Nov ukrep za spodbujanje v avdiovizualne produkcije je namenjen tujim producentom, ki bodo snemali v Sloveniji. Ti bodo, kot predvideva predlog novele, upravičeni do denarnega povračila v višini 25 odstotkov neto zneska vseh priznanih stroškov. Foto: BoBo
Nov ukrep za spodbujanje v avdiovizualne produkcije je namenjen tujim producentom, ki bodo snemali v Sloveniji. Ti bodo, kot predvideva predlog novele, upravičeni do denarnega povračila v višini 25 odstotkov neto zneska vseh priznanih stroškov. Foto: BoBo
Viba
Predlog novele po besedah državne sekretarke na ministrstvu za kulturo Damjane Pečnik s spremembo 20. člena zakona zagotavlja financiranje stroškov dela in splošnih stroškov delovanja SFC-ja na način, da se ta nemoteno izvaja v okviru zakonskih nalog. Foto: BoBo
Jožko Rutar
Seje se je udeležil tudi nekdanji direktor SFC-ja Jožko Rutar, ki je novelo pozdravil, a ob tem opomnil, da prihaja nekaj let prepozno. Foto: BoBo

Odbor DZ-ja za kulturo je podprl predlog novele zakona o Slovenskem filmskem centru (SFC). Odobravanja poslancev je bil deležen predvsem nov ukrep, ki določa denarna povračila tujim producentom za snemanje filmov in avdiovizualnih del v Sloveniji. Ukrep za spodbujanje avdiovizualne produkcije predvideva povrnitev stroškov v vrednosti četrtine porabljenih sredstev, prihodnje leto je za to predviden skupaj milijon evrov.

V povezavi z denarnim povračilom tujim producentom so poslanci sprejeli tudi dopolnili odbora in koalicijskih strank. Prvo določa, da vlogo za denarno povračilo obravnavajo strokovne programske komisije, drugo dodaja pogoje, ki jih morajo izpolnjevati pravne ali fizične osebe, da so upravičene do povračila.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za kulturo Damjane Pečnik se s spremembo 20. člena zakona zagotavlja financiranje stroškov dela in splošnih stroškov delovanja SFC-ja tako, da se ta nemoteno izvaja v okviru zakonskih nalog. Poleg tega natančno opredeljuje naravo proračunskih sredstev, ki kot taka ne predstavljajo prihodka, temveč gre za prenos sredstev.

Novela prav tako dopolnjuje 11. člen z uporabo postopka javnega poziva in javnega kulturnega programa in uskladi določbo glede obvezne revizije letnega poročila agencije.

Poslanka Violeta Tomić (ZL) je predlog novele pozdravila, se ji pa v povezavi z spodbudami, namenjenimi tujim producentom, zdi vprašljiv institut kulturnega testa, ki je pogoj za dodelitev pravice do denarnih povračil. Zanimala so jo predvsem merila tega. Izpostavila je tudi okoljsko vprašanje. Po njenem mnenju bi bilo nesprejemljivo, če bi zaradi tega ukrepa imela škodo naša kulturna dediščina.

Irena Ostrouška z ministrstva je dejala, da gre za ukrep, ki je bolj finančne narave, in ni le kulturno naravnan, zato ne gre le za presojanje kulturnega testa, ampak tudi za uporabo produkcijskih in postprodukcijskih zmogljivosti. Kar pa se okoljskega vprašanja tiče, bo za snemanje na okoljsko ogroženih območjih treba pridobiti ustrezna dovoljenja.

Ljudmila Novak (NSi) je odprla vprašanje, ali bo imel prejemnik denarnega povračila tudi kakšne obveznosti do Slovenije, da bi, denimo, javna RTV Slovenija lahko kakšen film odkupila ceneje. Kot je pojasnila Pečečnikova, bo to opredeljeno v podzakonskem aktu, da pa za zdaj ni bilo predvideno.

"Novela dobrodošla, vendar prihaja z zamudo"
Novelo je pozdravil tudi nekdanji direktor SFC-ja Jožko Rutar, ki pa je opomnil, da prihaja nekaj let prepozno. Prav tako izrazil pomisleke glede denarnih povračil tujim producentom. Izpostavil je področje avtorskih pravic, ki je, kot je spomnil, v različnih državah urejeno različno. Po besedah Irene Ostrouška so avtorske pravice v noveli uporabljene kot najširši možni pojem, kot neke vrste zagotovilo za to, da bo projekt izpeljan do konca.

Rutar je opozoril še na problematičnost določila, da mora imeti prijavitelj vsaj en projekt, ki je bil predvajan v kinematografski distribuciji ali v medijih. Kot je dejal, se včasih za izvedbo posameznega filma ustanovi posebno podjetje, ki tako ne bi moglo zadostiti temu pogoju.

Ukrep delnega povračila stroškov je pozdravila tudi Marija Bačič (SD), ki je ob tem izrazila upanje, da bo vlada v proračunu ministrstva za kulturo zagotovila dodatna sredstva za ta ukrep in da bodo ta v zadostnem obsegu.