Prizor iz leta 2001, ko je Mira Nair v Benetkah osvojila zlatega leva, se letos ne bo ponovil - filma namreč ne bodo predvajali v tekmovalnem programu. Foto: EPA
Prizor iz leta 2001, ko je Mira Nair v Benetkah osvojila zlatega leva, se letos ne bo ponovil - filma namreč ne bodo predvajali v tekmovalnem programu. Foto: EPA
Kate Hudson bo igrala Changezovo dekle Erico, ki kar naenkrat ni več prepričana o njuni zvezi. Foto: EPA

Najbrž zanimiv podatek je, da je bil film posnet po istoimenski knjižni uspešnici Mohsina Hamida, ki je v slovenskem prevodu (pri založbi Tuma) izšla pod naslovom Ugovor vesti nekega fundamentalista. To je drugi roman Mohsina Hamida, ki se je rodil v Pakistanu, polovico življenja pa preživel v ZDA. Protagonist zgodbe je bradati Pakistanec Changez (Riz Ahmed), prav tako priseljenec v New Yorku in uspešen borzni posrednik na Wall Streetu, ki pa je bil po enajstem septembru v svoji privzeti domovini dobesedno čez noč degradiran na temnopoltega, sumljivega bližnjevzhodnega priseljenca. Changez pestijo dvomi o lastni identiteti, ki so tako fundamentalni, da presegajo denar, moč in nemara celo ljubezen.

V filmski adaptaciji, ki so jo snemali v Atlanti, Carigradu, Lahoreju, New Delhiju in New Yorku, so glavne vloge dobili Riz Ahmed, Kate Hudson, Kiefer Sutherland in Liv Schreiber. Po besedah direktorja festivala Alberta Barbere bo večer ob odprtju ponudil film, ki bo dal veliko misliti. "Mira Nair je posnela zgledno priredno romana, ki se ukvarja z osnovnimi vprašanji fundamentalizmov vseh vrst," je dodal. "Režiserka, ki premore ogromno mero takta, občutkov za nianse in daru za filmski jezik, se nikoli ne boji stopiti na nepriljubljeno stališče; čeprav se odloči za soočenje z resničnostjo, še vedno zavrača njene kompromise in odklone." Mimogrede, v filmu bomo lahko slišali tudi povsem novo pesem Petra Gabriela.

Nairova je leta 2001 na filmskem festivalu v Benetkah prejela zlatega leva za film Monsunska svatba, The Reluctant Fundamentalist pa bo že peti njen film, ki ga bodo predvajali na Lidu (zadnji je bil leta 2004 Vanity Fair).