Za najboljšo režijo je Akademija nagradila mehiškega mojstra Alfonsa Cuarona in njegov avtobiografsko obarvani poklon Ciudadu de Mexicu Roma, z oskarjem za najboljši celovečerec pa spravljivo parabolo o preseganju rasnih razlik in nesoglasij, film ceste Zelena knjiga.

Sorodna novica MMCživo: Solze, veselje in presenečenja oskarjevske noči
Alfonso Cuaron je osvojil tri ključne oskarje ‒ za režijo, za tujejezični film in za fotografijo ‒ ne pa tudi osrednje nagrade večera. Foto: Reuters
Alfonso Cuaron je osvojil tri ključne oskarje ‒ za režijo, za tujejezični film in za fotografijo ‒ ne pa tudi osrednje nagrade večera. Foto: Reuters

V skupnem seštevku je največ oskarjev pobrala glasbena drama Bohemian Rhapsody (enega igralskega in tri v tehničnih kategorijah), po tri kipce pa sta domov odnesla tudi Marvelov blockbuster Črni panter in eden od dveh največkrat nominiranih filmov večera, Roma. Drama v španščini je tako Mehiki prinesla še ključno lovoriko za najboljši tujejezični film in fotografijo.

Sorodna novica Zelena knjiga

Podelitev, ki je producentom vendarle ni uspelo oklestiti na obljubljene tri ure, je kronal oskar za najboljši film, ki je pristal pri ekipi drame Zelena knjiga. Akademija je tako še enkrat dokazala, da jo praviloma prepričajo filmi s sijajno igralsko zasedbo in liberalnim, a posplošenim sporočilom. Marsikdo je pričakoval slavje Rome v ključni kategoriji, toda čisto mogoče je, da institucija ni hotela nagraditi Netflixovega netradicionalnega modela produkcije in distribucije filmov.

Sorodna novica Roma

Presenetljivi preobrat čisto na koncu
Režiser Peter Farrelly, ki za najboljšo režijo ni bil niti nominiran, je dramo o preseganju rasnih predsodkov na ameriškem jugu opisal kot "film o ljubezni". "Ne glede na to, kdo smo, smo vsi isti narod." Med zahvalami je še posebej omenil Vigga Mortensona, "brez katerega tega filma sploh ne bi bilo".

Zelena knjiga je zgodba temnopoltega pianista Dona Shirleya (Mahershala Ali), ki se v petdesetih poda na koncertno turnejo po najjužnejših zveznih državah ZDA; pri tem potrebuje zaščito in pomoč belega šoferja in varnostnika (Viggo Mortensen). Filmu očitno niso škodovale množične kritike zadnjih mesecev, vključno s komentarji potomcev resničnega Shirleyja, češ da film ni bil zvest zgodovinskim dejstvom.

Ekipa filma Zelena knjiga. Foto: Reuters
Ekipa filma Zelena knjiga. Foto: Reuters

Alfonso Cuaron: "Naša odgovornost je, da gledamo, kjer drugi odvračajo pogled"
Kar na koncu sicer ni bil popolnoma zmagovit večer za socialno dramo Roma, je Alfonso Cuaron odprl z nagrado za najboljšo fotografijo, ki je navsezadnje vendarle niso podelili med odmorom za oglase, kot je Akademija "grozila" še prejšnji teden (preden je bila prisiljena zaradi ogorčenega odziva svojo odločitev spremeniti).

"Tole ime pa znam izgovoriti," je zadovoljno namignil lanski oskarjevec Guillermo del Toro, preden je oskarja za režijo izročil svojemu rojaku. V govoru je Cuaron opozoril na "70 milijonov hišnih pomočnic brez delavskih pravic, ki so bile v filmih od nekdaj potisnjene v ozadje". "Naša odgovornost je, da pogledamo tja, kamor drugi ne ‒ še posebej, kadar nas okolica spodbuja, naj odvrnemo pogled."

