Režiserka Barbara Zemljič v družbi Janje Majzelj in njene filmske hčerke. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Režiserka Barbara Zemljič v družbi Janje Majzelj in njene filmske hčerke. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić

Celovečerni prvenec režiserke in scenaristke Barbare Zemljič v ospredje postavlja zgodbo v rutino ujete Vere. Protagonistka se skozi hrepenenje po zunanji potrditvi ljubezni nauči ljubezni do sebe, je povedala Zemljičeva.

Vera, ki jo je na velikem platnu upodobila Janja Majzelj, je 40-letna medicinska sestra, naveličana enoličnega življenja v vlogi matere, žene in gospodinje. Mož Rudi (Gregor Zorc) jo dolgočasi, hči je ne posluša, njeno delo pa je zgolj rutina, ki je več ne veseli. Vero tako prevzame "panika", saj je prepričana, da je zapravila svoje življenje, obsede pa jo tudi misel, da ne bo nikoli več zaljubljena.

Iz monotonega vsakdana Vero predramijo čari družinskega prijatelja Mitje (Vladimir Vlaškalić), s katerim se zaplete v ljubezensko razmerje. S tem postavi na kocko odnose s svojimi bližnjimi. Ko se je Mitja naveliča in prekine zvezo, se Veri sesuje svet.

Panika je zgodba o čustveni preobrazbi ženske, ki je nihče ne opazi, v žensko, ki je opazila samo sebe, so zapisali v Kinu Komuna.

Pri pisanju filmske adaptacije romana Panika je Zemljičeva večino časa posvetila strukturi in dramaturgiji, dialogi pa so, kot je še dejala, prišli spontano, sami po sebi.

Panika je nastala v produkciji RTV Slovenija in v sodelovanju s produkcijsko hišo A Atalanta.