Parada je po besedah režiserja Srdjana Dragojevića iskrena zgodba o tem, kaj vse je pripravljen človek narediti za pozornost ljubljene osebe, ne glede na to, katerega spola je. Je film o strpnosti, razumevanju in o tem, da se lahko spoprijateljijo zelo različni ljudje, neodvisno od svoje spolne, narodne ali verske pripadnosti. Foto: Kolosej
Parada je po besedah režiserja Srdjana Dragojevića iskrena zgodba o tem, kaj vse je pripravljen človek narediti za pozornost ljubljene osebe, ne glede na to, katerega spola je. Je film o strpnosti, razumevanju in o tem, da se lahko spoprijateljijo zelo različni ljudje, neodvisno od svoje spolne, narodne ali verske pripadnosti. Foto: Kolosej
Mlada noč, Olmo Omerzu.
Mladi režiser Olmo Omerzu bo na Berlinalu sodeloval s svojim absolventskim filmom Mlada noč. Foto: Arsmedia
Kruha in iger
Na sejemskih projekcijah bo Slovenski filmski center med drugim predstavil Dvornikov film Kruha in iger, v Berlinu pa se bosta predstavila tudi igralec Jurij Drevenšek ter režiserka in scenaristka Barbara Zemljič. Foto: Slovenski filmski center

Makedonsko režiserko Mitevsko je imel Berlin priložnost spoznati že leta 2008, ko je v sklopu Panorama sodelovala s filmom Sem iz Titovega Velesa. Tudi Ženska, ki si je otrla solzo je nastala v koprodukciji Vertigo Emotionfilma, podprl pa ga je tudi Slovenski filmski sklad oziroma sedanji Slovenski filmski center. Film, v katerem igrata Victoria Abril in Labina Mitevska, bodo na Berlinalu predvajali v programu Panorama, kjer bo svetovno premiero doživel 11. februarja.
Parada, tragikomični prikaz dveh, nasprotnih si svetov v sodobni srbski družbi, ki si ga je trenutno mogoče ogledati v slovenskih kinematografih, bo predvajan 13. februarja. Film je nastal v koprodukciji Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije, zadnjo zastopa Forum Ljubljana. Film srbskega režiserja Srđana Dragojevića, ki je prav tako umeščen v Panoramo, predstavlja konflikt med tradicionalno, konservativno in homofobno večino ter moderno, liberalnejšo manjšino v Srbiji.
Pisali smo že o filmu Olma Omerzuja, slovensko-češki koprodukciji Mlada noč, ki je pravzaprav absolventski film, s katerim je mladi režiser končal študij na praški FAMU. Zgodba pripoveduje o 12-letnih dečkih Baluški in Rezaču, ki se naključno dan po silvestrovem znajdeta v stanovanju treh mladih in se prvič srečata z ljubeznijo in seksualnostjo. Film je nastal v sodelovanju s koproducentom Arsmedia.
Še nekaj sejemskih projekcij
Slovenski filmski center se bo med 9. in 17. februarjem v Berlinu predstavljal tudi v sejemskih prostorih v stavbi Martin Gropius Bau na prizorišču Central European Cinema (Srednjeevropski film). Na sejemskih projekcijah bodo predstavili tri filme tekmovalnega programa lanskega Festivala slovenskega filma – zmagovalca Arheo Jana Cvitkovića, Kruha in iger Klemna Dvornika in Stanje šoka režiserja Andreja Košaka – ter film Branka Đurića Traktor, ljubezen in rock'n'roll.
V Talent Campusu, s katerim na festivalu odkrivajo nadarjene filmske avtorje z vsega sveta, se bosta predstavila režiserka in scenaristka Barbara Zemljič in igralec Jurij Drevenšek, ki sta sodelovala pri Dvornikovem filmu Kruha in iger, ter slovenska filmska publicistika Katja Čičigoj.
Brošura v angleščini bo obiskovalcem 62. Berlinala predstavljala aktualne slovenske filme, ki so v preprodukciji in postprodukciji, pa tudi projekti, ki so še v razvoju. Z brošuro bodo slovensko kinematografijo predstavljali tudi letos v Cannesu.