Alfonso Cuaron ob prejemu tujejezičnega oskarja:
Alfonso Cuaron ob prejemu tujejezičnega oskarja: "Claude Chabrol je na vprašanje o francoskem novem valu nekoč odgovoril: 'Ni valov, je samo ocean.' In vsi smo del tega istega oceana." Foto: Reuters
Sorodna novica Filmska recenzija: Bohemian Rhapsody

Rami upravičil svoj status favorita
Najširši množici všečna upodobitev legendarnega frontmana Freddieja Mercuryja v filmu Bohemian Rhapsody je prvega oskarja prinesla Ramiju Maleku. S 37 leti je eden najmlajših oskarjevcev v zadnjih letih. "Morda nisem bil očitna izbira, ampak zdi se, da se je obneslo," je pripomnil v svoji zahvali studiu. Zahvalil se je tudi skupini Queen ("Za vedno vam dolgujem, da ste mi pustili biti delček svoje monumentalne dediščine."), ne pa tudi kontroverznemu režiserju Bryanu Singerju. Svojo zmago razume kot "dokaz, da hlepimo po drugačnih zgodbah". "Sam sem sin priseljencev iz Egipta in moja zgodba se piše prav v tem trenutku. V srcu ga bom nosil do konca svojega življenja."

Sorodna novica Liffe: Najljubša

Olivia Colman poskrbela za prvo veliko presenečenje
Čeprav je skoraj vsaka oskarjevska stavnica zmago napovedovala Glenn Close, je najboljša igralka postala Britanka Olivia Colman, in sicer po zaslugi upodobitve osamljene, labilne kraljice Ane v zgodovinski drami Najljubša režiserja Yorgosa Lanthimosa. Še dodatnega oskarja bi si skoraj zaslužila za svoj zmeden, a očarljiv zahvalni govor. "Tole je, iskreno, zelo stresno. Noro smešno ‒ dobila sem oskarja!" je jecljala. Med drugim je posredno priznala, da zmage ni pričakovala: "Glenn Close, moja vzornica si že od nekdaj. Res nisem hotela, da bi bilo tako."

Igralski kipec za Olivio Colman je bil obenem tudi edina nagrada, ki jo je dobil film Najljubša, čeprav je bil z desetimi nominacijami eden izmed dveh najbolj nominiranih filmov letošnje prireditve.

Olivia Colman svojima otrokoma:
Olivia Colman svojima otrokoma: "Če me ne gledata, no, bravo. Ampak vseeno upam, da me. Tole se ne bo več ponovilo!" Foto: Reuters
Po Denzlu Washingtonu je Mahershala Ali šele drugi temnopolti igralec v zgodovini z več kot enim igralskim oskarjem. Foto: Reuters
Po Denzlu Washingtonu je Mahershala Ali šele drugi temnopolti igralec v zgodovini z več kot enim igralskim oskarjem. Foto: Reuters

V kategorijah najboljšega igralca in igralke v stranskih vlogah sta, nasprotno, obakrat zmagala predvidena favorita predoskarjevske tekme. Regina King je v drami Šepet nežne ulice igrala obupano mamo, ki skuša svojega sina obvarovati pred rasističnim sodnim sistemom. "Bizarno je, da stojim tukaj in zastopam enega največjih umetnikov našega časa, Jamesa Baldwina. Rodil je otročka, ki ga je nato negoval Barry Jenkins," je med drugim o avtorju literarne predloge in režiserju povedala v svoji zahvali. "Jaz sem primer tega, kaj se zgodi, če nekomu nudiš vso ljubezen in podporo. Hvala ti, mama."

Netflix je produciral Romo - kaj sledi? Bo moja mikrovalovka posnela film?

Tina Fey

Mahershala Ali piše zgodovino
Mahershala Ali je svojega drugega oskarja v treh letih dobil za vlogo ponosnega, a obenem oholega pianista v Zeleni knjigi. Po Denzlu Washingtonu je Ali šele drugi temnopolti igralec v zgodovini z več kot enim igralskim oskarjem (prejšnjega mu je prinesla Mesečina). "Utelešanje bistva Dona Shirleyja me je prignalo do meja mojih sposobnosti," je priznal v umirjenem, tehtnem govoru. "Zahvaljujem se njemu in mojemu partnerju Viggu." Oskarja je posvetil svoji babici.

