Med 15 kandidati, ki ostajajo v boju za mednarodnega oskarja, sta tudi bosansko-hercegovska koprodukcija Quo Vadis, Aida? v režiji Jasmile Žbanić ter romunski dokumentarec Kolektiv v režiji Alexandra Nanaua.

Nominacije za oskarje bodo znane 15. marca, podelitev nagrad pa je bila prestavljena na 25. april.

Jasna Đuričić v naslovni vlogi bosanskega filma Quo Vadis, Aida, ki je v ožjem izboru za nominacijo za mednarodnega oskarja. Foto: IMDb
Jasna Đuričić v naslovni vlogi bosanskega filma Quo Vadis, Aida, ki je v ožjem izboru za nominacijo za mednarodnega oskarja. Foto: IMDb
Sorodna novica Nažgani

Režiserka Jasmila Žbanić je ob 25. obletnici množičnega poboja Bošnjakov v Srebrenici v filmu Quo Vadis, Aida? obudila boleče spomine na eno največjih tragedij sodobnega časa. Režiserka je o filmu nekoč dejala, da "govori o ženski, ujeti v moški vojni igri". "To je zgodba o pogumu, ljubezni in trdoživosti ter o tem, kaj se zgodi, če se pravočasno ne odzovemo na svarilne znake. Vojno v Bosni sem preživela. Nekega dne imaš vse, že naslednjega dne pa večina stvari, ki si jih poznal, ne obstaja več. Samo zato, ker imamo nekatere stvari za nepredstavljive, to še ne pomeni, da se ne morejo zgoditi." Film bi moral lani gostovati na festivalu Liffe, a ga na koncu ni bilo v okrnjenem programu projekcij, dostopnih prek spleta.

Sorodna novica Alexander Nanau v protest proti krizi romunske filmske industrije zavrnil nacionalno nagrado

Dvojna kandidatura romunskega Kolektiva
Med petnajstimi potencialnimi kandidati za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film je tudi romunski film Kolektiv v režiji Alexandra Nanaua, ki je na lanskem Festivalu dokumentarnega filma (FDF) prejel nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic.

"Film je prvovrsten politični triler, ki skozi mikrokozmos ene nacije nevsiljivo odseva 'bolezensko' stanje, v katero je ujet ves svet. Če smo si pred izbruhom pandemije še lahko zatiskali oči, da to ni naša zgodba, je danes jasno, da je celotno človeštvo en velik Kolektiv," je zapisala žirija za nagrado FDF. Film tematizira korupcijo romunskega zdravstvenega sistema, ki je prišla na dan, ko je po požaru v nočnem klubu za posledicami bolnišnične okužbe umrlo veliko več opečenih bolnikov, kot bi bilo treba. Kolektiv je tudi v izboru za nominacijo za najboljši dokumentarec. Z enakim dvojnim "napadom" se lahko pohvali dokumentarec Tajni agent iz Čila.

Sorodna novica Dragi tovariši

Prav tako sta v mednarodni kategoriji med kandidati film Dragi tovariši! ruskega režiserja Andreja Končalovskega ter danska komedija Nažgani v režiji Thomasa Vinterberga. Člani Evropske filmske akademije (EFA) so decembra Nažganim prisodili nagrade za evropski film leta, režijo in scenarij, Mads Mikkelsen, ki je nastopil v njem, pa je bil nagrajen za igro. Tudi ta dva filma je bilo mogoče lani gledati na Liffu.

Slovenski kandidat se ni prebil v naslednji krog
Za nominacije za 93. podelitev oskarjev v mednarodni kategoriji so se lahko potegovali filmi iz 93 držav. Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev je konec lanskega oktobra naznanila, da je za slovenskega predstavnika za kandidaturo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec predlagala film režiserja Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov. Prav tako je iz boja izpadel grški kandidat, manjšinska slovenska koprodukcija Sadeži pozabe.

