Papež Frančišek je prvi papež, ki prihaja iz Latinske Amerike, in prvi neevropski papež novega veka. Izvoljen je bil v konklavu leta 2013 po odstopu svojega predhodnika Benedikta XVI. Foto: Reuters
Papež Frančišek je prvi papež, ki prihaja iz Latinske Amerike, in prvi neevropski papež novega veka. Izvoljen je bil v konklavu leta 2013 po odstopu svojega predhodnika Benedikta XVI. Foto: Reuters

Beyond the Sun bo družinski film italijanske produkcije, temelječ na evangelijih. Vsi dobički, ki jih bo prinesel film, pa bodo šli k dvema argentinskima dobrodelnima organizacijama, ki pomagata otrokom in mladim odraslim.

Iz Jezusovih ust v otroška ušesa
Ustvarjalce je k snemanju spodbudil papežev poziv filmski srenji, naj ima v mislih skrb za otroke, ko razmišlja, kako je treba v njihovi panogi posredovati Jezusova sporočila. Snemanje filma na italijanskih tleh se bo začelo v kratkem, poroča The Guardian.

Andrea Iervolino, soustanovitelj mednarodne skupine Ambi Pictures, ki stoji za financiranjem in distribucijo filma v prihodnosti, je povedal: "Naše navdušenje in hvaležnost Njegovi svetosti papežu Frančišku, da sodeluje v tem filmu, je onkraj besed. To ni samo film za nas, to je sporočilo - in koga je bolje imeti v svojih vrstah, da prenese to pomembno družbeno in duhovno sporočilo kot papeža?".

Vatikanski predstavnik je v ponedeljek "opomnil" javnost, da "papež ni igralec". Se pa pojavljajo nasprotujoča si poročila o obsegu vključenosti papeža Frančiška v ta filmski projekt. Prve najave so namigovale, da bo njegova prisotnost skozi film precejšnja, vendar objava na spletni strani Ambi Pictures omenja le "papežev epilog, v katerem pripoveduje otrokom, kako in kje najti Jezusa".

Filmski sladokusec in občasni "consigliere"
Papež Frančišek pravzaprav velja za cinefila, saj med svoje najljubše filme uvršča naslove, kot so Rim, odprto mesto Roberta Rossellinija iz leta 1945, Cesta Federica Fellinija iz 1954 in Babettina pojedina Gabriela Axla iz 1988.

Frančiška se je prijel sloves tako umetniško kot tudi duhovno verodostojnega glasu v filmski industriji in tako ga bojda prenekateri filmski ustvarjalec zaprosi za nasvet oziroma odobritev, zlasti če gre za stvaritve s krščansko vsebino.