Peter Cerovšek in Lukas Miheljak se bosta februarja udeležila posebnega programa, ki ga za izbrane talente pripravlja eden od najpomembnejših filmskih festivalov. Program Berlinale Talents bo letos posvečen humorju v resnih časih.

Lukas Miheljak. Foto: BSF/Igor Zupe
Lukas Miheljak. Foto: BSF/Igor Zupe
Sorodna novica "Empatija z gradbenimi delavci je odvisna od gledalca"

Kot danes poroča časopis Delo, oba upata, da bosta med drugimi izbranimi talenti spoznala veliko zanimivih ustvarjalcev in morebitne prihodnje sodelavce.

Posebni gost programa Berlinale Talents bo švedski režiser Ruben Östlund; njegova družbena satira Trikotnik žalosti je lani v Cannesu prejela zlato palmo. V izobraževalnem programu bo med drugim sodelovala tudi avstralska igralka Cate Blanchett, ki bo z drugimi ustvarjalci predstavila dramo Tar, v kateri ima glavno vlogo.

Glavni cilj: mreženje
Cerovšek in Miheljak večji pomen kot izobraževalnemu programu, ki ga bodo predvidoma vodila zveneča imena, pripisujeta možnosti spoznavanja drugih izbranih filmskih talentov.

Miheljak si je upal staviti nase
Mladi montažer Lukas Miheljak se je na Berlinale Talents prijavil že lani in bil izbran, vendar je bil zaradi pandemije covida-19 program prestavljen na splet. Ker je to otežilo medsebojno spoznavanje, so sodelujoči dobili na izbiro, da lahko odstopijo od sodelovanja in ponovno poskusijo srečo leto pozneje, ko bo program potekal v živo.

Sorodna novica Glavna nagrada v Clermont Ferrandu za film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle

"Zaradi pomena navezovanja stikov sem se odločil, da bom tvegal in spet kandidiral prihodnje leto," je pojasnil Miheljak, ki je tudi letos prepričal žirijo, še poroča Delo.

Cerovšek: avtoriteta na področju kratkega filma
Žirija v Berlinu pri montažerjih presoja talente po montaži izbranega nekajminutnega prizora in po dosedanjih dosežkih ter odgovorih v intervjuju. Peter Cerovšek, ki se s filmom ukvarja kot kurator, scenarist, režiser in kritik, je kandidiral med talenti kot režiser in bil izbran zaradi kreativnega dokumentarnega filma, ki je trenutno še v fazi razvoja in za katerega še vedno skuša pridobiti zadostno financiranje.

Cerovšek je poudaril, da so sodelujoči v programu "večinoma v svojem okolju že uveljavljeni filmski ustvarjalci z bogatim opusom". Seveda izbor med talente berlinskega festivala sam po sebi "pomeni predvsem potrditev, da je to, kar delam, dobro, kar mi daje nov zagon", je dejal Cerovšek.

Peter Cerovšek. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Peter Cerovšek. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Peter Cerovšek je vsestranski filmski ustvarjalec, kurator, scenarist, režiser, kritik in publicist. Je direktor Festivala kratkega filma (FeKK) v Ljubljani in Centra za sodobno umetnost SCCA Ljubljana, kjer vodi tudi arhiv za umetniški video, film in nove medije. V koprodukciji s Kinoteko je ustanovil festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana. Je tudi kurator programa kratkega filma na ljubljanskem filmskem festivalu (Liffe), ustanovitelj, producent in eden od mentorjev scenaristične delavnice Kratka scena. Režiral je več kratkih filmov.

Diplomirani montažer Lukas Miheljak ima dolg seznam uspešnih projektov in je bil leta 2019 izbran med talente filmskega festivala v Sarajevu. Montiral je tudi uspešen kratki film Sestre, ki je na festivalih po svetu dobil številne nagrade, tudi za montažo. Med drugim je sodeloval pri izdelavi videospotov za glasbenike – od Laibacha do Dina Merlina in mnogih drugih. Spoti, ki jih je montiral, imajo na YouTubu več kot 150 milijonov ogledov. Pravkar je končal montažo za dokumentarni film National Geographic Society, ki je bil posnet v Peruju.

Konkurenca je bila močna
Na Berlinale Talents se je, kot je objavljeno na spletni strani, letos prijavilo 3295 režiserjev, igralcev, kritikov, montažerjev, scenaristov, producentov in drugih filmskih delavcev iz 125 držav. Izbrali so jih 204. Izbor nadarjenih ustvarjalcev z vsega sveta v okviru programa Berlinale Talents sicer poteka že 21 let.

Kot je še objavljeno na spletni strani, so letos izbrani filmski ustvarjalci tudi iz tistih držav, ki so bile doslej redko zastopane na Berlinale Talents. To so Mjanmar, Nepal, Mongolija, Lesoto, Bangladeš, Kostarika in Sveta Lucija.

Bolj poznamo program "vzhajajočih zvezd"
Na Berlinalu se od leta 1998 med drugim predstavijo tudi izjemni evropski mladi igralcu v okviru projekta Evropske vzhajajoče zvezde (European Shooting Stars), ki jih izbere European Film Promotion (EFP). Lani je bil med njimi slovenski igralec Timon Šturbej.