdražjih filmskih produkcij v nekdanji Jugoslaviji, so posneli leta 1973, ob 30. obletnici bitke na Sutjeski. Po mnenju poznavalcev malce preveč "svetniško" različico Josipa Broza - Tita je v filmu upodobil hollywoodski zvezdnik in (nekajkratni) soprog dive Elizabeth Taylor - Richard Burton.

Plitvice - Po poteh Winnetouja
Nič manj legendarna pa ni niti pustolovska serija Winnetou po knjižni predlogi Karla Maya, ki še danes privablja mnoge oboževalce v Plitvice. Obračune med kavboji in Indijanci so namreč v "davnih" 60. letih snemali na območju nekdanje Jugoslavije, največ na Velebitu in na Plitvičkih jezerih, nekaj prizorov pa tudi na Kredarici in v Postojnski jami. Pred nekaj leti se je na potovanje po Hrvaški (s sklepom v Kranjski Gori) z naslovom Po poteh Winnetouja podal glavni igralski par serije, Dunja Rajter in Pierre Brice.

Lov na teroriste in Karadžića
Od filmov, ki so jih snemali v naši bližnji okolici, velja omeniti še Mirovnika iz leta 1997 z Georgeem Clooneyjem in Nicole Kidman v glavnih vlogah - nekaj prizorov so posneli na Hrvaškem in v Makedoniji. Istega leta je v Sarajevu, Skopju in Trogirju Michael Winterbottom posnel Welcome to Sarajevo. V drami o novinarjih, ki poročajo iz bosanskih vojnih žarišč in so vse bolj čustveno vpleteni v vojne grozote okrog njih, se je pojavilo več znanih obrazov: Woody Harrelson, Marisa Tomei, pa tudi hrvaški zvezdnik Goran Višnjić. Pred kratkim pa je v Zagrebu med snemanjem filma o lovu na Radovana Karadžića The Hunting Party, prizore so posneli po vsej Hrvaški in v Sarajevu, prebival slavni Richard Gere.

Večina največjih uspehov Emirja Kusturice, kot so Dom za obešanje, Oče na službenem potovanju in Podzemlje, je bilo posnetih v Bosni.

Slovenska tla rodijo oskarja
Slovenija pa je zažarela od ponosa, ko je šel oskar za tujejezični film v roke Danisa Tanovića, režiserja in scenarista Nikogaršnje zemlje (2001), v katerem je blestel Branko Djurić - Đuro. Film je bil namreč v celoti posnet na slovenskih tleh.

Bond na Dolenjskem
Malce manj ponosni pa smo bili, ko je, tedaj še ne Bond, Pierce Brosnan v Sloveniji (z gotovostjo lahko zatrdimo, da se je v družbi ekipe in soigralke Alexandre Paul, rjavolaske iz Obalne straže, nekaj časa zadrževal v Ribnici na Dolenjskem) snemal televizijsko (ne)uspešnico Vlak smrti - tudi v tej zgodbi so, podobno kot v Mirovniku, vpleteni "hudobni Sovjeti" z jedrskim orožjem.

Bond kot snežak
Slovenske gore so bile v kombinaciji z Walesom idilična kulisa za najnovejšo različico otroškega filma Heidi, pred davnimi 20 leti pa so bile (morda) navdih za risani film Čarobni snežak s še enim "Bondom" Rogerjem Moorom v glavni vlogi - no, posodil je glas osrednjemu liku filma, snežaku po imenu Lumi Ukko (gre za finsko besedo za snežnega moža: lumi pomeni sneg, ukko pa stric ali možak). V filmu sta glasove likom posodila tudi Moorova slovenska kolega Boris Cavazza in Milena Zupančič - vsi trije so namreč Unicefovi ambasadorji.

V Zagrebu so pred 20 leti posneli tudi nadaljevanje akcijske avanture dvanajstih kriminalcev The Dirty Dozen (Ducat umazanih) s podnaslovom The Deadly Mission (Smrtonosna misija) s Tellyjem Savalasom v glavni vlogi, še prej pa tudi nekaj kadrov za Sofijino odločitev, ki je Meryl Streep prinesla oskarja za glavno žensko vlogo.

Alenka Klun