Predlani je Barry Jenkins posnel zmagovalni film Mesečina, letos pa je Šepet nežne ulice ostal bolj ali manj spregledan. Edina v ekipi je oskarja dobila Regina King. Foto: Reuters
Predlani je Barry Jenkins posnel zmagovalni film Mesečina, letos pa je Šepet nežne ulice ostal bolj ali manj spregledan. Edina v ekipi je oskarja dobila Regina King. Foto: Reuters

Medla podelitev brez pravih presežkov, večer so odprli Queeni
Podelitev je letos šele drugič v zgodovini potekala brez osrednjega voditelja ‒ Akademija iz leta v leto išče načine, kako zajeziti upadajočo gledanost podelitve. A kljub temu so uradni del na tradicionalni način ‒ s pokanjem vicev ‒ začele Maya Rudolph, Tina Fey in Amy Poehler. Najprej je Maya Rudolph odgovorila na nekaj najbolj perečih vprašanj, ki bi si jih morda lahko zastavilo občinstvo: "Nocoj ne bo voditelja, ne bo nagrade za najboljši popularni film in Mehika ne bo plačala za zid."

"Netflix je produciral Romo ‒ kaj sledi? Bo moja mikrovalovka posnela film?" je nato navrgla Tina Fey. Amy Poehler pa: "Bradley Cooper, ne skrbi: tudi jaz sem se že polulala na grammyjih." Nadaljevanje je potekalo po ustaljenih tirnicah, v ritmu podeljevanja nagrad, glasbenih točk in kratkih predstavitev nominiranih filmov. Ni bilo skečev in ni bilo spontanih trenutkov, če ne štejemo nekaj simpatičnih nagovorov podeljevalcev nagrad.

"We will rock you," so z uvodnim venčkom dveh skladb obljubili legendarni Queeni, ki jih je pred mikrofonom za to priložnost spremljal Adam Lambert; drugi del njihovega otvoritvenega nastopa je bila antologijska himna We Are The Champions.

Adam Lambert v vlogi (nadomestnega) frontmana zasedbe Queen. Foto: Reuters
Adam Lambert v vlogi (nadomestnega) frontmana zasedbe Queen. Foto: Reuters

Spike Lee vendarle dočakal tekmovalnega oskarja
Uspešen večer za Zeleno knjigo je nakazal že oskar za najboljši izvirni scenarij. "Če bi rad nekam prišel hitro, pojdi sam. Če bi šel rad daleč, pojdi v družbi," je kot uvod v dolg seznam zahval izjavil Peter Farrelly, ki je pod film podpisan tudi kot soscenarist.

Volitve leta 2020 so za vogalom. Mobilizirajmo se, bodimo na pravi strani zgodovine. Med ljubeznijo in sovraštvom izberimo moralno pot. Naredimo pravo stvar!

Spike Lee

V kategoriji najboljšega prirejenega scenarija je Akademija končno popravila zgodovinsko krivico in tekmovalnega oskarja končno namenila Spiku Leeju (in njegovim sodelavcem) za scenarij Črnega Kkklanovca. Lee je bil tudi edini nagrajenec večera, ki je podčrtal politično sporočilo: "Volitve leta 2020 so za vogalom. Mobilizirajmo se, bodimo na pravi strani zgodovine. Med ljubeznijo in sovraštvom izberimo moralno pot. Naredimo pravo stvar!" (ang. Do The Right Thing, naslov njegovega kultnega filma.) Nagrado je med drugim posvetil "svojim prednikom, ki so zgradili to deželo" in avditorij spomnil na krvavo ameriško zgodovino suženjstva in genocida.

"Ne začnite klinčevega odštevanja časa!" je zatulil Spike Lee, preden je začel svoje zahvale. Foto: Reuters
Sorodna novica Filmska recenzija: Črni KKKlanovec

Mimogrede: ko je pozneje Zelena knjiga osvojila glavno nagrado večera, je bil Spike Lee po poročilih očividcev vidno razburjen. Vstal je s svojega sedeža in razdraženo korakal po dvorani, med zahvalnim govorom pa je odru obrnil hrbet.

"Vsi smo del istega oceana"
Roma
je seveda osvojila tudi oskarja za najboljši tujejezični film ‒ kljub vsem uspehom Mehike na oskarjih je to prvi tujejezični oskar za to srednjeameriško deželo. "Odrasel sem ob gledanju tujejezičnih filmov, kot so Državljan Kane, Žrelo, Rashomon, Boter," je lucidno pripomnil Cuaron in s tem na glavo obrnil predpostavke o "tujem jeziku". "Claude Chabrol je na vprašanje o francoskem novem valu nekoč odgovoril: 'Ni valov, je samo ocean.' In vsi smo del tega istega oceana."

