Crip Camp slika dogajanje v poletnem taboru za invalidne otroke. Foto: IMDb
Crip Camp slika dogajanje v poletnem taboru za invalidne otroke. Foto: IMDb

Film, ki sta ga režirala Nicole Newnham in Jim LeBrecht, ki se je v najstniških letih udeležil tabora, je prejel tudi nagrado ABC News VideoSource Award. To dodelijo tistemu od filmov, ki prepoznava spretno uporabo arhivskega videogradiva iz sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja.

"Ko sem šel tja, se je moje življenje postavilo na novo pot in vsi ste za to odgovorni – vsi ste del te nagrade," je v zahvalnem govoru povedal LeBrecht, poroča spletni portal Deadline.

Nicole Newham je dodala: "Hipijevski najstniki in svetovalci kampa Jened si nikoli ne bi mogli predstavljati obsežnega vpliva, ki bi ga njihova kratka utopična skupnost imela na pravice invalidov po vsem svetu. Toda upali so si predstavljati, da je mogoč boljši in bolj vključujoč svet. In verjeli smo, da lahko izjemna zgodba, pripovedovana v skupnosti, film, pomaga nadaljevati njihovo delo." Med drugim se je zahvalila tudi izvršnima producentoma filma, Baracku in Michelle Obama.

Film Going into the night je bil favorit za najboljši celovečerni film, saj je osvojil že množico nagrad, in je res slavil tudi tokrat: režiserka Garrett Bradley je bila nagrajena za najboljšo režijo in si je prislužila tudi nagrado za mladega filmarja.

Film raziskuje dve desetletji dolgo prizadevanje Fox Rich, da bi njenega moža Roba izpustili iz zapora. Zaradi oboroženega ropa je bil obsojen na 60 let za rešetkami.

Dokumentarec Dick Johnson Is Dead v režiji Kirsten Johnson je dobil dve nagradi. Foto: IMDb
Dokumentarec Dick Johnson Is Dead v režiji Kirsten Johnson je dobil dve nagradi. Foto: IMDb

Najboljši kratki film po mnenju dokumentarističnega združenja je postal John Was Trying to Contact Aliens. Režiser Matthew Killip je posnel zgodbo o navdušencu nad elektroniko, ki je v sedemdesetih letih 20. stoletja v svoji hiši zgradil množični oddajnik v upanju, da bo prek njega lahko komuniciral z Nezemljani.

Dokumentarec Dick Johnson Is Dead v režiji Kirsten Johnson je dobil dve nagradi, in sicer za najboljšo montažo in najboljši scenarij. Dokuserija Last Chance U je osvojila nagrado najboljšo epizodno serijo.

Nagrado IDA za najboljši glasbeni dokumentarni film je prejel film Universe, ki sta ga režirala Nicholas Capezzera in Sam Osborn, film o nedokončanem glasbenem delu Milesa Davisa. Najboljši večdelni dokumentarni film pa je Atlanta's Missing and Murdered: The Lost Children.

Letos je združenje IDA prejelo 1056 del v različnih kategorijah, vključno s 365 celovečernimi dokumentarnimi filmi iz 67 držav in 153 kratkimi dokumentarnimi filmi iz 21 držav.