Oskarji 2021 - najboljši mednarodni film, ožji izbor za nominacije

Bosna in Hercegovina: Quo Vadis, Aida?, r. Jasmila Žbanić
Čile: Tajni agent (El agente topo), r. Maite Alberdi
Češka: Šarlatan (Charlatan), r. Agnieszka Holland
Danska: Nažgani (Another Round / Druk), r. Thomas Vinterberg
Francija: Midve (Deux), r. Filippo Meneghetti
Gvatemala: La Llorona, r. Jayro Bustamante
Hong Kong: Boljši časi (Better Days / Shaonian de ni), r. Kwok Cheung Tsang
Iran: Otroci sonca (Sun Children / Khorshid), r. Majid Majidi
Mehika: Ni me več tu (Ya no estoy aqui), r. Fernando Frias
Norveška: Upanje (Hope / Håp), r. Maria Sødahl
Romunija : Kolektiv (Colectiv), r. Alexander Nanau
Rusija: Dragi tovariši! (Dorogi tovariši!), r. Andrej Končalovski
Slonokoščena obala: Noč kraljev (La nuit des rois), r. Philippe Lacôte
Tajvan: Sonce (A Sun / Yangguang puzhao), r. Mong-Hong Chung
Tunizija: Mož, ki je prodal svojo kožo (The Man Who Sold His Skin; r. Kaouther Ben Hania

Sorodna novica Pregled leta: Najboljši filmi v letu 2020

V kategoriji dokumentarcev je Akademija izbirala med 238 filmi, ki so zadostili merilom; izbor je zdaj skrčila na 15 naslovov. Dokumentarci v ožjem izboru pokrivajo širok nabor tematik, od kritiško hvaljene uspešnice Dobrodošli v Čečeniji, ki smo jo pri nas lahko videli v okviru festivala LGBT-filma, do ameriške produkcije MLK / FBI, ki razkriva, kako je FBI nadzoroval borca za državljanske pravice Martina Luthra Jr. Med opaznejšimi kandidati je tudi 76 Days, ki dokumentira začetek izbruha epidemije v Vuhanu na Kitajskem. Čisto drugačen ton ubere dokumentarec Dick Johnson Is Dead, avtobiografska pripoved o spopadu z izgubo spomina in smrtjo ljubljene osebe, ki smo ga na MMC-ju postavili na vrh seznama najboljših filmov lanskega leta.

Oskarji 2021 - najboljši celovečerni dokumentarec, ožji izbor za nominacije

All In: The Fight for Democracy, r. Lisa Cortes, Liz Garbus
Boys State, r. Amanda McBaine, Jesse Moss
Kolektiv (Colectiv), r. Alexander Nanau
Crip Camp, r. James Lebrecht, Nicole Newnham
Dick Johnson je mrtev (Dick Johnson Is Dead), r. Kirsten Johnson
Gunda, r. Viktor Kosakovskiy
MLK/FBI, r. Sam Pollard
Tajni agent (El agente topo), r. Maite Alberdi
My Octopus Teacher, r. Pippa Ehrlich, James Reed
Notturno, r. Gianfranco Rosi
The Painter and the Thief, r. Benjamin Ree
76 Days, r. Weixi Chen, Hao Wu
Time, r. Garrett Bradley
The Truffle Hunters, r. Michael Dweck, Gregory Kershaw
Dobrodošli v Čečeniji (Welcome to Chechnya), r. David France

Sorodna novica Tenet

Akademija je razglasila tudi ožje izbore v kategorijah kratkometražnega dokumentarca, ličenja in oblikovanja pričesk, izvirne glasbene podlage, izvirne pesmi, posebnih učinkov ter kratkega animiranega in kratkega igranega filma.

Morda velja omeniti, da bomo letos v kategoriji posebnih vizualnih učinkov očitno prvič po letu 2009 priča izboru, v katerem ne bo niti enega spektakla studia Marvel. Zanimiva je vključitev filma Dobrodošli v Čečeniji, ki je s posebnimi učinki zakril identiteto sodelujočih aktivistov za pravice LGBTQ-skupnosti.

Prav tako preseneča prisotnost animiranega filma, Pixarjevega filma Soul. V izbor se je prebil spektakel iz vesolja DC Comics, Ptice roparice, ne pa tudi Čudežna ženska 1984. Med odmevnejšimi filmi s seznama sta še Nolanov Tenet in biografska drama Mank.

Oskarji 2021 - najboljši vizualni učinki, ožji izbor za nominacije

Ptice roparice (Birds of Prey)
Bloodshot
Love and Monsters
Mank
The Midnight Sky
Mulan
The One and Only Ivan
Soul
Tenet
Dobrodošli v Čečeniji (Welcome to Chechnya)