Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Foto: Ksaver Šinkar
Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Foto: Ksaver Šinkar

V soboto se je končal 43. mednarodni filmski festival v Clermont Ferrandu, ki je potekal od 29. januarja prek spleta.

Kratki film Sestre je bil v tekmovalnem programu eden od 78 kratkometražnih filmov. V Sestrah v glavnih vlogah nastopajo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmsko vlogo srečali prvič.

Sestre so študija za celovečerni film Fantasy, ki ga dela Katarina Rešek - Kukla. Foto: Ksaver Šinkar
Sestre so študija za celovečerni film Fantasy, ki ga dela Katarina Rešek - Kukla. Foto: Ksaver Šinkar

"Neskončno sem ponosna na ekipo filma Sestre. Večina igralk in igralcev je bila prvič na filmu in hvaležna sem jim za ogromno zaupanje in sodelovanje," je ob novici o nagradi povedala režiserka, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

"Vsaka članica in član ekipe, tako kreativne kot tehnične in produkcijske, je odprla glavo in srce ter dala velik del sebe v film. Ta nagrada pomeni, da lahko filmi, četudi so narejeni v skromnejših produkcijskih razmerah, gredo naprej in najdejo pot do gledalcev, če smo iskreni in pogumni," je še dodala.

Ta nagrada pomeni, da lahko filmi, četudi so narejeni v skromnejših produkcijskih pogojih, gredo naprej in najdejo pot do gledalcev, če smo iskreni in pogumni.

-

Študija za celovečerni film Fantasy
Sestre so študija za celovečerni film Fantasy, ki ga trenutno dela, in ta nagrada je po njenih besedah zagotovo velika motivacija in popotnica, "da nadaljujemo zgodbo, ki je povezana z lokalnim okoljem, razbija ustaljene vzorce in ponuja svežo perspektivo. Upam, da bodo gledalci uživali v filmu, in da jih bo našel tam, kjer je najbolj vredno, v srcu."

Dekleta fantovskega videza, oblečena v ohlapne sive trenirke
Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, z lasmi, spetimi v nizek čop, zatlačen v pulover, trenirajo borilne veščine in se držijo bolj zase.

V Sestrah v glavnih vlogah nastopajo Mia Skrbinac, Sarah Al Saleh in Mina Milovanović. Foto: Ksaver Šinkar
V Sestrah v glavnih vlogah nastopajo Mia Skrbinac, Sarah Al Saleh in Mina Milovanović. Foto: Ksaver Šinkar

Zaradi svojega življenjskega sloga pridejo pogosto v konflikt z lokalnimi fanti. V enem izmed pretepov jih pred popolnim porazom in ponižanjem reši krhko dekle, ki to v bistvu šele postaja.

Sorodna novica Kristijan Krajnčan: V filmu Potop smo našli telesno govorico, ki ukinja besede

Film je nastal v produkciji A Atalante in koprodukciji z Nuframe, Zvokarna in Supermarket, podprt je bil s sredstvi Slovenskega filmskega centra in Viba filma, so še zapisali pri SFC-ju. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Peter Perunović, montažer Lukas Miheljak, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Mateja Medvedić, kostumograf Damir Raković in oblikovalka maske Špela Ema Veble. Producentka filma je Barbara Daljavec.

Letos so selektorji izbirali med skoraj sedem tisoč prijavljenimi filmi.
V zadnjih letih so bili slovenski filmi pogosto na sporedu tega pomembnega festivala: leta 2017 se je v tekmovalnem programu festivala predstavila Špela Čadež z animiranim kratkim filmom Nočna ptica, leta 2020 pa Kristijan Krajnčan s kratkim igranim filmom Potop.