V Mladi noči preživita otroška junaka večer v svetu odraslih in se znajdeta v situacijah, pred katerimi bi morala biti v normalnih razmerah zaščitena. Foto: Arsmedia
V Mladi noči preživita otroška junaka večer v svetu odraslih in se znajdeta v situacijah, pred katerimi bi morala biti v normalnih razmerah zaščitena. Foto: Arsmedia
Olmo Omerzu
Olmo Omerzu je bil za svoje študentske filme večkrat nagrajen na festivalih. Pohval je bil deležen zlasti srednjemetražni film Drugo dejanje, ki je doživel tudi distribucijo po kinematografih na Češkem in med drugim prejel posebno nagrado za režijo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Foto: Arsmedia

Film o tanki meji med otroško nedolžnostjo in razuzdanostjo odraslih se je uvrstil v tekmovalni program festivala, kjer bo na programu 17. in 18. julija. Udeleženi režiserji festivala dobijo tudi priložnost bivanja na ranču Skywalker Ranch Georgea Lucasa, ki se ga namerava Olmo Omerzu tudi udeležiti.
Film Mlada noč je postal tudi najboljši film festivala Neisse Film Festival v Nemčiji, predvajan bo v programu mednarodnega filmskega festivala Karlovy Vary, od tam pa bo režiser poletel v Vologdo na julijsko premiero v okviru tekmovalnega programa festivala Voices Vologda v Rusiji.
Mlada noč je intimna aktualna pripoved o dvanajstletnih fantih, ki ju naključje dan po silvestrovanju pripelje na nenavadno zabavo v stanovanje mladega dekleta. Tam se prvič srečata z ljubeznijo in spolnostjo. Glavni vlogi igrata Vojtěch Machuta in Jan Vaši, poleg njiju nastopajo še Martin Pechlát, Jiří Černý in Natálie Řehořová.
S festivala na festival
Film, ki so ga prvič predvajali konec marca na Češkem, so predvajali tudi v tekmovalnem programu Nová Evropa festivala Febiofest, na Slovaškem je bila premierna projekcija aprila na Fabiofestu. V slovaško distribucijo ga je odkupila Asociacija slovaških filmskih klubov. Dolga pot filma s tem ni končana, predvajali ga bodo še v Nemčiji, Avstriji, Švici in Sloveniji.
Film je nastal v produkcijski enoti družbe Endorfilm, koproducent pa je poleg FAMU in slovenske družbe Arsmedia tudi Češka televizija in dobiva po besedah producenta Jiříja Konečnýja dobre kritike. Na številnih festivalih imajo že potrjene udeležbe, osebna predstavitev na prestižnem tekmovanju v Los Angelesu pa jim bo pomagala film oglaševati v samem središču filmske industrije. Mlado noč je podprl Državni fond za razvoj češke kinematografije in Slovenski filmski center, distributer je CinemArt.