Sorodna novica Film: Mož iz ozadja

Najboljši dolgometražni dokumentarec je postal produkcija National Geographica Free Solo, portret solo plezalca brez varovanja Alexa Honnolda.

Oskar za postaranje Christiana Bala
Politična satira Mož iz ozadja je svojo prvo in tudi edino nagrado večera dobila za najboljšo masko in ličenje; ekipa je Christiana Bala prelevila in postarala v podpredsednika Dicka Cheneya.

Ker letos podelitev ni imela uradnega voditelja, so morali za komične vložke poskrbeti podeljevalci nagrad. Takole se je na čast Najljubši v kraljico z zajčjim spremstvom preoblekla Melissa McCarthy. Foto: Reuters
Ker letos podelitev ni imela uradnega voditelja, so morali za komične vložke poskrbeti podeljevalci nagrad. Takole se je na čast Najljubši v kraljico z zajčjim spremstvom preoblekla Melissa McCarthy. Foto: Reuters

Afrofuturistične kraljevske oprave in tehnološki čudeži Črnega panterja premagali dvorno razkošje Najljubše
Za prvo presenečenje večera sta poskrbela kostumografski in scenografski oskar. Nagrado za kostumografijo je osvojila trikratna nominiranka Ruth E. Carter (Malcom X, Amistad), ki je ustvarila afrofuturistične kostume Črnega panterja. "Že res, da je Marvel ustvaril prvega temnopoltega superjunaka, ampak šele s kostumografijo smo ga spremenili v afriškega kralja," je dahnila. Pošalila se je tudi: "Zelo drago je v obleke všiti vibranium ..."

Že naslednji hip sta Hannah Beachler (prva temnopolta nominiranka in zdaj tudi zmagovalka v tej kategoriji) in Jay Hart osvojila oskarja za scenografijo tega Marvelovega spektakla. Mladi švedski skladatelj (in grammyjevec) Ludwig Goransson je Črnemu panterju prislužil še oskarja za najboljšo izvirno glasbeno podlago.

In presenečen ni bil ‒ nihče
Druga glasbena nagrada večera, oskar za najboljšo izvirno pesem, je po vseh pričakovanjih postal nalezljivi singel Shallow (ki je letos dobil že zlati globus). Kipec je sprejela objokana Lady Gaga. "Ne gre za zmago, ampak za to, da vztrajaš. Ne gre za to, kolikokrat te potolčejo in padeš, gre za to, kolikokrat se pobereš in nadaljuješ," je bila krilatica, ki si jo je izbrala.

Lady Gaga in Bradley Cooper sta na odru z izvedbo singla Shallow za hip spet pričarala romanco Ally in Jacksona iz filma Zvezda je rojena. Foto: Reuters
Lady Gaga in Bradley Cooper sta na odru z izvedbo singla Shallow za hip spet pričarala romanco Ally in Jacksona iz filma Zvezda je rojena. Foto: Reuters
Oskarjevci v štirih igralskih kategorijah zastopajo štiri različne filme. Foto: Reuters
Oskarjevci v štirih igralskih kategorijah zastopajo štiri različne filme. Foto: Reuters

Vendarle oskar za superjunaka (a za Spider-Mana)
Najboljši animirani celovečerec je postal Spider-Man: Novi svet, ki je tako okronal izjemno turnejo sezone nagrad in oskarja speljal Pixarjevemu blockbusterju Neverjetni 2 in dvakratnemu oskarjevcu Bradu Birdu. Je pa Pixarjeva ekipa zato domov odnesla oskarja za najboljši kratki animirani film: Bao je zgodba o kitajsko-kanadski ženski, ki svojo ljubezen do sina izraža s kuhanjem.

Najboljši kratki igrani dokumentarec je postal Period. End of Sentence. "Ne morem verjeti, da je film o menstruaciji dobil oskarja!" sta vidno ganjeni izjavili avtorici Rayka Zehtabchi in Melissa Berton. (Film je nastal v produkciji Netflixa in ga lahko tudi najdete v njegovi ponudbi.)

