Paul Haggis ob prihodu s sodišča v družbi svojih treh hčera. Foto: AP
Paul Haggis ob prihodu s sodišča v družbi svojih treh hčera. Foto: AP

Publicistka Haleigh Breest in Paul Haggis sta se spoznala med pripravami za filmske premiere v začetku prejšnjega desetletja. 36-letna Breest je ob odhodu s sodišča dejala, da je "zelo hvaležna" za sodbo. V izjavi, ki je bila objavljena pozneje, je dejala še, da je hvaležna, "da se je porota odločila slediti dejstvom – in mi je verjela". 69-letni Haggis je "zelo razočaran nad izidom. Še naprej se bom s svojo ekipo boril, da operem svoje ime," je dejal, ko je s tremi odraslimi hčerami zapuščal sodišče. Ena od njih je ob izreku sodbe jokala na sestrini rami, poroča Associated Press (AP).

Po besedah Haleigh Breest ji je januarja 2013 Haggis po zabavi po filmski projekciji v New Yorku ponudil prevoz domov in jo povabil v svoje stanovanje na pijačo. Haggis jo je nato začel nagovarjati in jo na koncu prisilil k oralnemu seksu in jo posilil kljub njenemu rotenju, naj preneha. Po Haggisovih besedah pa je bila publicistka spogledljiva in – čeprav je bil včasih delovala "konfliktno" – ga je ona začela poljubljati in izvajati oralni seks v popolnoma sporazumni interakciji. Dodal je, da se ne more spomniti, ali sta imela spolne odnose.

V ponedeljek bo sprejeta še ena odločitev
Po enem dnevu posvetovanja so se porotniki postavili na stran tožnice, ki je dejala, da je zaradi dogajanja, povezanega s Haggisom, imela psihološke in poklicne posledice. Tožbo je vložila konec leta 2017. Medtem ko so ji porotniki dodelili 7,5 milijona dolarjev kot odškodnino za trpljenje, so sklenili še, da je treba dodeliti tudi kaznovalno odškodnino. Porotniki se bodo znova sešli v ponedeljek zaradi dodatnih sodnih postopkov, ki jim bodo pomagali pri odločitvi o višini tega zneska.

Haleigh Breest po izreku sodbe na newyorškem sodišču. Foto: AP
Haleigh Breest po izreku sodbe na newyorškem sodišču. Foto: AP

Razsodba je prišla nekaj tednov po tem, ko je druga civilna porota na sosednjem zveznem sodišču odločila, da Kevin Spacey leta 1986 ni spolno zlorabil igralskega kolega in takrat še najstnika Anthonyja Rappa. Mogotcu Harveyju Weinsteinu v Los Angelesu ločeno sodijo zaradi obtožb posilstva. Oba zanikata obtožbe, Weinstein pa se je pritožil na sodbo v New Yorku. Vsi štirje primeri so sledili porastu obtožb in razkritij v okviru gibanja #JazTudi, ki so ga oktobra 2017 sprožila pričevanja o desetletjih Weinsteinovih prestopkov.

Breest je dejala, da se je odločila tožiti Haggisa, ker jo je razjezilo njegovo javno obsojanje Weinsteina. Štiri druge ženske so prav tako pričale, da so bile deležne silovitih in nezaželenih Haggisovih potez – v enem primeru posilstva. Ti dogodki segajo v leto 1996, nobena od te četverice ni sprožila tožbe.

Haggis je vse obtožbe zanikal. Njegova obramba je medtem porotnikom predstavila več žensk – vključno z nekdanjo ženo in nekdanjo dolgoletno članico igralske zasedbe serije Dallas Deborah Rennard – ki so povedale, da je filmar mirno sprejel, ko so zavrnile njegove romantične ali spolne ponudbe.

69-letni Haggis je najbolj znan kot scenarist drame Punčka za milijon dolarjev in kot režiser filma Usodna nesreča (Crash), ki mu je prinesel dva oskarja. Na posnetku je s hčerami in odvetnico Priyo Chaudhry. Foto: AP
69-letni Haggis je najbolj znan kot scenarist drame Punčka za milijon dolarjev in kot režiser filma Usodna nesreča (Crash), ki mu je prinesel dva oskarja. Na posnetku je s hčerami in odvetnico Priyo Chaudhry. Foto: AP

Vloga Scientološke cerkve
Porotniki so med sodnim postopkom lahko slišali tudi obsežna pričevanja o Scientološki cerkvi, saj je bil Haggis več desetletij njen pripadnik. Leta 2009 se ji je javno odpovedal in jo tudi obsodil. S pričevanji Haggisa in nekaj drugih nekdanjih članov je obramba poskušala dokazati, da ga je Cerkev nameravala diskreditirati in da je morda imela opraviti tudi s to tožbo.

Nobena priča ni dejala, da bi vedela, da bi bila tožnica ali njeni odvetniki povezani s scientologijo, Haggisova stran pa je priznala, da tožnica ni povezana s scientologijo. Kljub temu je Haggisova odvetnica Priya Chaudhry poskušala prepričati porotnike, da so tukaj "sledi, čeprav morda ne prstni odtisi, vpletenosti scientologije".

Predstavniki Scientološke cerkve so v izjavi zapisali, da Cerkev ni vpletena v zadevo. Po njihovem poskuša Haggis osramotiti svoje obtoževalke z "absurdno in očitno lažno" trditvijo. Odvetnika tožnice Ilann Maazal in Zoe Salzman sta trditve Haggisove odvetnice označila za "sramotno in nepodprto teorijo zarote."