Mladi Andrej Košak na pankovskem koncertu. Foto: Blade Production/Rok Bogataj
Mladi Andrej Košak na pankovskem koncertu. Foto: Blade Production/Rok Bogataj

Dokumentarec Punk pod komunizmom si za izhodiščno točko vzame znameniti koncert Pankrtov na gimnaziji Moste in njegov vpliv na kontrakulturo. Poleg Pankrtov bo predstavil skupine, ki so bile tedaj sestavljene iz samih najstnikov, in sicer: Berlinski zid, 92, Lublanski psi, Buldogi, Šund, Kuzle, Indust bag, Doza, Via ofenziva, Čao pičke, O!Kult, Gnile duše in Otroci socializma.

"Val mladinske kontrakulture, ki je takrat pljusknil prek Slovenije, je sprožil represijo z vrhuncem v 'naci pank' aferi, ko so zaprli tri protagoniste pankerske scene," so spomnili producenti filma.

Nagrada za koncept
Pri filmu sodelujeta tudi RTV Slovenija in Slovenski filmski center. Producent filma je Zoran Dževardanovič za produkcijsko hišo Blade. Projekt je bil zmagovalec Pitch the doc na festivalu dokumentarnega filma Makedox v Skopju.

Kako je šolska telovadnica postala glasbeni spomenik
Pankrti so imeli prvi koncert v telovadnici Gimnazije Moste v Ljubljani 17. oktobra 1977. Na "kraju zločina" so imeli septembra lani novinarsko konferenco pred koncertom v ljubljanski hali Tivoli ob 45-letnici zasedbe, ki je obveljala za eno največjih tovrstnih skupin vseh časov za železno zaveso. Po besedah pevca Petra Lovšina še danes ni nobene skupine, ki bi se z družbo ali politiko ukvarjala na način, kot so se oni.

Pankrti so s provokativnimi uspešnicami, kot so Anarhist, Lublana je bulana, Totalna revolucija, Metka, ki so jim pozneje sledile še Za železno zaveso, Zvečer v mestu, Osmi dan, Umazane igre, Bandiera Rossa, in s svojim delovanjem zaznamovali tako glasbeno, kulturno kot politično področje ter se zapisali v zgodovino kot svojevrsten glasbeni fenomen.