Dokumentarni film Pedro Opeka, dober prijatelj bo na sporedu 1. programa TV Slovenija 25. decembra ob 20. uri. Foto: RTV SLO
Dokumentarni film Pedro Opeka, dober prijatelj bo na sporedu 1. programa TV Slovenija 25. decembra ob 20. uri. Foto: RTV SLO
Ekipa dokumentarca Pedro Opeka, dober Prijatelj
Na terenu so pri snemanju filma z avtorjem Jožetom Možino sodelovali domačini, Jože Jagrič kot glavni snemalec in koproducent ter Stane Kerin v vlogi glavnega organizatorja. Foto: MMC RTV SLO

Na predpremieri filma Pedro Opeka, dober prijatelj avtorja Jožeta Možine v ljubljanskem Kinodvoru so predstavili zgodbo človeka, ki je s ponižanimi, od vseh pozabljenimi ljudmi začel graditi novo družbo v humanitarnem združenju Akamasoa ali v prevodu Dobri prijatelji.

Deklica, ki so ji podgane obgrizle obraz
Dokumentarec gledalca že na začetku postavi na veliko smetišče, kjer živijo in delajo najnižji sloji prebivalstva, in spremlja Pedra Opeko, ki je s svojo organizacijo poskrbel, da več kot 23 tisoč nekdanjih smetiščarjev in brezdomcev živi v urejenih naseljih s šolami, vrtci in igrišči. "Srečo smo imeli, da smo lahko delali film o človeku, ki je močen v besedah, še močnejši pa v dejanjih," je pred projekcijo dokumentarca, ki se je je udeležil tudi Opeka, povedal njegov režiser Jože Možina, generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli pa je dodal, da je zgodba Pedra Opeke poduk, da se da z delom veliko opraviti in izboljšati svet.

Leta 1948 v Argentini rojeni Pedro, sin Slovencev Lojzeta in Marije Opeka, s svojo karizmo in trdim delom številnim najrevnejšim prebivalcem ni priskrbel samo hrane in strehe nad glavo, temveč jih tudi ozavešča, jim vliva upanje in predvsem hoče zagotoviti delo, da lahko družine same poskrbijo zase. "Jaz sem božji upornik – za otroke, za revne družine," v dokumentarcu svojo zagnanost za izboljšanje položaja revežev opiše Opeka in doda, da se bo boril do zadnjega otroka, ki živi na smetišču. Zgodbe otrok, ki živijo v skrajni bedi, so ganljive, predvsem v spominu ostane podoba deklice, ki so jo na smetišču po obrazu ogrizle podgane, da je ostala brez nosu, zato so jo poslali v Francijo na operacijo.

Pedro Opeka nadaljuje boj z revščino
Opeka sebe opiše kot kombinacijo lastnosti Slovencev in Argentincev – iz svojih slovenskih korenin je dobil veselje in zagnanost pri delu, iz Južne Amerike pa ljubezen do življenja. Misijonarja spoznamo tudi v njegovih drugih vlogah: pri nedeljskih mašah, kjer 10 tisoč ljudi prepeva, pleše in ploska; medtem ko kot navdušen nogometaš v argentinskem dresu z otroki brca žogo in na obisku v Sloveniji.

A film se konča tam, kjer se je začel, na Madagaskarju. Čeprav so ga v preteklosti oblasti pri delu večkrat ovirale, je s svojim delom končno prepričal tudi vrh države. Reveže s smetišča v filmu obišče tudi predsednik Madagaskarja Andry Rajoelina in pozneje v intervjuju zatrdi: "Boj očeta Pedra je naš boj." A njegovo delo s tem še zdaleč ni končano. Ganjeni Opeka se je po koncu projekcije zahvalil celotni ekipi in povedal, da se njegov boj z revščino čez pet dni znova nadaljuje in da mu je obisk Slovenije ob premieri filma dal nove moči.