Ruth Bader Ginsburg - če bi si kdaj rada izposodila moje zmaje, samo pokliči!

Emilia Clarke

Maščevalci spregledani pri posebnih učinkih
Prvi človek
, biografska drama o eksistencialni stiski Neila Armstronga, je bila na letošnjih oskarjih bolj ali manj spregledana ‒ vseeno pa je kot edini "resni" film v svoji kategoriji dobila oskarja za najboljše posebne učinke. (Superjunaški blockbuster Brezmejna vojna je tako ostal praznih rok.) Nagrado je ekipa med drugim posvetila vsem možem in ženskam, ki delajo za Naso.

Na ulicah soseske Roma v Ciudadu de Mexicu so priredili javno spremljanje podelitve oskarjev. Takole so se Mehičani razveselili oskarja za najboljšo režijo. Foto: Reuters
Na ulicah soseske Roma v Ciudadu de Mexicu so priredili javno spremljanje podelitve oskarjev. Takole so se Mehičani razveselili oskarja za najboljšo režijo. Foto: Reuters

"Queeni" slavili v tehničnih kategorijah
Oba tehnična oskarja v kategoriji zvoka je osvojil film, ki se je Akademiji vtisnil v spomin s svojo glasbo ‒ biografska glasbena drama Bohemian Rhapsody. Osvojila je kipca za najboljšo montažo in mešanje zvoka. Akademija je film o skupini Queen nagradila tudi za najboljšo filmsko montažo.

Najboljši kratki igrani film je prav tako postal favorit svoje kategorije, parabola o rasi Skin.

Zapustili so nas ...
V rubriki In Memoriam, s katero se Akademija pokloni v zadnjem letu umrlim filmskim ustvarjalcem, smo se zadnjič poslovili od Johna Morrisa, Bernarda Bertoluccija, Michela Legranda, Margot Kidder, Burta Reynoldsa, Clauda Lanzmana, Miloša Formana, Stana Leeja, Penny Marshall, Nicolasa Roega, Williama Goldmana, Bruna Ganza, Alberta Finneya, Shinobuja Hashimota in drugih. Losangeleški simfonični orkester je ob tem v živo izvajal filmsko glasbo Johna Williamsa.

Eden ganljivejših trenutkov tradicionalnega segmenta
Eden ganljivejših trenutkov tradicionalnega segmenta "In Memoriam" je bil nasmejani portret Stana Leeja, ki bi ga najbrž veselilo videti uspeh Črnega panterja. Foto: Reuters

Na spodnjem seznamu smo z odebeljenim besedilom označili dobitnike zlatih kipcev.

OSKARJI 2019

NAJBOLJŠI FILM
Črni panter (Black Panther)
Črni Kkklanovec (BlacKkKlansman)
Bohemian Rhapsody
Najljubša (The Favourite)
Zelena knjiga (Green Book)
Roma
Zvezda je rojena (A Star Is Born)
Mož iz ozadja (Vice)

NAJBOLJŠA REŽIJA
Spike Lee - Črni Kkklanovec
Pawel Pawlikowski - Hladna vojna
Yorgos Lanthimos - Najljubša
Alfonso Cuaron - Roma
Adam McKay - Mož iz ozadja

NAJBOLJŠA IGRALKA V GLAVNI VLOGI
Yalitza Aparicio - Roma
Glenn Close - The Wife
Olivia Colman - Naljubša
Lady Gaga - Zvezda je rojena
Melissa McCarthy - Can You Ever Forgive Me?

