Foto: EPA
Foto: EPA

Slovesnost bo imela letos drugačno podobo kot običajno, za kar sta odločilna dva dejavnika, poroča Reuters. Prvi je pandemija covida-19, drugi pa trio novih producentov, ki snujejo podelitev.

Sorodna novica Film Kužna nevarnost po izbruhu koronavirusa na vrhu gledanosti

Poleg tradicionalnega hollywoodskega prizorišča, znamenitega gledališča Dolby, bodo del oskarjev organizirali še na ogromni losangeleški železniški postaji Union Station, kjer se bodo nominiranci družili zunaj in potem postopoma vstopali in izstopali med podelitvijo. Večina nominiranih se bo oskarjev udeležila v evropskih bazah v Londonu in Parizu, ki so jih vzpostavili zaradi omejitev potovanj.

Večji del triurne prireditve bo potekal na postaji Art Deco Union v središču Los Angelesa, kjer se gradi oder in kjer bodo voditelji naredili več, kot le odpirali ovojnice z imeni zmagovalk in zmagovalcev.

"Ne bo podobno ničemur, kar je bilo poprej," je na novinarski konferenci povedal režiser Steven Soderbergh, ki oskarjevsko slovesnost pripravlja skupaj s Stacey Sher in Jessejem Collinsom.

Režiser Soderbergh, znan med drugim po filmih Seks, laži in videotrakovi, Solaris in Špicelj! ter seriji filmov o Oceanovih. Foto: EPA
Režiser Soderbergh, znan med drugim po filmih Seks, laži in videotrakovi, Solaris in Špicelj! ter seriji filmov o Oceanovih. Foto: EPA

Soderbergh je sicer leta 2011 posnel triler Kužna nevarnost, ki se je med epidemijo po skoraj desetih letih vrnil na lestvice najbolj gledanih filmov. Na virtualni novinarski konferenci je dejal, da so mu pri organizaciji pomagale izkušnje iz njegovega filma in snemanja med pandemijo. Režiser pravi, da je pandemija "ponudila priložnost, da poskusimo nekaj, kar še ni bilo preizkušeno. Želimo, da ima oddaja glas."

Več časa za zahvalne govore, ki naj bodo čim bolj osebni
Razkril je še, da bodo slovesnost posneli kot film, voditeljice in voditelji, med njimi Brad Pitt, Harrison Ford in Halle Berry, pa bodo "igrali sebe ali vsaj svojo različico". Zahvalni govori so bili prej omejeni na približno 45 sekund. Letos je Soderbergh dejal: "Dajemo jim prostor. Spodbujamo jih, naj povedo zgodbo in bodo ob tem osebni."

Sorodna novica Oskarji 2021: Navzočnost nominirancev preko Zooma ne bo mogoča

Na vprašanje o maskah na slovesnosti je Soderbergh novinarjem odgovoril namerno skrivnostno. "Maske bodo v zgodbi igrale zelo pomembno vlogo," je dejal. "Ta tema je zelo pomembna za pripoved."

Ognili se bodo Zoomu, ki je delal težave drugim podelitvam, in poleg dveh lokacij v Los Angelesu organizirali evropske baze za nominirance, ki zaradi epidemije covida-19 ne morejo priti v ZDA. Oskarje bodo podelili v nedeljo.

Pred slovesnostjo bo potekala 90-minutna predstava, ki bo vključevala nastope petih nominirancev za oskarja za najboljšo izvirno pesem, ki so bili vnaprej posneti na strehi novega muzeja Academy v Los Angelesu in na Islandiji.

Na rdeči preprogi le izbrani zvezdniki
Na majhni rdeči preprogi bodo le izbrani zvezdniki, povabili niso niti najvplivnejših hollywoodskih mogotcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Deset nominacij za Manka, za oskarja nominiran tudi bosanski film

Kot navaja britanski The Guardian, bi bila letošnja podelitev oskarjev lahko porazna. Ameriško filmsko akademijo namreč pokonci držijo prav oskarji, a vse manjše številke ogledov nakazujejo razkorak med nagradami in občinstvom. Priča nizki gledanosti v času pandemije sta bili tudi podelitvi nagrad bafta in zlatih globusov.

Lani si je oskarje ogledalo manj kot 24 milijonov gledalcev v ZDA, kar je do zdaj najnižja gledanost te podelitve. Pri Ameriški filmski akademiji imajo s televizijo ABC do leta 2028 sklenjeno pogodbo, ki jim vsako leto prinese okoli 75 milijonov dolarjev. Čeprav so pri ABC leta 2020 zaslužili 129 milijonov dolarjev z oglasi med oskarji, bodo zaslužki z vse manjšim občinstvom najverjetneje začeli padati. Po navedbah The Guardiana bodo tokratni oskarji privabili najmanjše število gledalcev do zdaj, kar bi lahko ogrozilo prihodnost zlatih kipcev.