Posnetek s 36. podelitve evropskih filmskih nagrad, ki se je odvila lani decembra v Berlinu. Foto: EFA
Posnetek s 36. podelitve evropskih filmskih nagrad, ki se je odvila lani decembra v Berlinu. Foto: EFA

Evropski filmski akademiji (EFA) so se iz Slovenije pridružili režiserka Rahela Jagrič Pirc, zvočna oblikovalca Miha Jaramaz in Julij Zornik, producentka Zala Opara ter kritik in Večerov novinar Matic Majcen, nekdanji zunanji sodelavec MMC-ja.

Sorodna novica Rahela Jagrič Pirc: "Bolj smo umetniki preživetja kot ambasadorji kulture"

EFA nove člane v svoje vrste povabi enkrat letno. Po povečanju članstva v preteklih letih je letos članstvo sprejelo "rekordno število 709 filmskih ustvarjalcev, kar še krepi glas evropske kinematografije po vsem svetu," so sporočili z akademije s sedežem v Berlinu.

O novih članih akademije skozi številke
Med novimi člani je 49 odstotkov žensk in 50 odstotkov moških, 1 odstotek pa se opredeljuje za nebinarne osebe. Največ novih članov (114) je iz Nemčije, Italije (58), Grčije (50), Velike Britanije (50), Švice (37), Francije (36) in Poljske (36). Sledijo jim novi člani iz Španije (26), Češke (26), Ukrajine (24), Romunije (23) in Turčije (20). EFA je posebej poudaril, da so med novimi člani tudi na področju filma dejavni Romi in Samiji.

Sorodna novica Film o ljudstvu Sami odpira temačno poglavje švedske zgodovine

Skoraj četrtina (23 odstotkov) novih članov je mlajša od 36 let. "To krepi zastopanost mlajše, a opazne generacije evropskih filmskih ustvarjalcev znotraj akademije. Na splošno je povabljenih vse več članov, ki predstavljajo umetnost in obrt filma. V prihodnjih letih si Evropska filmska akademija želi še povečati število članov, ki delajo kot montažerji, produkcijski oblikovalci, oblikovalci zvoka, skladatelji, frizerji in vizažisti ali kostumografi," še piše v sporočilu EFE.

Prispevanje glasu za Evropske filmske nagrade
EFA je med novimi člani poudarila naslednja imena: Cate Blanchett (Avstralija/VB), Jovan Marjanović (BiH), Maria Bakalova (Bolgarija), Juraj Lerotić (Hrvaška), Sami Mustafa (Francija/Kosovo), Mohamed Siam (Francija), Hanna Bergholm (Finska), Hamze Bytyçi (Nemčija), Christian M. Goldbeck (Nemčija), Behrooz Karamizade (Nemčija), Jerry Hoffmann (Nemčija), Aylin Tezel (Nemčija), Jasmin Tabatabai (Nemčija), Sofia Exarchou (Grčija), Phedon Papamichael (Grčija), Kate McCullough (Irska), Matteo Garrone (Italija), Enzo d'Alò (Italija), Francesco Montagner (Italija), Uljana Kim (Litva), Cindy Jansen (Nizozemska), Fatih Rağbet (Nizozemska), Cristi Puiu (Romunija), Anca Puiu (Romunija), Elene Naveriani (Švica), Selahattin Paşalı (Turčija), Molly Manning Walker (Združeno kraljestvo), Melanie Hoyes (Združeno kraljestvo), Lizzie Francke (Združeno kraljestvo), Charles Newland (Združeno kraljestvo), Jad Salfiti (VB) in Guy Nattiv (ZDA).

Vsi člani akademije se lahko vsako leto registrirajo za glasovanje za evropske filmske nagrade in s tem dobijo dostop do akademijinega izbora filmov, iz katerega se izbirajo nominacije in dobitniki nagrad. Poleg tega EFA vse leto organizira dogodke, tako v živo kot na spletu, ki članom pomagajo pri medsebojnem povezovanju. "Gradnja evropske filmske skupnosti filmskih ustvarjalcev in s tem naraščajoče zanimanje in dostopnost evropske kinematografije skupnosti ljubiteljev filma je glavna gonilna sila Evropske filmske akademije vse leto," so še sporočili.

Sorodna novica Juliette Binoche je na čelu Evropske filmske akademije nasledila Agnieszko Holland

Od tega meseca tudi z novo predsednico
S 1. majem je nova predsednica akademije postala francoska igralka Juliette Binoche, ki je nasledila poljsko režiserko Agniezsko Holland. Prvi predsednik konec 80. let preteklega stoletja ustanovljenega EFE je bil velikan kinematografije Ingmar Bergman.

Med ustanovitelji akademije so bili ob njem še Pedro Almodóvar, Liliana Cavani, Claude Chabrol, Federico Fellini, Isabelle Huppert, Krzysztof Kieslowski, Giulietta Masina, Marcello Mastrioianni, David Puttnam, Hanna Schygulla, István Szabó, Liv Ullmann in Wim Wenders, ki je leta 1996 nasledil Bergmana na mestu predsednika. Na začetku je bila akademija omejena na največ 99 članov, od 90. let pa se število članov postopoma povečuje – od leta 2021 celo za 30 odstotkov.