Foto:
Foto:

Projekt je nastal v koprodukciji podjetja Bindweed Soundvision, Radiotelevizije Slovenija in Filmskega sklada Republike Slovenije.



Pesnikov portret z dvojnikom prikazuje življenje največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Gledalce popelje v Slovenijo na začetku 19. stoletja, tam spoznajo pesnika in njegovega dvojnika Pacnjeka. V filmu se pojavijo tudi mnogi Prešernovi znani sodobniki kot na primer baron Žiga Zois, Valentin Vodnik in Matija Čop.

Od nadaljevanke do filma
V Pesnikovem portretu z dvojnikom med drugimi igrajo Pavle Ravnohrib, Vlado Novak, Matjaž Tribušon, Mario Šelih in Veronika Drolc. Film je nastal po scenariju Branka Šömna in Matjaža Kmecla, ki je služil kot zasnova za petdelno televizijsko nadaljevanko Prešeren.

Beseda o režiserju
Franci Slak , rojen 1963 v Krškem, je študij filmske režije dokončal na Akademiji za film v Lodzu na Poljskem. Že pred študijem in med njim pa je posnel več amaterskih eksperimentalnih dokumentarnih filmov. Danes se lahko pohvali z obsežno filmografijo, v katero sodijo eksperimentalni, animirani, televizijski igrani in celovečerni filmi. Med njegove najbolj znane projekte sodijo Krizno obdobje, Butnskala, Hudodelci in Med nebom in zemljo. Med njegove televizijske celovečerce pa sodijo Nasmehi, Ko zaprem oči in Pet majskih dni.

Film je najobsežnejši projekt RTV-ja Slovenija
Gre za doslej najobsežnejši projekt RTV Slovenije tako v materialnem, produkcijskem, kadrovskem kot tudi finančnem pogledu.