Priznanega ameriškega režiserja so na  23. sarajevskem festivalu, ki se ga udeležuje kot gost, nagradili s častno nagrado za prispevek k filmski umetnosti. Foto: EPA
Priznanega ameriškega režiserja so na 23. sarajevskem festivalu, ki se ga udeležuje kot gost, nagradili s častno nagrado za prispevek k filmski umetnosti. Foto: EPA
Oliver Stone
Režiserja so nagradili, ker je njegova zapuščina in njegovo vztrajno zagovarjanje univerzalnih vrednot večni navdih za vse filmske ustvarjalce. Foto: EPA

Tisti med vami, ki se spominjate vojne, ste novim generacijam dolžni prenesti, kaj vojna dejansko pomeni.

Vod smrti
V Sarajevu se bodo Stonovemu filmskemu opusu med drugim poklonili s projekcijo enega izmed njegovih ključnih filmskih del - Vodom smrti. Foto: Imdb

"Tisti med vami, ki se spominjate vojne, ste novim generacijam dolžni prenesti, kaj vojna dejansko pomeni," je poudaril ameriški gost, ki ga je sarajevsko občinstvo nagradilo z bučnim aplavzom in ovacijami.

Ameriškemu cineastu, ki v svojih filmih večkrat obravnava negativne posledice vojne, so na Sarajevskem filmskem festivalu nagrado izročili za prispevek k filmski umetnosti. Pred številnim občinstvom mu je priznanje izročil direktor festivala Mirsad Purivatra. Ob tem ga je označil za eno izmed največjih imen sodobne filmske umetnosti, ki ga je po vseh priznanjih, ki jih je prejel, težko nagraditi z nečim resnično dragocenim. "Zato mu mi dajemo naše srce. Srce Sarajeva!" je dejal Purivatra in dodal, da bo Stonova zapuščina in njegovo vztrajno zagovarjanje univerzalnih vrednot večni navdih za vse filmske ustvarjalce.

Stone je ob prevzemu nagrade dejal, da se zaveda, da ima Sarajevo srce. Kot pravi, mu je veliko znanega o tragediji na tem prostoru iz nedavne zgodovine, izrazil pa je tudi veselje nad napredkom, ki ga opaža, ter se zahvalil občinstvu festivala.

Ko je spregovoril o izgubljenem ravnotežju v domačih ZDA, za katerega pravi, da želi, da bi se znova povrnilo, ni imel v mislih izključno trenutnega predsednika Donalda Trumpa, temveč tudi vse druge, nagnjene k "vojnim igram". "Vedno se moramo bojevati proti želji po vojaškem rivalstvu. To je zelo nevarno," je dejal Stone in poudaril, da mu je to v nedavnih pogovorih dejal tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Trikratni oskarjevec (dva kipca je osvojil prav za filme, v katerih je preizpraševal vojno, in sicer Rojen 4. julija in pa Vod smrti) kot scenarist ali režiser podpisuje več kot 20 filmov. Vrsta teh se uvršča med filmske klasike ameriške kinematografije.

Od Voda smrti do novejših pogovorov s Putinom
Občinstvo sarajevskega festivala ima letos priložnost, da ob njegovem gostovanju ponovno vidi legendarni Vod smrti, ki ga je posnel leta 1986 kot prvega iz vietnamske trilogije in zanj prejel oskarja za režijo. V Sarajevu bodo predvajali tudi njegov film Snowden, prav tako najnovejša stvaritev, štiridelni dokumentarec Pogovori s Putinom.

Veteran vietnamske vojne
Stone se je rodil leta 1946 v New Yorku. O svojem mladostnem obdobju je leta 1965 napisal avtobiografski roman A Child's Night Dream. V njegovi biografiji je navedeno, da se je bojeval v Vietnamu kot član ameriške vojske in za to prejel več odlikovanj. Filmsko izobrazbo je pridobil na Univerzi v New Yorku.

Letošnja prejemnika častnega srca Sarajeva sta dva, poleg Stona še legendarni britanski komik John Cleese. Na filmskem festivalu v Sarajevu bodo sicer do 18. avgusta, ko se bo sklenil, v 18 programih prikazali 235 filmov, tudi nekaj slovenskih.

Tisti med vami, ki se spominjate vojne, ste novim generacijam dolžni prenesti, kaj vojna dejansko pomeni.