NAJBOLJŠI IGRALEC V GLAVNI VLOGI
Christian Bale - Mož iz ozadja
Bradley Cooper - Zvezda je rojena
Willem Dafoe - At Eternity's Gate
Rami Malek - Bohemian Rhapsody
Vigo Mortensen - Zelena knjiga

NAJBOLJŠA IGRALKA V STRANSKI VLOGI
Amy Adams - Mož iz ozadja
Marina de Tavira - Roma
Regina King - Šepet nežne ulice (If Beale Street Could Talk)
Emma Stone - Najljubša
Rachel Weisz - Najljubša

NAJBOLJŠI IGRALEC V STRANSKI VLOGI
Mahershala Ali - Zelena knjiga

Adam Driver - Črni Kkklanovec
Sam Elliott - Zvezda je rojena
Richard E. Grant - Can You Ever Forgive Me?
Sam Rockwell - Mož iz ozadja

TUJEJEZIČNI FILM
Libanon - Kafarnaum
Poljska - Hladna vojna
Nemčija - Never Look Away / Werk Ohne Autor
Mehika - Roma
Japonska - Tatiči

FOTOGRAFIJA
Łukasz Žal - Hladna vojna
Robbie Ryan - Najljubša
Caleb Deschanel - Never Look Away
Alfonso Cuarón - Roma
Matthew Libatique - Zvezda je rojena

IZVIRNI SCENARIJ
Najljubša - Deborah Davis, Tony McNamara
First Reformed - Paul Schrader
Zelena knjiga - Brian Hayes Currie, Peter Farrelly, Nick Vallelonga
Roma - Alfonso Cuarón
Mož iz ozadja - Adam McKay

PRIREJENI SCENARIJ
The Ballad of Buster Scrruggs - Joel Coen, Ethan Coen
Črni Kkklanovec - Spike Lee, David Rabinowitz, Charlie Wachtel, Kevin Willmott
Can You Ever Forgive Me? - Nicole Holofcener, Jeff Whitty
Šepet nežne ulice - Barry Jenkins
Zvezda je rojena - Bradley Cooper, Will Fetters, Eric Roth

SCENOGRAFIJA
Črni panter - Hannah Beachler, Jay Hart

Najljubša - Fiona Crombie, Alice Felton
Prvi človek - Nathan Crowley, Kathy Lucas
Mary Poppins se vrača - John Myhre, Gordon Sim
Roma - Eugenio Caballero, Barbara Enriquez

MASKA IN LIČENJE
Border
Marija Škotska
Mož iz ozadja

POSEBNI UČINKI
Maščevalci: Brezmejna vojna
Christopher Robin
Prvi človek
Igralec št. 1
Solo: Zgodba Vojne zvezd

CELOVEČERNI DOKUMENTAREC
Free Solo
Hale County This Morning, This Evening
Minding the Gap
Of Fathers and Sons
RBG

KRATKI IGRANI DOKUMENTAREC
Period. End of Sentence
Black Sheep
End Game
Lifeboat
A Night At The Garden

IZVIRNA GLASBENA PODLAGA
Črni Kkklanovec - Terence Blanchard
Črni panter - Ludwig Goransson
Šepet nežne ulice - Nicholas Britell
Isle of Dogs - Alexandre Desplat
Mary Poppins Returns - Marc Shaiman

IZVIRNA PESEM
All The Stars - Črni panter
I’ll Fight - RBG
Shallow - Zvezda je rojena
When A Cowboy Trades His Spurs For Wings - The Ballad of Buster Scruggs
The Place Where Lost Things Go - Mary Poppins Returns

KOSTUMOGRAFIJA
The Ballad of Buster Scruggs - Mary Zophres
Črni panter - Ruth E. Carter
Najljubša - Sandy Powell
Mary Poppins se vrača - Sandy Powell
Marija Škotska - Alexandra Byrne

FILMSKA MONTAŽA
Črni Kkklanovec - Barry Alexander Brown
Bohemian Rhapsody - John Ottman
Najljubša - Yorgos Mavropsaridis
Zelena knjiga - Patrick J Don Vito
Mož iz ozadja - Hank Corwin

CELOVEČERNI ANIMIRANI FILM
Neverjetni 2
Otok psov
Mirai
Ralph ruši Internet
Spider-Man: Novi svet

KRATKI IGRANI FILM
Detainment
Fauve
Marguerite
Mother
Skin

KRATKI ANIMIRANI FILM
Animal Behaviour
Bao
Late Afternoon
One Small Step
Weekends

MONTAŽA ZVOKA
Črni panter
Bohemian Rhapsody
Prvi človek
Tiho mesto
Roma

MEŠANJE ZVOKA
Črni panter
Bohemian Rhapsody
Prvi človek
Roma
Zvezda je rojena

Oskar za najboljši film Zeleni knjigi