Yannu Martelu je knjiga Pijevo življenje prinesla prestižnega bookerja. Foto: EPA
Yannu Martelu je knjiga Pijevo življenje prinesla prestižnega bookerja. Foto: EPA

Snemanje filma po knjigi, ki je Martelu leta 2002 prinesla literarno nagrado booker, naj bi se začelo poleti 2006. Roman pripoveduje o indijskem dečku, ki se po brodolomu znajde na splavu skupaj z orangutanom, tigrom, zebro in hijeno ter si krajša čas s kontemplacijo o eksistencialnih in filozofskih vprašanjih.

Pomoč treh religij
Kako pa se Pi sploh znajde na splavu, na katerem pride do zanimivih življenjskih spoznanj? Pijev oče, lastnik živalskega vrta, se odloči za selitev v Kanado, s seboj pa ne vzame le družine, ampak tudi celotno "menažerijo". Na poti v Novi svet pa ladja potone, Pi in njegovi novi "prijatelji" pa so edini preživeli.

V nadaljevanju romana spremljamo Pijev boj za preživetje, ki ni težaven le zaradi pomanjkanja hrane in pitne vode, pač pa tudi zaradi nenehne nevarnosti, ki mu grozi zaradi bližine sestradanih živali. Ob boju za preživetje pa si mali Pi zastavlja vprašanja o smislu življenja in vlogi religije ter sklene, da bo postal privrženec kar treh religij hkrati. To so hinduizem, islam in krščanstvo.

Več kot tri leta dela
Knjiga Pijevo življenje je nastajala več kot tri leta. Ker Yann Martel prav nobenega podatka v knjgi ni želel prepustiti svobodni interpretaciji oziroma lastnim predstavam o življenju v Indiji, se je podal na indijsko podcelino. Tam je kar polleta obiskoval mošeje, živalske vrtove, templje in cerkve različnih veroizpovedi ter si skrbno zapisoval posebnosti vseh javnih prostorov, o katerih značilnostih se je podučil.

Naslednje leto je Martel preživel ob prebiranju zgodb o brodolomcih in različnih verskih besedil, šele nato pa je zares sedel za računalnik. In sedel je dolgo. Pisanje mu je namreč ukradlo kar dve leti. Vendar se je delo splačalo potrpeti, saj velja Pijevo življenje za enega najboljših in najbolj sporočilno bogatih sodobnih romanov.

Uspeh v tretje
Sprva je bil v igri za režijo filma režiser Alfonso Cuaron, prvi pogajalec za nalogo pa je bilcelo M. Night Shyamalan. Zadnji se je tik pred sklenitvijo posla odločil za režijo filma Dama v vodi, fantazijskega trilerja o sireni, ki se kot po čudežu znajde v bazenu.